Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Piwo bez słodu jęczmiennego

14.07.2022 17:12
1
Kcin
0
Centurion

Piwo bez słodu jęczmiennego

Piwo to z zasady woda + słód jęczmienny + chmiel. Nie wiem jednak czy wszyscy fani piwa zdają sobie z tego sprawę że wlewają w siebie dużo innego składnika. Otóż od jakiegoś już czasu główny składnik piwa jakim jest słód jęczmienny można zastępować syropem glukozowym a ten jest tańszy. Producenci piwa o tym fakcie nie muszą informować ponieważ nie muszą podawać składników swojego produktu.

14.07.2022 17:27
PrzemoDZ
2
odpowiedz
PrzemoDZ
132
Legend

Fani piwa bez problemu potrafią wymienić kilkanaście rodzajów słodów w tym z innych zbóż niż jęczmień, a ty tu o jakimś syropie glukozowym...
No chyba że mówisz o fanach trunków typu Harnaś.

post wyedytowany przez PrzemoDZ 2022-07-14 17:28:05
14.07.2022 17:31
Drackula
3
odpowiedz
Drackula
231
Bloody Rider

Syrop glukozowy tez ze zboza powstaje lub zimniokow;)

14.07.2022 17:37
marcinbvb
4
odpowiedz
marcinbvb
142
Generał

Bzdury. Piszą o tym w składzie. Sam nie kupuję, ale zdarza się dostać jakieś gówno typu harnaś czy tatra i jak byk np w składzie tatry jest syrop glukozowy i kukurydza.

14.07.2022 19:09
mirko81
👍
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
mirko81
63
Slow Gaming
Image
Wideo

Z piwem powinno być jak z czekoladą: jest czekolada i wyroby czekolado-podobne.
Głównie sprzedaje się masowo, NIE WARZONY klasycznie w kadziach piwo-podobny wyrób

Polecam filmy z yt jak powinno powstawać piwo. I zobaczyć na google fabryki powszechnych piw tfu

Jakubiak Wam to opowie

https://m.youtube.com/watch?v=6err__4Ku58

https://m.youtube.com/watch?v=E0XojyOn0ds

Zaraz wchodzi zimny Bojan

post wyedytowany przez mirko81 2022-07-14 19:18:35
14.07.2022 19:14
mirko81
5.1
mirko81
63
Slow Gaming
Image

Skład

post wyedytowany przez mirko81 2022-07-14 19:15:04
14.07.2022 21:14
DiabloManiak
😉
5.2
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

Warzone jest każde piwo a to że nie tradycyjnie - większość piw jest obecnie warzone i przyśpieszane, warzone do wyższych stopni i rozcieńczane etc takie czasy - im szybciej zejdzie tym więcej zarobią. Plus stara maszyneria na mniejszą skalę czy przemysłowo moloch też mogą dać te same efekty jak nie stosować sztuczek - a w nowych maszynach mniejsza szansa an posmak żelaza czy inne skazy w piwie
Wyjątkiem browary rzemieślnicze czy domowa produkcja

Małe browary w tym regionalne nie są wyjątkiem
Masz nawet niżej wyrok w sprawie EU w sprawie małego browaru co używał syropu

post wyedytowany przez DiabloManiak 2022-07-14 21:16:33
14.07.2022 19:12
6
odpowiedz
zanonimizowany1373660
3
Konsul

Piwo to z zasady woda + słód jęczmienny + chmiel. Jak mogłeś zapomnieć o drożdżach.

14.07.2022 19:31
elathir
7
odpowiedz
elathir
97
Czymże jest nuda?

A ja tam najbardziej lubię pszeniczne, odrobina kwasowości świetnie orzeźwia.

14.07.2022 19:32
DiabloManiak
8
odpowiedz
5 odpowiedzi
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

Zdecydowana większość piw z koncernów ma w składzie surowce niesłodowane (syrop glukozowy, albo maltozowy, grys kukurydziany, niesłodowany jęczmień – choć ten akurat trzeba wymienić, jako alergen). Dlaczego go używają?Bo jest tańszy niż słód, bo nie trzeba go zacierać (syrop glukozowy), bo piwo głębiej odfermenuje, czyli z tego samego ekstraktu jest więcej alkoholu. Kosztem smaku, co prawda, ale browarnicy są przekonani, że Polaka interesuje przede wszystkim „voltaż” i cena, a nie jakiś tam smak.

Sęk w tym, że producenci piwa zgodnie z prawem mogą używać i syropu glukozowego i grysiku kukurydzianego i nawet cukru. Co więcej, zgodnie z prawem nie muszą o tym pisać na etykiecie. Dlaczego? Bo żaden z tych składników nie jest alergenem.

Plus do pewnego czasu było jak dobrze pamiętam że piwo musi posiadać w składzie co najmniej 51% składników słodowanych (żeby nie zmienili klasyfikacji z piwa na napój fermentowany bo inna akcyza)

Pisząc za Kopyrą - choćby w sprawie Tyskiego jak był w ich browarze - to takie Tyskie Tradycyjne nie posiada dodatków warzone tylko z 3 (a raczej 4) podstawowych składników ale już w zwykłym Tyskim masz tam go trochę (a ile to kwestia tajemnicy firmy)

I nie małe browary także nie unikają dodatków niesłodowych - po prostu tną koszty.

i o tym wiadomo raczej od lat, wiec nic nowego i im tańsze/mocniejsze piwo za małe pieniądze tym więcej składników niesłodowanych ..
Bo tu się utnie 2-3 gorsze na litrze a w perspektywie kilku milionów litrów już wchodzą ładne pieniądze - plus zwykle i tak wywalamy przy koncerniaku/mniejszym browarze najdroższą rzecz czyli butelkę/puszkę ( bo koszt samego piwa bez podatków to z 30-40 groszy) ;)

post wyedytowany przez DiabloManiak 2022-07-14 19:36:41
14.07.2022 19:37
Mr. JaQb
8.1
Mr. JaQb
103
Legend

Chwila, to jak już wypisują składniki, to mogą sobie jakiś pominąć? Myślałem, że muszą choćby napisać "przyprawy". Dlaczego w takim razie np. w batonikach w składzie widać pełno świństwa, a nie na przykład tylko kakao, mleko i cukier + alergeny?

14.07.2022 19:41
DiabloManiak
8.2
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek
Image

Wystarczy że wpiszą zawiera słód jęczmienny ( plus zabawa słowem czyli zawiera między innymi itp)

Z pełnym wypisywaniem nie palą się bo musieli by podać wszystko chociaż się zdarza( a kary są niskie średni mandat to 2-7k po kontroli )
Dlatego spora cześć ma etykiety jak gdzie nie sposób się przyczepić :
Plus

Rożne produkty , różne przepisy - na wódce też nie muszą pisać wszystkiego czy na winie ;P

W Czechach piszą o syropie bez problemu z tego co wiem i nikogo nie dziwi

Plus chmiel też może mieć rożne formy od szyszek chmielowych po ekstrakt z chmielu

post wyedytowany przez DiabloManiak 2022-07-14 19:52:02
14.07.2022 20:53
Mr. JaQb
8.3
Mr. JaQb
103
Legend

Mi się wydaje, że jak już piszą "składniki" to muszą napisać wszystko - choć mogę się mylić. Bo to co pokazałeś to jest tylko informacja o alergenie. Większość piw jakie kupowałem miała wypisany skład, także może czasy się zmieniają. A pijam głównie koncerniaki

14.07.2022 21:09
DiabloManiak
😉
8.4
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

tak się czasy zmieniają że

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/piwo-z-syropem-glukozowym-wyrok-trybunalu-sprawiedliwosci/0939thj

I dlatego chyba nawet zasada 51% poszła w cholerę z tego co wiem :D

plus wszystko zależy co napiszą czyli np zawiera min, w skaldzie może występować itp

14.07.2022 22:02
Mr. JaQb
8.5
Mr. JaQb
103
Legend

To dalej nie rozwiało moich wątpliwości w kwestii pokazywania całego składu :P

W sensie, jak nie ma składu to można się spodziewać, że oszczędzają na składnikach. Ale jak skład jest podany to nie wydaje mi się, żeby jakiś składnik mógł być pominięty. Dlatego na innych produktach spożywczych można wyczytać o oleju palmowym, czy niekoniecznie obojętnych dla zdrowia słodzikach. Wyjątkiem jest wypisywanie samych alergenów, bo taka opcja też istnieje (przynajmniej w piwie).

14.07.2022 20:38
Maverick0069
9
odpowiedz
10 odpowiedzi
Maverick0069
94
THIS IS THE YEAR

To pytanie teraz jakie piwo jest najzdrowsze ??

14.07.2022 20:41
Kyahn
9.1
Kyahn
267
Rossonero

Bezalkoholowe

14.07.2022 20:56
DiabloManiak
9.2
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

Prawdziwe bezalkoholowe 0,0% :P
Bo nie odwadnia jak zwykłe piwo, ma mniej kalorii, i zawiera składniki odżywcze

Ale dobrej marki 0,00 bo bywa że oszukują i ma alko
To samo nie 0,5% bo zdarza się że takie piwko może i mieć prawie 2% alko a niby na butelce do 0,5 (a bywało że i oznaczane 0,0) %

Co do kalorii rożnie z tym bywa bo cżęsto jest dosładzane (żeby zrekompensować brak alko w smaku) , a nie liczymy już wszelkich radlerów czy innych wynalazków gdzie oprócz cukru czy syropu trafiają soki albo pseudo soki ( chemia i jeszcze więcej cukru)

A zdrowe piwo, warzone domowo, mętne gęste o małej ilości alko powiedzmy te max 2-3% - takie jakie kiedyś pili ( np w 12-13 wieku) to też bardzo fajna opcja i ma pierdyliard substancji pro zdrowotnych ale może wypłukiwać wodę więc nie jest idealne jako napój nawadniający

post wyedytowany przez DiabloManiak 2022-07-14 21:03:11
14.07.2022 20:58
Kyahn
9.3
Kyahn
267
Rossonero

To samo nie 0,5% bo zdarza się że takie piwko może i mieć prawie 2% alko a niby na butelce do 0,5%

Polskie prawo dopuszcza +- 0,5%, czyli teoretycznie piwo 0,5% może mieć maksymalnie 1%.

14.07.2022 21:00
DiabloManiak
9.4
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

Prawo, prawem a wyniki badan swoje
Jedno z badań 45 napojów bezalkoholowych wykazało, że prawie 30% z nich zawierało więcej alkoholu, niż podano. To samo badanie wykazało, że 6 piw oznaczonych jako 0,0% alkoholu zawierało alkohol nawet do 1,8%.

14.07.2022 21:15
Maverick0069
9.5
Maverick0069
94
THIS IS THE YEAR

Bezalkoholowe

To to bzdura ... akurat piwo 0 ma ogromne ilości cukru ... więc jest chyba najgorszym substytutem piwa.

14.07.2022 21:18
Kyahn
9.6
Kyahn
267
Rossonero

To to bzdura ... akurat piwo 0 ma ogromne ilości cukru ... więc jest chyba najgorszym substytutem piwa.

No jak sobie dosłodzisz to ma.
Tu masz zwykłego koncerniaka https://www.carlsbergpolska.pl/products/zatecky/zatecky-0-0/
albo np to
https://www.carlsbergpolska.pl/products/okocim/okocim-0-0/?CKey=
Gdzie tu widzisz jakiś cukier?

14.07.2022 21:21
DiabloManiak
9.7
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

Akurat dobrze robione piwo 0% ma cukier ( i tak ma go więcej niż zwykłe piwo ale nie ma alko i wpływa dobrze na organizm)
ale nawet sportowcy zaczęli używać piwa 0%
min:
https://bikeboard.pl/artykul/czy-piwo-bezalkoholowe-jest-dobrym-napojem-regeneracyjnym

Tylko tu jak przy wszystkim jakość się liczy :)

post wyedytowany przez DiabloManiak 2022-07-14 21:22:42
14.07.2022 21:23
DiabloManiak
9.8
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

Kyahn ale 0% ma więcej węglo niż zwykłe to wiadomo

węglowodany i cukier w piwie bezalkoholowym vs piwo bezalkoholowe

ponieważ alkohol nie zawiera węglowodanów, piwa bezalkoholowe nie zawsze są niższe w węglowodanach niż piwa zawierające alkohol.

w rzeczywistości są często wyższe w węglowodanach niż ich alkoholowe odpowiedniki, ponieważ – w przeciwieństwie do większości piw alkoholowych – zazwyczaj zawierają cukier.

jak wspomniano powyżej, zależy to od sposobu ich produkcji, gdzie jest bardziej prawdopodobne, że cukier przetrwa proces fermentacji.

na przykład:

10.,5 g węglowodanów i 0 g cukru w butelce 330 ml standardowego Heinekena (5%) vs 15,8 g węglowodanów i 4,3 g cukru w butelce 330 ml standardowego Heinekena „0,0” (0%)
12,2 g węglowodanów i 0 g cukru w butelce 330 ml standardowego San Miguel (5%) vs 18 g węglowodanów i 5,6 g cukru w butelce 330 ml standardowego San Miguel „0,0” (0%)
10,5 g węglowodanów i 0 g cukru w 330 ml butelce standardowego Peroni (5,1%) vs 17.,5g węglowodanów i 10G cukru w 330 ml butelce Peroni Libera (0%)

post wyedytowany przez DiabloManiak 2022-07-14 21:23:31
14.07.2022 21:25
9.9
zanonimizowany1373660
3
Konsul

Takie pytanko:
Warka Radler i Heineken mają naprawdę 0% a czy jest oszukane i coś tego alkoholu mają?

14.07.2022 21:26
Kyahn
9.10
Kyahn
267
Rossonero

No ale on chciał najzdrowsze bez cukru to mu podałem przykład.
Zresztą nawet uważany za jedno z lepszy piw bezalkoholowych na rynku Miłosław IPA 0% ma tylko 2g cukru na 100ml.

Warka Radler i Heineken mają naprawdę 0% a czy jest oszukane i coś tego alkoholu mają?

W teorii/wg prawa mogą mieć do 0,5% alkoholu, a jak jest naprawdę to się nie dowiesz dopóki nie zmierzysz.

post wyedytowany przez Kyahn 2022-07-14 21:27:30
14.07.2022 21:25
Kyahn
10
odpowiedz
Kyahn
267
Rossonero

post wyedytowany przez Kyahn 2022-07-14 21:26:21
Forum: Piwo bez słodu jęczmiennego