Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: BGŻ - Operacja kartą MasterCard GOODS AND SERVICES WITH CA SH DISBURSEMENT - o co chodzi??!

18.06.2015 09:04
1
Dewey
115
Konsul

BGŻ - Operacja kartą MasterCard GOODS AND SERVICES WITH CA SH DISBURSEMENT - o co chodzi??!

Witam. Ostatnio zauważyłem dziwne operacje na karcie mojej narzeczonej dokonywane w miejscu jej pracy. Narzeczona nie może sobie przypomnieć o co mogło chodzić. Na stronie konta w BGŻ te operacje widnieją z takim hasłem - "Operacja kartą MasterCard GOODS AND SERVICES WITH CA SH DISBURSEMENT lotos " Czy ktoś się orientuje o co chodzi? To są wpłaty na konto firmowe (w tym przypadku firma lotos), czy jakieś przekręty? Będę wdzięczny za pomoc.

edit - Hmmm teraz widzę, że we freshmarkecie też jest taka operacja. Czyżby chodziło o jednoczesną zapłatę za towar z wypłaceniem gotówki??

18.06.2015 09:17
Yoghurt
2
odpowiedz
Yoghurt
102
Legend

Cash disbursement to są w wielkim uproszczeniu wydatki poniesione z racji wykonywanej pracy i księgowane w systemie wydatków firmy - np. za pomocą karty firmowej. Coś jak nasze stare, dobre "wezmę fakturkę na firmę". Przynajmniej tak to powinno działać w teorii.

18.06.2015 09:20
3
odpowiedz
Dewey
115
Konsul

Hmmm no ok ale teraz doszukałem się identycznie zatytułowanych operacji we Fresh Markecie oraz w Żabce... dlatego bardziej pasowała by tutaj płatność za towar z jednoczesnym wypłaceniem gotówki...

edit -- no i tak jak pisałem nie chodzi o kartę firmową, tylko prywatną kartę mastercard

18.06.2015 09:26
Yoghurt
4
odpowiedz
Yoghurt
102
Legend

Wtedy to się standardowo nazywa Withdrawal lub coś pochodnego. Księgowi i bankowcy nie lubią mieszać pojęć, bo im się burdel w papierach robi (zwłaszcza, gdy mowa o wydatkach, które można sobie odpisać - takich szukają wszędzie). No, ale BGŻ nie znam, moze tam sobie księgują inaczej.

Niech sobie narzeczona przypomni, co kupowała i za pomocą jakiej karty. Albo najprościej zadzwonić do banku, zazwyczaj wyjaśniają takie operacje od ręki (są mocno wyczuleni na wały, kiedyś mi ING zawiesił transakcję kartą, bo według nich "zapłaciłem za dużo w dolarach i było podejrzenie oszustwa lub kradzieży" :))

18.06.2015 17:07
5
odpowiedz
Kharman
168

http://www.paymentsystemsblog.com/2012/02/10/qa-what-is-the-difference-between-a-cash-dispersement-or-a-cash-withdrawal-transaction/

Wychodzi że to wewnętrzna terminologia MasterCard na cashback u podmiotów trzecich.

Forum: BGŻ - Operacja kartą MasterCard GOODS AND SERVICES WITH CA SH DISBURSEMENT - o co chodzi??!