Witam.Nie dawno złożyłem sobie komputer oparty na podstawce AM3+ . Dokładne specyfikacje :
CPU: AMD FX 8350
GPU: GTX 770 PALI JETSTREAM
PŁYTA GŁ. : ASUS M5A99FX PRO R2.0
ZASILACZ : CORSAIR VS 550W ATX
OBDOWA : ZALMAN Z3 PLUS
HDD : SEAGATE BARRACUDA 1 TB
RAM : KINGSTON HYPERX 2x4GB 1600MHZ CL9
Mam Nadzieję że znajdzie się ktoś kto mi doradzi. Otóż potrzebuje chłodzenia na mój procesor czyli fx 8350.
Do tej pory miałem SilentiumPc Fera 2 ale ono nie daje rady. Procesor chcę podkręcić tak do bezpiecznego 4,5 , może 4,6 GHZ . Myślałem nad RAIJINTEK EREBOSS ale nie wiem czy i ono podoła . Mój budżet to ok 180 zł .
Czekam na odpowiedzi
POZDRAWIAM : D
Również mam FX 8350 i z "be quiet shadow rock 2" dobiłem do 4,5 Ghz przy Vcore=1.34V.
Chłodzenie mieści się w twoim budżecie - cena ok. 160zł.
Jedyny mod to drugi 120mm wiatrak po przeciwległej stronie (lepsza cyrkulacja powietrza.
Przy próbie 4.6Ghz i Vcore= ~1.36V....po ok 10 minutach stresu temperatura przekroczyła ok 63st. no i nastąpił samoczynny resecik.
Podkręcałem jedynie "mnożnikiem"
Możesz zapytać w wątku o komputerach.
Ja ci mogę napisać tyle, że ten EREBOSS nie wejdzie do twojej obudowy (nie zamkniesz jej).
Thermalright HR-02 - Macho - Black White wchodzi na styk, więc to jest jedna opcja. Thermalright HR-02 - Macho 120 (mniejszy brat) też powinnien dać radę.
Zalman CNPS14X - nie wiem, czy wejdzie? Musiałbyś poszukać info. lub napisać mail do Zalmana.
Coolink Corator DS - wejdzie spokojnie, tylko może być "głośny" po OC.
Ew. Zalman CNPS11X Extreme lub Enermax ets-t40, czy ten Be quiet shadow rock 2 chociaż te mają trochę niższą wydajność od tych powyżej.