Moje treść brzmi.Otóż to mam procesor I5 2500 i ostatnio mialem temperature 80 stopni i sprawdzam w everest ile mam ghz pokazuje mi 3.30 ghz a obok 3292mhz.Czy nie powinno być te 3300mhz.Przepraszam że pytam ale się nieznam troche i boje się że gdy będe grać w jakąś gre i temperatura będzie wzrastała to te mhz będzie spadać.
CPU I5 2500 3.30Ghz
8GB RAM
GPU GTX 650 Ti
3.30ghz to po prostu zaokraglone 3293mhz
A poza tym to MHZ nie spada.
Jesli wysoka temperatura to moze potrzeba lepszego chlodzenia
Nie - nie musi byc rowno 3300. Czestotliwosc ogolna pracy zegara to czestotliwosc szyny x mnoznik. Rzadko jest to liczba calkowita.
Natomiast temperatura troszke wysoka. W normie ale wysoka. Chlodzenie masz referencyjne ( standardowe dolozone przez producenta )? Ja osobiscie mam podobny procesor -2500k - zamontowalem wiekszy radiator i temperatury w stresie rzadko skacza powyzej 70 paru stopni. Uwazam ze warto wydac dodatkowe paredziesiat pln na porzadne chlodzenie - te standardowe sa masakryczne - dobre do pracy biurowej. Jeszcze jedno - krecia robote robi czesto grafika - jak masz porzadnego "kombajna " do gier zamocowanego tuz przy procesorze to podgrzewa ona proca o ladnych pare stopni.
Mam boxowe. Ale też mam taki przypadek że gdy wchodzę w mój komputer ----> wlasciwosci pisze mi 3.30Ghz a obok jest 3.60.A tydzien temu mialem 3.70Ghz obok.Czy jak np zrobie reinstall komputera będe mieć spowrotem te 3.70ghz? Temperature karty graficznej mam 40 stopni wiec jest spoko.
Daj sobie spokoj z tym taktowaniem. Czasem jezeli komputer tego potrzebuje to potrafi NA CHWILE podkrecic procesor sam z siebie. Reinstal nie zmieni NIC.
Radze Ci na spokojnie doczytaj sobie jak dziala proc ( jakie technologie ma I5 i jak one dzialaja ), jak wspolpracuje z ramem i grafika - a potem pomysl jeszcze raz. Na razie jestes zapatrzony w cyferki i za przeproszeniem - piszesz bzdury.
No dobrze dziękuje za wszystko ale niewiem czy kupować te chłodzenie czy narazie poczekać. Tylko mam chyba małą obudowe żeby kupić takie dobre chłodzenie bo mam szer 9cm i dł 9cm a głęb jakieś 15 cm