Jako że mój poprzedni wątek został usunięty, robię nowy.
Chcę ostrzec wszystkich przed kupowaniem gry Dishonored u naszego rodzimego dystrybutora, firmy Cenega Poland. Nie dość, że otrzymujemy produkt z tzn. region lockiem, dodatkowo premiera 3 dni później niż w USA, to jeszcze te 3 dni są zmarnowane i wychodzą oto kwiatki widoczne na czterech zdjęciach.
#1 ------------>
#2 ------------>
#3 ------------>
#4 ------------>
Ten wątek nie miał na celu oczernianie firmy Cenega Poland, ale miał na celu przestrzec przed zakupem tej gry u rodzimego dystrybutora, gdyż oferuje nam za dużo "kwiatków".
@Soulcatcher
Region lock + instrukcja wykonana w żałosny sposób. Nie ma 75% tego, co jest w spisie treści.
A tak przy okazji... Czytałem kiedyś jak chwaliłeś się adminie swoją niezależnością wobec dystrybutorów i "naciąganych" ocen w recenzjach. Tak więc co ma znaczyć skasowanie mojego wątku?
w0o0t --> Nie ma 75% tego, co jest w spisie treści. Jak nie ma .. jest .. tylko, że po czesku bodaj :P ;) (albo słowacku?)
No faktycznie, wpadka .. pewnie jakoś przeproszą, może prześlą nową albo coś.
@[6]. Dziś sie urodziłeś? Region lock to nic nowego. A ostatnio warte uwagi dodatki do gry widziałem w wiedźminie 2-gim, a wcześniej w 1-szym. Ameryki tym to nie odkrywasz.
Za region look odpowiada Bethesda, nie Cenega, było to już 7835266 razy wałkowane przy Skyrimie. Ale fakt, z instrukcją pół na pół po Polsku i Czesku to niezły fail.
Co jest złego w Region Lock przecież mieszkamy w Europie Centralnej. Masz zamiar zabrać do USA kup w USA.
CO do instrukcji to pewnie jest we wszystkich jeżykach tej edycji jednocześnie.
Te 3 dni wynikają z faktu że premiery w USA są we wtorki a w Europie w piątki.
gnoll ---> nie widziałem ale na screenach widać tą samą stronę w 2 językach. Więc pewnie instrukcja jest cała tyle że w 2 językach.
Może akurat ten egzemplarz jest wybrakowany.
Na pewno jest cała w PDF na płytce.
@gnoll
W takim razie jeśli z region lockiem jest tak jak opisujesz, to myliłem się.
Ale jeśli chodzi o instrukcję, to jest 5 stron w języku polskim, 5 stron w języku czeskim i bodajże 5 w języku węgierskim + 2 strony dupereli.
W rzeczywistości ze spisu treści są tylko:
- Sterowanie
- Koło działań
- Ciekawe przedmioty
- Straż miejska
Reszty nie ma, w żadnym języku.
@Soulcatcher
Na pewno jest cała w PDF na płytce.
Jeżeli plik "eula.rtf" uznajesz jako instrukcję, to zawiodę Cię. Nie ma na płytce żadnej instrukcji.
Coż, to nie nam się żalić, że masz wybrakowaną instrukcję, tylko pisać do Cenegi. A nad region lockiem nie płacz - już niedługo pograsz.
@_Luke_
Nie działa, czekam na premierę... 12.10.2012. W USA już grają, a my musimy czekać :(
@pablo397
Ja?
ktos w ogole czyta te instrukcje?
Choćby ja. Dodatkowo mi, jako kolekcjonerowi, trochę by to uwierało.
Generalnie trochę przesada - 3 dni różnicy to nie jest nic strasznego, region lock przeszkadza właściwie tylko wszelkiej maści handlarzom - a to przeciw nim jest wymierzone, w sumie dzięki takim zagrywkom wciąż w przypadku gier na PC u nas ceny gier nie są zbliżone do tych konsolowych jak to jest na zachodzie - coś za coś, a instrukcja... no cóż, tutaj trzeba trochę ponaprawiać...
Szkoda, że czasy, kiedy w edycji standardowej dostawałeś grubą instrukcję (np. Warcraft III) dawno minęły :(
Kiedyś gry były towarem luksusowym i tak ludzie je traktowali. A teraz gra, to produkt masowy, sprzedawany w miliardach. A gracze nie czytają instrukcji, więc wydawca nie przywiązuje do niej wagi :)
Znalazłem nawet w historii FF okienko z postem, dodałem w momencie jak został wątek skasowany więc:
Uważasz, że Cenega posiada własną drukarnię i tłocznię więc to ich wina?
Chcesz zasugerować że jak nie posiada własnej drukarni to materiały drukowane, gadżety- plakaty, mapy itp, są własnością zewnętrznej firmy (drukarni), nikt inny nie ma do nich wglądu i to drukarnie dokonują sprawdzania kontrolnego i akceptacji finalnego produktu i następnie wprowadzają go na rynek?
A teraz gra, to produkt masowy, sprzedawany w miliardach.
hehe, mówisz o przedziale czasowym, jednej platformie czy co? Bo miliard? Może w CAŁEJ historii gier się sprzedał, ale miliardy, i sprzedawany (sugeruje powtarzalność)... trochę przesada.
gnoll
region lock przeszkadza właściwie tylko wszelkiej maści handlarzom - a to przeciw nim jest wymierzone, w sumie dzięki takim zagrywkom wciąż w przypadku gier na PC u nas ceny gier nie są zbliżone do tych konsolowych jak to jest na zachodzie - coś za coś
Tylko jak za pół roku/rok Steam zrobi promocje rzędu -75% a ty nie będziesz miał do niej dostępu to będziesz inaczej śpiewał.
Za region look odpowiada Bethesda, nie Cenega, było to już 7835266 razy wałkowane przy Skyrimie.
I nigdy nie zostało wyjaśnione do końca DLACZEGO Bethesda blokuje grę TYLKO w rejonie w którym wydaje Cenega.
Tylko jak za pół roku/rok Steam zrobi promocje rzędu -75% a ty nie będziesz miał do niej dostępu to będziesz inaczej śpiewał.
Akurat w tym wypadku Dishonored jest normalnie dostępny na Polskim Steam :) Ale rozumiem o co ci chodzi - z DLC mogą być jaja, ale też nie wiem czy to byłoby wina Cenegi.
I nigdy nie zostało wyjaśnione do końca DLACZEGO Bethesda blokuje grę TYLKO w rejonie w którym wydaje Cenega.
Bo nasz region jest specyficznym rejonem jeżeli chodzi o gry na PC - jest tu po prostu znacznie taniej. Ale fakt, też nie rozumiem po co to wszystko...
Za region look odpowiada Bethesda, nie Cenega, było to już 7835266 razy wałkowane przy Skyrimie.
Bo tak powiedziała Cenega ?
Bo nasz region jest specyficznym rejonem jeżeli chodzi o gry na PC - jest tu po prostu znacznie taniej.
Tańsze są wydania pudełkowe - na Steamie jest nadal ta sama cena. Więc o ile jestem w stanie zrozumieć region-lock na kluczu aktywacyjnym, o tyle zablokowania możliwości kupna na Steamie (w normalnie europejskiej cenie, bądź w promocji) nie pojmuję.
Akurat w tym wypadku Dishonored jest normalnie dostępny na Polskim Steam :)
My bad, myślałem że jest jak ze Skyrimem i innymi.
Ponieważ wątek wrócił to napisze ponownie: czy Cenega posiada własną drukarnię i tłocznię aby odpowiadała za takie wypadki?
Stało się to się stało - ktoś za to odpowie, ale wylewanie żali w tym wypadku na wydawcę jest bezpodstawne.
[12] Co jest złego w Region Lock przecież mieszkamy w Europie Centralnej. Masz zamiar zabrać do USA kup w USA.
A prawa klienta to w przypadku licencji oprogramowania nie obowiązują?
Mam prawo być dzisiaj w Polsce, jutro śniadanie zjeść w USA, a kolacje w Chinach i niby dlaczego mam nie mieć możliwości zagrać tam gdzie chce?
To jak kupię w Polsce samochód to na granicy powinienem kupić następny?
Stereo ---> regionalizacja była obecna na świecie zanim się urodziłeś. Dotyczy muzyki, filmów, gier i programów. Nie dotyczy samochodów.
Wersja sprzedawana w Polsce jest przeznaczona dla ludzi mieszkających w Polsce. Dlatego ma niższą cenę. Nie ma w tym nic nienormalnego.
Jeżeli nie odpowiada ci ta opcja to możesz sprowadzić sobie grę z zachodu.
Masz problem, kup sobie grę na zachodzie.
To Cenędza. Zapewne darmowi praktykanci zszywali instrukcję. "A wezmę stronę z tej kupki, teraz 4 stronki z tej... Walić to, nie płacą mi za to".
A ja tutaj będę bronić Cenegi.
To nie Cenega wymyśla w swoim widzimisię, że ma być regionalizacja. Zażalenia w tej sprawie (IMO nie takie do końca niesłuszne ) należy kierować do Bethesdy.
Cenega jako wydawca o znacznie słabszej pozycji rynkowej niż Bethesda nie ma w tej sprawie NIC do powiedzenia.
Nie oni decydują i nawet jeśli się to im nie podoba nie mogą z tym nic zrobić.
Wróć, mogą strzelić focha, zaprotestować i ogłosić strajk - tyle, że Bethesda znajdzie innego, mniej wybrednego wydawcę a Cenega na tym straci.
Ot, brualna rzeczywistość.
Instrukcja faktycznie nie powala, ale to insza inszość.
[27] Tak, tak. Bo ty wiesz kiedy się urodziłem i widzę znasz się na międzynarodowym prawie handlowym, które w swoich zapisach zabrania praktyk stosowanych przez wydawców.
I rozmowa o sporej wpadce z instrukcją przerodziła się w rozmowę o blokadzie regionalnej...
I rozmowa o sporej wpadce z instrukcją przerodziła się w rozmowę o blokadzie regionalnej...
I wszystko to Twoja wina...
Napisałem wczoraj e-mail do Cenegi...
W odpowiedzi przed chwilą dostałem:
Szanowny panie,
Jako osoba bezpośrednio odpowiedzialna za produkcję komponentów do nw. gry -
czuję się w obowiązku odpowiedzieć na Pański uzasadniony post.
Pragę poinformować że w dużej mierze podzielam Pańskie niezadowolenie z
wyraźnej usterki jaka pojawiła się w dostarczonej do gry instrukcji - gdzie
mimo kontroli technicznej i tzw. 'proof-reading' pozostawiono nieodnoszący
się od zawartości SPIS TREŚCI.
Faralny SPIS TREŚCI odnosi się do rozszerzonej wersji podręcznika (tzw.
online) i został omyłkowo pozostawiony w wersji skróconej (drukowanej).
Załączam oczywiście wspomnianą wersję.
Za zaistniały błąd a tym samym rozczarowanie - bardzo przepraszam.
Proszę mi także uwierzyć, że winni tego błędu zostali stosownie ukarani.
Oczywiście z punktu widzenie klienta, taki przypadek jest naganny -
jednakowoż proszę mi wierzyć że dokładamy największych starań by oferowany
przez nas produkt stał na wysokim poziomie. Nie zgodzę się zatem by ww.
pomyłka stanowiła podstawę do krytyki w stylu 'robiona na odwal'.
Jeszcze raz przepraszam w imieniu Działu produkcji naszej firmy licząc
jednak że tak niewielka pomyłka nie spowoduje zapowiadanej niechęci do
zakupu naszych produktów.
Jeśli w jakiś sposób możemy zrekompesować Pańskie niezadowolenie - czekam
ew. sugestii.
-- Z poważaniem,
Imię i nazwisko pozwoliłem sobie wyciąć, ze względu na ochronę danych osobowych.
Czy poproszenie ich o 300 pkt. Kompanii Gracza by mieć te zniżki u nich przez miesiąc jest dobrym pomysłem?
Czy poproszenie ich o 300 pkt. Kompanii Gracza by mieć te zniżki u nich przez miesiąc jest dobrym pomysłem?
A czujesz się bardzo dotknięty tym że masz taką a nie inną instrukcje? No już nie przesadzaj... popełnili błąd z jedną stroną, przeprosili - dla mnie byłoby OK.
Proszę mi także uwierzyć, że winni tego błędu zostali stosownie ukarani.
Teraz masz na sumieniu ich praktykantów :(
Nie ma co się denerwować. Ktoś popełnił błąd, trudno, zdarza się. Przeprosili w mailu - jest ok moim zdaniem. Bywa.
@gnoll
Nie kupuję dużo gier pudełkowych, tak więc gdybym jedną grę mógł kupić ze zniżką 40%, byłoby to dla mnie miłym akcentem w stronę klienta.
Gjallarhorn ---> dokładnie, w0o0t zabrał pracę, teraz ktoś pewnie siedzi w domu z żoną i dzieckiem i płacze, bo nie ma na chleb.
Zdanie o karze jest tak napisane, jakby potraktowano te osoby tak jak głównego bohatera Dishonored...
Teraz masz na sumieniu ich praktykantów :(
Czyli, że co? Dodatków do Skyrima PL nie będzie nigdy?
Czepiacie się Cenegi, a prawda jest taka, że jest obecnie najlepszym dystrybutorem gier w Polsce. Zdarzają jej się wpadki, ale ja tam nie narzekam i szczerze cieszę się, że coraz więcej zagranicznych wydawców nawiązuje z nią współpracę. Kiedyś CDP rządził, teraz Cenega - jest jaka jest, ale jest najlepsza...