Witam wszystkich, od dwóch dni staram się bezskutecznie uzyskać rozdzielczość 1920x1080 ( natywna rozdzielczość dla tego monitora) na LG 237WDP. Laptop to Asus K50IN podpięty pod tv przez VGA. I maksymalna rozdzielczość jaką mogę wybrać to jest 1600x1200. Panel sterowania Nvidi w ogóle nie widzi zewnętrznego monitora, ściągnąłem także sterowniki do tego monitora, ale są w formacie .bin i nawet nie wiem jak je zainstalować, w menadrzeze urządzeń także widoczny jest tylko jeden monitor od laptopa.
Karta to faktycznie demonem prędkości nie jest (GeForce 102M), ale wg. strony producenta maksymalna rozdzielczością na VGA jest 2048x1536.
1. sprawdzałeś w opcjach panelu nv czy masz ustawiony klon lub 2 monitory tworzące jeden pulpit itp?
2. po podpięciu monitora zew. próbowałeś na klawiaturze lapka wcisnąć klawisz (skrót klawiszowy) odpowiadający za wybór monitora i dopiero wtedy dostosować rozdzielczość
3. spróbuj poszukać opcji by odblokować możliwość ustawienia rozdzielczości nieobsługiwanych przez monitor (coś w rodzaju "pokaż tylko pasujące tryby")
1. W opcjach panelu nv w ogóle nie widać drugiego monitora, dostępny jest tylko monitor laptopowy.
2. Tutaj podobnie jak w punkcie 1, wybrać mogę tylko monitor laptopa.
3. niestety nie mogę znaleźć takiej funkcji ;/
Tak to wygląda -->
spróbuj może tak:
1. ustaw przyciskiem do przełączania monitorów by obraz był tylko na zew. monitorze
2. wejdź do "panelu sterowania nv" nie "ekran" w panelu sterowania
3. w panelu nv wybierz widok zaawansowany
4. z drzewka opcji po lewej wybierz "display"
5. ustaw odpowiednie opcje w "gałęzi" rozdzielczość, skalowanie, wiele monitorów
6. jeśli jest aktywny przycisk "dostosuj" w gałęzi "rozdzielczość" to powinno się otworzyć okienko z wyborem rozdzielczości oraz możliwością włączenia nieobsługiwanych rozdzielczości
[e] niektóre rozdzielczości dostępne są tylko wtedy gdy aktywny jest jedynie zew. monitor
Pomimo tego, że ustawione jest żeby obraz był tylko na zew. monitorze to w panelu sterowania nv nadal go nie widać ;/ --->
Spróbuj nacisnąć na klawiaturze kombinację klawiszy [Windows] + [P]. W nowszych systemach Microsoftu powoduje to uruchomienie tak zwanego trybu projektora. Będziesz miał 4 tryby do wyboru. Tylko wyświetlacz laptopa (sygnał na VGA nie jest wcale puszczany), klonowanie, rozszerzenie, albo tylko wyświetlacz zewnętrzny (to powinieneś ustawić). Może jak tam pokombinujesz, to coś się ruszy.