Brat zainstalował sobie niebieskie diody na kołach roweru, wygląda to mniej więcej tak, ale kolor jest typowo, ughm, "policyjny" >
Nie są one specjalnie mocne, nie migają, więc na pewno nie rozpraszają kierowców bardziej, niż np. telebimy. Czy można coś takiego mieć na rowerze? Dodam, że jak jeździ to po chodnikach.
Czytałem różne opinie, że np. niebieskie światła są zarezerwowane dla policji, ale po szybkim CTRL+F w Ustawie "Prawo o ruchu drogowym" nie znalazłem nigdzie takiej informacji http://www.grupaimage.pl/pliki/Ustawa%20-%20Prawo%20o%20ruchu%20drogowym%20-%20stan%20prawny%20na%2019.1.2013.pdf
Na innym forum znalazłem info:
Rozporządzenie ministra stanowi, że z przodu musi być zamocowane dokładnie jedno światło białe lub żółte, z tyłu musi być zamocowane dokładnie jedno światło pozycyjne czerwone i dokładnie jedno światło odblaskowe czerwone.
Zamocowanie dodatkowego światła z przodu lub z tyłu będzie łamało rozporządzenie ministra.
Rozporządzenie nie mówi nic o oświetleniu bocznym (w tym o oświetleniu kół), które może być w związku z tym dopasowane zgodnie z fantazją użytkownika.
Ale jest też dużo opinii, że jest to NIELEGALNE, więc mam mętlik w głowie.
Dzięki :)
Myślę, że jakby uczestniczył w ruchu, to mogliby się przyczepić, ale nie z powodu kolorów. Na rowerze trzeba mieć światełko czerwone-mrugające z tyłu(od niedawna też odblaskowe-czerwone), a z przodu białe(może chyba nawet mrugać, ale nie wiem na pewno). To jest oczywiście przepis dla rowerów uczestniczących w ruchu.
Gorsze jest jednak to, że aby te diody było widać, trzeba jechać gdy jest ciemno, a jadąc po ciemku na chodniku często nie zdajemy sobie sprawy z niebezpieczeństwa(mimo oświetlenia ulicznego).
Lampki + diody i jesteś tak dobrze oświetlony, że powinni Ci medal dać, szczególnie w kraju gdzie część meneli jeździ na rowerach po drodze zupełnie bez oświetlenia patrząc komu pod koła wpaść.
Takie oświetlenie jest dość popularne poszukaj na forach anglojęzycznych, chyba nie mają z tym problemu ;)
Nikt mi nie sprawial problemow, kiedy kawal czasu temu korzystalem z diod na kolach. Inna sprawa, ze uzywalem tego przez krotki czas.