Witam,
Ostatnio kupiłem sobie kartę graficzną Gigabyte Ati Radeon HD6670 2GB DDR3. Miała ona zastąpić kartę Asus GeForce 9800GT 1GB, która mi się zepsuła. Miałaby w miarę takiej samej wydajności jak poprzednia. Karta kosztowała 250zł, czyli tyle ile chciałem wydać. Nie chciałem droższej bo jak wyjdzie gta 5 to chciałbym wymienić całego kompa. Ale do rzeczy. Myślałem że karta będzie dobra pod GTA 4, które chodziło mi na poprzedniej karcie na całkiem dobrych ustawieniach bez problemów. A z tą kartą jest gorzej. GTA 4 włącza się, ale tylko na niskich ustawieniach. Gdy ustawiam na domyślne to GTA włącza się, ale tak jakby się zawiesza na tym ekranie ładującym na którym pojawiają się postacie z gry. W sumie nie do końca się zawiesza, bo postaci przeskakują, ale gra dalej się nie włącza. Gdy odpalę grą na niskich ustawieniach, a w trakcie grania zmienię na domyślne to początkowo klatkuje, a z upływem czasu się rozkręca i chodzi normalnie. I mam pytanie czy ktoś wie co może być tego przyczyną? I jeszcze zainstalowałem Fifę 13, która również nie chodzi płynnie, tylko tak minimalnie klatkuje na wysokich, oraz na rozdzielczości 1280x1024.
Mój sprzęt:
Intel Core 2 Duo 2,8GHz
3 GB ram, chyba DDR2
Karta obecna Gigabyte Ati Radeon HD6670 2GB DDR3
Karta poprzednia Asus GeForce 9800GT 1GB
Czy wystarczy dodać ramu tutaj, albo podkręcić trochę kompa?
Ile bitowa karta obecna? Wydaje mi się, że kupiłeś tego szmelca na allegro z 128 bitami. Nie dziw się że gry się tną bo to gorsze od poprzedniego Twojego Geforce jest mając 128bit ;) Dokonałeś słabego zakupu.
Sterowniki oczywiście najnowsze?
Gry spatchowane?
Nie wiem czy twoja wersja ma złącze dodatkowego zasilania, ale zakładam, że jeśli ma, to je podłączyłeś.
nie ma osobnego zasilania, a karta rzeczywiście 128 bitowa. Da się coś z tym zrobić?
[2] ja na 64 bitowej karcie przeszedłem gta 4 na srednich
Wiec to nie to
gry były zaktualizowane, stery do karty zaktualizowałem dzisiaj, i jest lepiej bo teraz GTA na domyślnych ustawieniach się włącza i ładuje do końca. Co prawda nadal klatkuje ten ekran gdzie są pokazywane postaci, i trochę po wczytaniu samej rozgrywki. ale później jest już w miarę ok, bo czasami także się przycina. dodanie pamięci RAM lub podkręcenie kompa da coś?
Było kupić HD 4850 DDR5 za te pieniądze, lub kilkanaście złotych więcej. HD 6670 też był na pamięciach DDR5, lecz ten twój pomimo 2 GB RAM na pokładzie jest słaby, niestety duża ilość wolnej pamięci nie idzie w parze z wydajnością. Dokonałeś niestety złego wyboru, 9800GT i jej wersje: poprzednia 8800GT i następna GTS 250 jest chyba najdłużej utrzymującym się na rynku układem graficznym, na którym od 6 lat da radę grać w nowe tytuły.
szumox22d - gry były zaktualizowane - cokolwiek by to miało znaczyć. podaj do której wersji ci zaktualizowało, którego patcha wgrałeś? Inaczej nie gadamy.
gta jest zaktualizowane do tego że przy włączaniu gty wybieram pomiędzy GTA 4 a GTA jakimś tam. A fifa to nie wiem. Obie gry aktualizuje gdy wyświetla mi się komunikat o aktualizacji.
jeszcze raz się zapytam czy podkręcenie procka, pamięci lub dokupienie RAM da pozytywny efekt?