Dla upewnienia sie:
Before Tax - to jest kwota brutto.
After Tax - to tyle ile dostane na reke (po zaplaceniu wszystkich podatkow)
Czyli jak powiem ze chce pensje 3000$ after tax, to znaczy ze dostane 3000 do reki, tak?
W zasadzie tak.
Ale to zależy jaki kraj, jaki system podatkowy, jakie ulgi, jaka wolna od podatków kwota, jaki sposób rozliczenia.
W Polsce pracodawca odprowadza zaliczki na podatek dochodowy, ale nie wiem jak jest w USA.
Dzieki, chodzilo mi tylko o wyjasnienie tylko znaczen, bez zaglebianie sie w ordynacje podatkowe poszczegolnych krajow.
Czyli jak powiem ze chce pensje 3000$ after tax, to znaczy ze dostane 3000 do reki, tak? Zdecydowane Tak!
[4] Bosz, znowu on? Czytajac twoje posty zastanawiam sie jak ty w ogole oddychasz.
Kwota Brutto - Before Tax (Gross Income)
Kwota Netto - After Tax (Payment after deductions)
g@mers0ft --->
Kwota brutto jest przed odprowadzeniem podatków - before tax
Kwota netto jest po odprowadzeniu podatków - after tax.
Jeżeli pracodawca płaci za ciebie podatek to wypłaca ci kwotę netto, bo "podatek" czyli zaliczkę odprowadza za ciebie. Wtedy dostajesz after tax, czyli to co na rękę po opłaceniu zaliczki.
Nie znaczy to jednak że na koniec roku nie wyjdzie ci dodatkowy podatek do zapłacenia np. ze wzgldędu na to że przeszedłeś do kolejnego progu podatkowego.
Jeżeli sam płacisz podatek to sam musisz odprowadzić zaliczkę (zapłacić podatek), więc kwota którą dostajesz od kogoś za wykonana pracę jest brutto, ale musisz pamiętać że i tak musisz od niej zapłacić podatek.
W Polsce osoby pracujące na umowy dostają pensje pomniejszone o zaliczkę na podatek. Czyli umawiasz się na pensję brutto (przed podatkiem) np. 2000 złotych, ale na konto nigdy ci tyle nie wpływa bo wpływa ci kwota obniżona o zaliczkę na podatek dochodowy.
Ale może też tyć tak że umawiasz się na 2000 zł na rękę i wtedy tyle ci wpływa, bo twój pracodawca z włąsnej kieszeni płaci twoje zaliczki na podatek. W takim wypadku w praktyce zarabiasz więcej.
Nie wiem jak jest w USA, skoro pytający mówi o $ to zakładam że chodzi o USA, ale myślę że jest tak samo.
Idąc więc do pracy mówisz "Chcę 3000$ after tax" co oznacza że tyle wpłynie ci na koto po odprowadzeniu zaliczki na podatek przez pracodawcę.
To jak to działa zależy od kraju.
@Longwinter Aż zaraz luknę w Payslipa, bo albo mi się pomieszało albo ty coś mieszasz...
EDIT: Longwinter, a jednak miałeś rację: Before Tax czyli inaczej Gross Income, czyli zwracam honor :D
A po jakiego mi się skojarzyło na odwrót to nie wiem.
W USA jest tak samo.
A więc Edytuję moje błędne posty i przepraszam za wprowadzanie ludzi w błąd...
g@mers0ft ---> spoko, płacę podatki od 25 lat :)
siara000 ---> przypomniałem sobie jak to się nazywa, to jest base salary czyli pensja bez bonusów i przed zapłaceniem podatków. To jest odpowiednik twojego before taxes, to jest najpopularniejsza forma, takie nasze "brutto" bez premii.
spoko, płacę podatki od 25 lat :) No ja rozumiem, bo w Polsce to robisz, ale za granicą czasem może się to pomieszać :)
Tym bardziej, że np. w UK robią to automatycznie a tam rok podatkowy to od 6 kwietnia do 5 kwietnia :) I o nic ci się nie pytają. Po prostu wysyłają ci list, że tak cię rozliczyli a jak nie pasi to dzwon do HM Revenue & Customs, strać 100 funtów na dzwonienie, że chcesz dodać swój grosz a i tak za cholerę się nie dodzwonisz :)
Zajebistą politykę mają :P
[11]
może Ciebie rozliczają automatycznie, mnie co roku rozlicza księgowa.
Dużo spraw z HMRC jesteś w stanie załatwić online (w odwrotności do Polski) w tym rozliczyć się. Jest też bezpłatna infolinia telefoniczna.
Jest też bezpłatna infolinia telefoniczna. Podaj mi ją...
up to 9p/min Żeby jeszcze chodziło, że z nimi gadam :P Ale tak nie jest, bo jakaś muzyczka leci w tle a dodzwonić się nie można :P
Ostatnio tak telefon zostawiłem na pół godziny i dalej nic. Kasę wzięło a dodzwonić się nadal się nie dodzwoniłem :)
Może spróbuję online... i czekanie na odpowiedź ruski rok...