Hej,
Jakoś tak mnie naszło, aby założyć ten wątek, bo od kilku dni używam Windows 8 (na zwykłym PC). Abstrahując od wszystkich jego wad i zalet, od razu widać że jest to system po prostu stworzony pod obsługę dotykiem. Co prawda myszka i klawiatura też sprawują się bardzo dobrze, ale odnoszę takie wrażenie że ten interfejs w użyciu z popularnym duetem po prostu się marnuje :) I mimo radykalnego remontu, nadal pozostaje on pełnoprawnym Windowsem z całą bazą "dużych" aplikacji. Czyżby Microsoftowi udało się w końcu stworzyć system, dzięki któremu tablet w pełni zastąpi PC? Wygoda, prostota i ergonomia w obsłudze na ekranie dotykowym w połączeniu z całą bazą aplikacji oferowaną przez MS (i innych developerów) i otwartością systemu może dać właśnie taki skutek. A wy co o tym myślicie? Czy w końcu stary dobry pecet przestanie nam być potrzebny?
Od dluzszego czasu mysle o zakupie tabletu. Wczesniej po premierze pierwszych ipadow nie bylem przekonany woogle do tych urzadzen bo "po co mi to". Teraz jednak mam ochote pobawic sie taka tabliczka. Ogolnie tablet bylby mi potrzebny do ogladania abym mogl uzywac go jak kalendarza, filmow, Interetu, a najlepiej jakby sluzyl jeszcze jako nawigacja i dzialaly na nim mapy z nawigacji typu "IGO"
O Ipad przeczytalem sporo - zwlaszcza wypowiedzi Narmo mnie zaniepokoily. Wychodzilo na to ze aby przerzucic cos na ipada potrzebny jest zawsze interent a dla mnie jest to malo realna sprawa - nie zawsze mam
Dlatego stweirdzilem ze poczekam na jakis tablet z windowsem majac nadzieje ze bedzie mial zlacze usb i bede mogl podpiac pod niego dysk przenosny taki 2,5calowy od lapotpa/ (nie wiem czy to bedzie, jest mozliwe) i ogladac z niego filmy
ze bede mogl skopiowac folder z mp3 poprostu robic kopiuj/wklej a nie poprzez wysylanie wszystko do internetu
Potrzebowalbym tez czytnika kart sd z kamery/aparatu i przegladanie zawartosci...
Nie jestem obiegany w tym temacie ale mysle ze system operacyjny windows moglby bardziej sklonic mnie do zakupu / bylem juz o krok od zakupu ipada i wiem teraz ze bylby to blad..
Mysle ze po premierze bedzie bum w tego typu urzadzeniach i ze wtedy sie zdecyduje cos zakupic :P
Morbus -> no ale takie cos to nie potrzeba od razu tabletu z windows 8, wystarczy android i jakis asus transformer. Na ipadzie sie tych rzeczy co chcesz robic nie da, ale na transformerach sie juz da...
O Ipad przeczytalem sporo - zwlaszcza wypowiedzi Narmo mnie zaniepokoily. Wychodzilo na to ze aby przerzucic cos na ipada potrzebny jest zawsze interent a dla mnie jest to malo realna sprawa - nie zawsze mam
Zawsze możesz normalnie po kablu przerzucić i Internet nie będzie do niczego potrzebny...
U mnie po prostu rozbłysła nadzieja że będę mógł w końcu trzy urządzenia zastąpić jednym. Bo Windows 8 jest według mnie genialny, w końcu zachciało mi się używać PeCeta z Windowsem do czegokolwiek innego niż gry, bo system jest tak bajecznie prosty i intuicyjny że robi się to praktycznie z taka sama przyjemnością jak na iPadzie. No i tak sie zastanawiam czy w przyszłości nie zastąpić MacBooka i iPada jednym, porządnym tabletem z pełnoprawnym Win8. Najpierw oczywiście poczekam aż swoje propozycje pokaże wiecej firm (i oczywiście do premiery Surface). Jestem bardzo ciekawy, czy system Microsoftu będzie miał start do iOS, bo potencjał zdecydowanie ma :)
Kiedy słyszę o tym, że wygodnie się komuś używa Win8 na myszce, przypominają mi się ludzie grający w gry z Nintendo DS na emulatorze i mówiący, że jest to wygodne. :)
Można, tylko po co, skoro producent zaprojektował to w kompletnie innym celu.
Ale Windows RT jest ponoc mocno ograniczony. Da sie instalowac tylko oprogramowanie z Windows Store i niczego poza tym. Nie da sie zainstowac zadnej aplikacji z peceta. Tak przynajmniej czytalem na kilka dni przed premiera systemu.
A powiedzcie mi: kiedy w PL będzie dostępne cokolwiek dotykowego z Win8/RT? Bo wszędzie tak pieją że nawał sprzętu, a u nas ani widu ani słychu...