Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Acer Aspire 5315 Nie uruchamia sie do końca

28.12.2013 16:11
😡
1
zanonimizowany965161
1
Junior

Acer Aspire 5315 Nie uruchamia sie do końca

Gdy już laptop się włączy uruchamia się okno z poleceniami "Tryb Awaryjny" "Tryb Awaryjny z siecią" "Tryb Awaryjny z wierszem polecenia" "Ostatnia znana dobra konfiguracja <ostatnie działające ustawienia" i "Uruchom system Windows normalnie" klikałem już wszystkie z tych opcji i miga niebieski ekran z jakimiś napisami nie da się dojrzeć co tam pisze i laptop uruchamia sie ponownie. Uruchamiałem także BIOS ale nie wiem o co tam chodzi. Próbowałem się trochę bawić z tłumaczem internetem ale nie mogę nic zrobić. Laptop jest nie mój. Ponoć wyłączył się sam z siebie i nie chce się włączyć. Proszę o szybką odpowiedź.

PS.
Bardzo zależy mi na odzyskaniu danych. :(

28.12.2013 16:13
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Klikaj F8 przy starcie i wybierz "wyłącz automatyczne uruchamianie po błędzie" - coś takiego.
Odczytaj BSODa i zorientuj się od czego to.

Albo wejdź do WinRe i włącz narzędzie do naprawy przy starcie.
http://www.fixitpc.pl/topic/54-winre-metody-startu-opis-funkcji-naprawczych/

28.12.2013 16:16
3
odpowiedz
zanonimizowany965161
1
Junior

Gdy kliknę uruchamianie po błędzie wyświetla się czarny ekran i znów się włącza od nowa.

28.12.2013 16:22
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

To startuj do WinRe(jakiś klawisz z F przy starcie) i wybierz Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia.

Uruchamiałem także BIOS ale nie wiem o co tam chodzi. Próbowałem się trochę bawić z tłumaczem internetem ale nie mogę nic zrobić. Laptop jest nie mój. Ponoć wyłączył się sam z siebie i nie chce się włączyć.
Jeśli nie wiesz o co chodzi w biosie to może być ciężko z naprawą usterki, BSOD podczas ładowania systemu może oznaczać uszkodzony sektor rozruchowy, problemy z dyskiem, padniętą płytę główną i zasilanie. W skrócie wszystko.

28.12.2013 16:36
5
odpowiedz
zanonimizowany965161
1
Junior

Nie mogę znaleźć tej obcji. :( Pod żadnym "F"x""

28.12.2013 16:38
siwy346
6
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Alt+F10?
Aczkolwiek nie pamiętam czy masz tam WinRE czy jakiś syf od Acera umożliwiający tylko format albo przywrócenie kopii - zanim coś naciśniesz to się zorientuj.
Poza tym w temacie, który podałem masz sposoby na zdobycie takiej płyty z konsolą odzyskiwania.

28.12.2013 16:40
7
odpowiedz
zanonimizowany965161
1
Junior

Niestety ale nie. :(

28.12.2013 16:42
siwy346
8
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Doczytaj wyżej, edytowałem post. :P

Jeśli system był fabrycznie to jakaś kombinacja musi działać, jeśli nie to musisz się wyposażyć w płytę naprawczą.

28.12.2013 16:44
9
odpowiedz
zanonimizowany965161
1
Junior

A pod powiedział byś mi jak zrobić format. ? Jezeli jest to możliwe

28.12.2013 16:55
siwy346
10
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Oczywiście, że jest to możliwe, ale pytanie czy konieczne?
Głupio by było ładować system od zera, a przyczyną okazałby się problem z jakimś sterownikiem, który się wykłada przy starcie albo mielibyśmy problem sprzętowy i w trakcie formatowania wszystko poszłoby w piach.
Skoro nie Twój laptop to rozważ czy są na nim jakieś ważne dane - możliwe, że da się je odzyskać(spod jakieś systemu typu Live Cd)

Ale wracając do meritum, potrzebujesz dwóch rzeczy:
Nośnika instalacyjnego i klucza.
Klucz znajdziesz na nalepce umieszczonej na spodzie laptopa, ewentualnie odzyskasz tym(http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html), instalator pożyczysz od kolegi albo pożyczysz z Internetu(MS pozwala na "pożyczenie") i możesz jechać z formatem.
Do tego poradników jest wiele.

Ja miałbym lepszą propozycje dla Ciebie: oddaj laptop komuś kto się zna. Jeśli funkcje biosu stanowią dla Ciebie problem to może się okazać, że dalej będzie gorzej. Poważnie mówię i nie ma w tym ani odrobiny uszczypliwości.

Nie chce Cię obrażać w żadnym wypadku, ale na co dzień pracuje sobie w tej branży i coś o przypadkach "z motyką na wiatr" mogę powiedzieć.

Forum: Acer Aspire 5315 Nie uruchamia sie do końca