Bardzo dużo widziałem o tym materiałów w necie i jedni mówią że 720p a inni że 1080i. wiadomo ze i tak naj. jest 1080p. ale spośród 720p a 1080i to któro jest lepsze?
Zależy czy wolisz płynny obraz, czy tylko ostrość. 720p jest płynniejszy, 1080i jest czysty, ale z przeplotem. Jeśli masz taki wybór to pewnie telewizor/monitor tylko 720? W takim wypadku lepiej 720p, bo 1080i jest skalowane.
ja tam różnicy nie widzę jak gram na xboxie :P ale 1080i to jest przeplot. tyle wiem :D
Do netu tylko progressive (p)
interlaced to tak naprawde dwa razy szybszy (50fps) 540P
[2] nie wiem czy jedna rzecz w tym poscie jest napisana z sensem ;)
[4] masz racje jesli chodzi o ten post nr 2 ;)
kilka wyjasnien:
720p = 25klatek
1080i = 50 pol-klatek (przeplot oznacza ze klatki wyswietlane sa w taki sposob ze jedna na 2ga sie "zazebia" - ciezko to wytlumaczyc, w pliku o takim samym rozmiarze zmiescimy na dobra sprawe 2x wiecej klatek...) i zeby bylo smieszniej to przeplot jest plynniejszy ;)
Witac to przy kamerach bardzo wyraznie, majac 25p panoramiczny obraz przeskakuje straszliwie, majac 50i juz jest inna bajka
A co do gier i skalowania, z tego co pamietam to xbox tylko skaluje 720 -> 1080... PS3 wyswietla w pelni full hd. Takie przynajmniej bylo zalozenie przy premierze, od tego czasu jakos przestalem sie interesowac ;) ale jak widze gdy ktos pisze o obrazie i to w dodatku kompletne bzdury to az sie slabo robi :(
http://carpesomediem.hubpages.com/hub/interlaced-vs-progressive
przeplot ma geneze ze starych kineskopowych telewizorow, tam troche inaczej wyswietlany byl obraz i mialo to sens, przeplot w nowych (lcd chociazby) jest po to zeby go usuwac ;) wyswietlane sa po prostu dwa polobrazy po 540 linii, ale za to 50f/sek
najlepsze jest 50p i odpowiednie ustawienie kamery, motion blur jest lepszy niz interlace.
[4][6] Co napisałem źle? Z własnego doświadczenia - obraz 1080i w grze na PS3 rwał, 720p był po prostu płynny. Nie mówiłem o różnicy w klatkach. Co do porównania rozdzielczości, zawsze większa rozdzielczość będzie dawać czystszy i bardziej szczegółowy obraz, jeśli monitor na to pozwala. W ostatnim zdaniu właśnie napisałem o skalowaniu 1080 w dół do 720p co daje gorszy obraz, jeśli natywna to 720.