Kupiłem dziś z biedronki grę Amnesia: Mroczny Obłęd, wszystko jest ok, instaluje się i uruchamiam a tu wyskakuje komunikat "Please insert the game CD and try again". Płyta w środku, a gra ciągle chcę bym włożył do napędu płytę. Próbowałem już zmieniać litery napędu bo kiedyś też mi się tak zdarzyło z Spellforce'm z KK, ale nic nie pomogło. Czy to jakiś błąd z zabezpieczeniem czy po prostu płyta jest uszkodzona?
Może ktoś miał podobny przypadek z tą grą i wie co zrobić?
Czasem takie błędy wyskakiwały jak był zainstalowany na komputerze jakiś program do emulacji dysków. Deomon tools i podobne. Odinstaluj.
Nie mam takich programów na kompie. Wczoraj byłem z grą u sąsiada by sprawdzić i u niego nie pyta o płytę tak jak u mnie, ale pojawiają się u niego błędy przy włączaniu gry(2 różne - inny na trybie pełnoekranowym a inny w okienku). Załączam screena i mam takie pytanie: jeśli ktoś wie od czego są te błędy (001B:00000000 i te dwa poniższe) to będę wdzięczny.
Nie wiem czy to coś pomoże, ale spróbuj zainstalować patch'a:
http://www.cenega.pl/pliki/patch/amnesia-mroczny-obled1/wszystkie/1
Często zdarza się tak, że dzięki temu nie trzeba wsadzać płyty do napędu.
Dzięki temu właśnie Steam góruje nad innymi systemami.
Ten błąd pamięci na komputerze sąsiada to może mieć różne przyczyny.
http://www.porady.org/pamiec-nie-moze-byc-readwritten-windows/
Może do tej gry ściągnij craka, to przestanie wołać o płytę przy uruchamianiu.
mirencjum, nie używaj słowa "crack", bo zaraz się anty-pirackie dzieci zjawią, by się podlizać adminowi xD
Egao -> ściągałem ze strony Cenegi patch 1.2 i nic nie pomogło.
mirencjum -> tam był jakiś komentarz, że może to się pojawiać od jakiegoś wirusa i mam takie pytanie czy można jakoś wykryć takiego wirusa i go usunąć bez formatowania wszystkiego?
Nie jest powiedziane, że ten błąd pamięci to sprawa wirusa. Jak to wyskoczyło tylko przy jednej grze to może być jej wina. A program antywirusowy powinieneś mieć i tak zainstalowany.
Antywirusa to mam od zawsze, tylko, że nic nigdy nie wykrywał. Sprawdzę jeszcze tym memtest z tej strony co podałeś czy wszystko jest ok.
mam ten sam problem...
A u mnie co innego się dzieję:-/ Gra się zainstalowała poprawnie, ale gdy ją odpalam, to pojawia się tylko czarny ekran i nic, nawet klawiatura nie reaguje (Caps, Num Lock nie działa) w tedy reset. Ale jak odpalam grę w oknie, to uruchamia się normalnie, tylko tyle że podczas gry nie mogę zrobić pełnego obrotu myszką:-/
Wiem już, że płyta z grą jest ok bo sporo osób miało te problemy co ja - chociaż jedna dobra nowina :D
Może komuś się to przyda, więc podam link do tematu z poradami, gdy gra nie działa
http://frictionalgames.com/forum/thread-3754.html
wystarczy wgrać nowy sterownik graficzny...
taka prosta czynność ;p
Cześć! Mam inny problem. Gdy chcę odinstalować Amnesię: Mroczny Obłęd (oczywiście na płytce jest) to mi wszystko niby działa a tu nagle błąd, że "Program instalacyjny wykrył, że w systemie nie ma zainstalowanej żadnej wersji aplikacji Amniesia: Mroczny Obłęd. Podane parametry wiersza polecienia wymagają obecności aplikacji w systemie." A grałem w tą grę i wszystko normalnie działało