Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: "Bitwa Warszawska 1920" kto sie wybiera, uwagi i nadzieje

26.09.2011 17:08
1
zanonimizowany639129
54
Generał

"Bitwa Warszawska 1920" kto sie wybiera, uwagi i nadzieje

Pozostały 4 dni do premiery filmu a na forum żadnego wątku o nim ;) Ogólnie mam nadzieje że usuną te anteny które pojawiały sie na dachach w trailerach. Oczywiście chciałbym żeby film był bardziej związany z historią niż tylko przez date w tytule i postać Piłsudskiego.
Wpisujcie swoje uwagi co do filmu i czy sie na niego wybieracie :)

26.09.2011 17:10
Stra Moldas
2
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Nawet jeśli chciałbym obejrzeć, to obecność w tym filmie Urbańskiej skutecznie mnie od tego zamiaru odwraca.

26.09.2011 17:17
3
odpowiedz
zanonimizowany63355
99
Legend

Z pierwszych recenzji/opisów zapowiada się niezła kaszana. Mnie to wcale ni dziwi, już dawno zapomnieliśmy jak się filmy kręci.

26.09.2011 17:18
4
odpowiedz
mefek
106
Senator

Spokojnie, film swoje zarobi. Szkoły tłumnie będą się gromadzić w kinie. W tym moja klasa ponieważ idę na "Bitwę" w piątek. Zobaczymy co to za cudak wyszedł.

26.09.2011 17:20
Child of Bodom
5
odpowiedz
Child of Bodom
148
Woo Hoo!

Piłsudzkiego.

Kogo?

6
odpowiedz
zanonimizowany639129
54
Generał

stra moldas masz racje ;d widok urbańskiej za karabinem robi swoje ;D aczkolwiek mimo że kicz, to dawno w naszym kraju nie było filmu związanego z tym okresem ;)

Skiter16
7
odpowiedz
Skiter16
103
Man Utd

Nawet jeśli chciałbym obejrzeć, to obecność w tym filmie Urbańskiej skutecznie mnie od tego zamiaru odwraca.

+1

26.09.2011 17:21
macio209
8
odpowiedz
macio209
57
Master of Ceremony

mefek racja ja też idę z klasą w piątek ale następny

26.09.2011 19:07
promilus1
9
odpowiedz
promilus1
95
Człowiek z Księżyca

Z pierwszych recenzji/opisów zapowiada się niezła kaszana. Mnie to wcale ni dziwi, już dawno zapomnieliśmy jak się filmy kręci.

W "Polityce" tekst był raczej przychylny. Według autora sceny batalistyczne w 3D były naprawdę udane. To co się mu nie podobało, to czarno-biali bohaterowie i to że film wygląda jak laurka dla poległych. Osobiście spodziewam się "Ogniem i mieczem", tyle że w innej epoce. Idziak to jednak jest klasa, wiec powinniśmy dostać przynajmniej ładne obrazki.

26.09.2011 19:09
ma_ko
10
odpowiedz
ma_ko
61

Nawet jeśli chciałbym obejrzeć, to obecność w tym filmie Szyca skutecznie mnie od tego zamiaru odwraca

26.09.2011 19:20
11
odpowiedz
zanonimizowany641653
43
Generał

Przyzwyczaiłem się, że bombardujące nas zewsząd szumne zapowiedzi polskich filmów, zazwyczaj oznaczają bardzo przeciętny twór. Na niekorzyść filmu działa też to, że w filmie występują mordy widziane do znudzenia - oblicze Urbańskiej nawalającej z automatu wygląda niepoważnie. Patriotyczne dzieło, które hołduje wartościom zwycięzców i poległych, a takich filmów ci u nas na pęczki. To, co może być ciekawe, to realizacja filmu, która ponoć jest bardzo przyzwoita i sama wartość 3D.

26.09.2011 20:58
12
odpowiedz
zanonimizowany63355
99
Legend

Ta zakichane 3D... niestety seansów w normalnym "trybie" nie ma :( Poważnie się zastanawiam czy nie lepiej odpuścić te 25 zł i obejrzeć za te kilka miechów jak wyjdzie 720p ...

http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=45755&sekcja=recenzja&ri=8673

26.09.2011 21:18
13
odpowiedz
zanonimizowany639129
54
Generał

ja pójdę choćby i dla tego 3d :) chce zobaczyć jak sie w polsce kręci

30.09.2011 15:06
14
odpowiedz
zanonimizowany639129
54
Generał

Dziś premiera więc podbijam ;)

30.09.2011 15:35
😈
15
odpowiedz
zanonimizowany613155
30
Senator

Grunt to się przyznac na forum, że odstrasza cię od ekranu piekna kobieta.
Respect.

30.09.2011 22:07
16
odpowiedz
mefek
106
Senator

Byłem, widziałem, nieco rozczarowałem się. Efekty były bardzo dobre. Trochę naciągana historia ale cóż poradzić. Miałem nadzieje że będzie lepiej. Kiedy w reklamach widziałem Urbańska kurzącą z karabinu to dziwiłem się skąd tam się niby wzięła. Jednak historia w miarę się kupy trzyma.

Normalnie dałbym 7 może 7+ ale że to polski film i pierwszy w technologii 3D więc 8 w porywach 8+. A niech się Hoffman cieszy :)

01.10.2011 10:09
X@Vier455
😐
17
odpowiedz
X@Vier455
118
Szynszyl

spoiler start

No cóż. Z racji do tego iż naprawdę wielce lubuje Trylogie Hoffmana, wybrałem się do kina na Bitwę Warszawską w 3D.
Film zaczyna się typowym ujęciem Hofmannowskim [oprócz Kremlu]. Ok wszystko jest dobrze. I nagle - pam pam pam pam pam param pam, coś co już osobiście wydawało mi się bardzo kiepskie i niesmaczne (w reklamie) wchodzi od razu na pierwszy plan, a niesamowicie sztuczna Natasza Urbańska rzuca w kamerę raz butem raz czymś innym i potem znowu czymś innym. Po co, co scenę te wstawki muzyczne Urbańskiej - proste i łopatologiczne - jest dobrze - cieszymy się - jest źle zaśpiewajmy smutną pioseneczkę, tego było za dużo ! Eh... no dobrze, nie będę tu opowiadał o grze aktorskiej Nataszy bo według mnie powinna ona zostać na teatralnej scenie.

Kamera 3D w tłumie z ręki - Błąd ! Tego momentami nie da się oglądać, ujęcia są zbyt szybkie i w zbyt wielkim zbliżeniu. OK może 3D jest tu na prawdę niesamowite, ale jakim sposobem moje oko ma zarejestrować niektóre obrazy, które przez 1 sekundę mam blisko twarzy a potem nagle 1 sekundę gdzieś w oddali. Często widziałem przez to tylko szybki niewyraźny obraz.
Historia miłosna na której osadza się film jest PROSTA. Za prosta. Od samego początku wiemy, że Janek[Szyc] zostanie "uszkodzony" w bitwie,( nie mówiąc już o tym 4 krotnym powtarzaniu dokładnie tego samego ujęcia, - może chociaż inny kąt panie Idziak), i tak się na końcu dzieje.

Samej Bitwy Warszawskiej w Bitwie Warszawskiej jest chyba jakieś niecałe 6 minut, co polega na jednym bunkrze - Nataszy strzelającej z karabinu maszynowego bez odrzutu....... pomińmy milczeniem tą scenę, bo jest ona przykładem kina klasy B..- żałosne. Jeszcze 10 sekundowe ujęcie Kremlu, gdzie Lenin uznaje " no cóż spoko pobili nas to będziemy sobie robić komunizm tylko u nas". Wydaje mi się, że Lenin w 1920 roku nieco bardziej się wzburzył. A na zakończeniu super wnoszące do fabuły filmu i niesamowicie potrzebne ujęcie upadającej TACKI na ZIEMIĘ! ła..ał. Jeśli miałbym ochotę pooglądać takie smaczki włączył bym Discovery. Tutaj wymagam czegoś co mnie zachwyci nie tylko fabularnie, jak i grą aktorską oraz złożonością sytuacji i zaskoczeniem widza, a nie "plastikowych" ujęć - super jak to fajnie upada.

Mega przewidywalne zakończenie, a puenta ? Słowa Piłsudskiego[Olbrychski] wypowiedziane w tym filmie : "Panowie nie mamy siły się bronić , więc musimy atakować !"
Dokładnie tak samo zachował się film - Nie ma czym się bronić, więc zaatakował nas 3D.

Ps: Jestem bardzo ciekaw jak by wyglądał ten film,gdyby zagrali w nim nieznani nam jeszcze aktorzy.

Ps2: Pozdrowienia dla wszystkich, którym będzie chciało się to przeczytać :) Pzdr

spoiler stop

01.10.2011 10:33
😃
18
odpowiedz
rothon
44
Malleus Maleficarum

Co ty z tym Kremlu???
Kremla! Dopełniacz, chłopie!!! Nie żaden wołacz.

20.03.2012 10:05
😐
19
odpowiedz
zanonimizowany153971
177
Legend

obejrzałem to dzieło hoffmana na youtubcu - to jest jakaś groteskowa tragedia - ten film urąga pamięci tych którzy poświęcili życie w wojnie z bolszewikami, zamiast zrobić film na poważnie mamy jakieś nie poważne kino przygodowe z kabaretowymi wstawkami z urbańską - (zresztą po kiego wała co chwilę ta babka z hollywoodzkimi zębami coś śpiewa i tańczy - przecież to nie ma żadnego uzasadnienia fabularnego. )

Forum: "Bitwa Warszawska 1920" kto sie wybiera, uwagi i nadzieje