Witam. Co zrobić żebym miał w domu wifi ??? Jest mi potrzebne chociażby do tableta czy też laptopa . Mam internet radiowy? Jest możliwość żeby było wifi w domu? Jeśli tak to co muszę dokupić?
Mam nadzieję że w miare zrozumiale się wypowiedziałem bo jestem laikiem w tym temacie.
podrawiam ;]
A masz w domy net? Wtedy wystarczy kupic router i skonfigurowac sobie siec wi-fi w domu - czyli jakies 15 minut roboty.
Nie masz netu w domu? Kup - czesto od razu dokladaja router do tego.
Wystarczy zwykły router i trochę ustawień - sam mam radiówkę w domu i Wi-Fi to była kwestia 15 minut (ustawienie przez gościa z serwisu paru cyferek i podłączenie sprzętu :))
tak mam internet radiowy :> czyli co wystarczy router kupić, ustawić i już wifi będzie??
Mozna jeszcze zapalic kadzielko i zlozyc dziewice w ofierze, ale niekoniecznie.
Jak masz modem podpinany do USB, bezpośrednio do kompa, to musisz kupić taki router co :
-Ma wbudowany modem kart sim (zależy też jaka radiówka :P)
-albo kupić taki co ma wejście USB i obsługuje modemy zewnętrzne.
np. taki Huawei D100 (staroć ale spełnia swoje zadanie).
Ale podaj więcej info, od kogo neta masz i jaki modem.
zlota rada :) idz i spytaj sie w firmie od ktorej masz net :P tam ci powiedza co potrzebojesz :)
Zależy w jaki sposób w tej chwili łączysz się z internetem.
Jeśli masz acces pointa, to wystarczy kupić router i wpiąć go między AP a komputer.
Gorzej jeśli masz w komputerze moduł wi-fi, w usb, lub wpięty w pci.
neta mam od znajomego, mieszka ze 400m ode mnie, co do modemu to nie mam pojęcia.
A słuchajcie mam takie pytanie bo leży u mnie opakowanie i pisze na tym wirleess router i narysowane takie cuś z antenką czy to czasem nie ten router??? Gośc mi to podpinał ze 2-3 lata temu bo mi net słabo chodził, podpiął to gdzieś na strychu i od tej pory net zaczął mi hulać ale nie wiem co to jest?
:facepalm:
strzeliłem fotke :
http://desmond.imageshack.us/Himg714/scaled.php?server=714&filename=router001.jpg&res=medium
powiedzcie mi co to ;p
Tak, to to.
A teraz sie do kompa kabelkiem podlaczasz?
Wychodzi na to ze nie musisz nic kupowac, koszt to flaszka dla kogos kto ci to skonfiguruje.
Niestety nie podejrzewam cie o umiejetnosc zrozumienia, nawet gdyby ktos mial to wytlumaczyc ci tu na forum, znalezc kogos, bedzie latwiej.
aha, czyli konfiguracja tylko ?? ;o fajnie ;p
wiem że ciężko myślę ale nigdy nie interesowałem się internetem i jak to funkcjonuje, po prostu gość mi podpiął internet i tyle ;p
a możecie mi napisać jak to sie konfiguruje? może jednak coś zrozumiem
[17] uzyj Gugla, Luke. Trust me.
No niekoniecznie nie trzeba nic kupować, ten router może działać jako AP i nie skonfigurujesz go już do rozsyłania sygnału WiFi dalej. Ja mam radiówkę która zbieram anteną kierunkową, od niej idzie kabel RP-SMA który wchodzi do AP, AP odbiera sygnał i przekazuje go routerowi który rozsyła go dalej po całym domu.
Use google luke, jestem stolarzem i sam sobie zrobiłem sieć w domu - też dasz radę
espenlund on tez ma radiowke.
a jezeli nawet router robi jako ap, to najwidoczniej sygnal wifi jest i wystarczy sie tylko podlaczyc.
Źle napisałem, tak powinno być - "Ja również mam radiówkę"
"a jezeli nawet router robi jako ap, to najwidoczniej sygnal wifi jest i wystarczy sie tylko podlaczyc."
No to wtedy już jest podłączony, bo router robi jako AP i ściagą sygnał internetu poprzez antene, ale nie rozsyła go dalej jako WiFi tylko poprzez kabelek do kompa. No chyba że ma schowany acces point w antenie (PoE) to wtedy inna rozmowa.
Możemy se gdybać, kolega pyta się czy "to coś z antenką" to router, więc dużo się nie dowiemy.
Tego to jeszcze nie było...