Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Co sprawdzić przy kupnie samochodu?

02.08.2013 15:16
1
zanonimizowany858626
26
Senator

Co sprawdzić przy kupnie samochodu?

Za godzinę jadę oglądać/kupić samochód nowy. Zrobiłem sobię listę rzeczy do sprawdzenia, dodajcie coś :)

- rocznik szyb
- kontrolki
- działanie skrzyni
- ogólnie odgłosy z silnika i turbiny
- wycieki
- stuki z zawieszenia
- łożyska w kołach
- kiedy był robiony rozrząd
- jak działa i czy działa klima
- czy działa ogrzewanie
- w jakim stanie opony
- oświetlenie
- kiedy ubezpieczenie się kończy
- do kiedy przegląd
- jak działają hamulce
- czy silnik po paru kilometrach i staniu w korku się nie grzeje
- znoszenie na prostej
- działanie kluczyków, czy jest karta kodowa itd.
- papiery
- jak działa sprzęgło i czy nie wydaje dziwnych odgłosów
- radio/zmieniarka - jak działa
- czy działa sterowanie z kierownicy komputerem/radiem

CO JESZCZE? Co do lakieru to mnie to wali, ważne by był prosty, nie brała go ruda i jeździł prosto, samochód wiem, że był malowany cały bezbarwnym w ramach odświeżenia (info z Salonu Lexusa gdzie był samochód wystawiony na sprzedaż przez poprzedniego właściciela - nie, to nie Lexus ;))

02.08.2013 15:19
2
odpowiedz
Pankracy Czartoryski
0
Pretorianin

Czy się sprzęgło nie ślizga

02.08.2013 15:26
3
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Najlepiej jechac do ASO i zaplacic 300 czy 400 zl i oni juz przegladna samochodzik ladnie :) Tyle kosztuje sprawdzenie w ASO audi, nie wiem jak w innych bedzie :) Ja tak zrobilem i nie zaluje :)

02.08.2013 15:30
raziel88ck
😜
4
odpowiedz
raziel88ck
209
Reaver is the Key!

Kto jak kto, ale ty powinieneś o tym wiedzieć najlepiej.

To tak jakby Stanson pytał się o modele Toyoty, hehe.

02.08.2013 16:35
Volk
5
odpowiedz
Volk
93
Legend

Popatrz czy podłużnice nie były prostowane albo wspawana ćwiartka/połówka. Dobrze byłoby podpiąć pod komputer interfejs diagnostyczny i zobaczyć czy i jakie błędy pokazuje.

02.08.2013 17:33
6
odpowiedz
mefek
106
Senator

Może to głupie ale sprawdź fotele i kierownice. Może być cofnięty licznik a kierownica i fotele mogą być zniszczone albo przetarte co wskazuje na większe użytkowanie samochodu niż wskaże licznik kilometrów.

02.08.2013 17:39
Nazgrel
7
odpowiedz
Nazgrel
201
tgn

"Za godzinę jadę"
Już po fakcie.

02.08.2013 17:43
jasonxxx
8
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Nigd nigdy w historii motoryzacji nie polakierowal samochodu w celu odswiezenia lakieru.
Oczywiscie ironizuje, ale po prostu nie wierze, ze dales sie zlapac. Nie wieM tez co ma do tego fakt, ze to salon lexusa sprzedaje bajke.

02.08.2013 21:51
9
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator
Image

W ramach odświeżenia to dodałem sobie ja (też w to nie wierze, jasne jak słońce, że miał przygody), sorry za wprowadzenie w błąd :P

Sprawdziłem jak się turla i wziąłem bo turla się znakomicie...zobaczymy jak długo będę zadowolony i czy w ogóle będę zadowolony bo póki co trudno powiedzieć - jeździ, dobrze wygląda, ma mankamenty oczywiści, zobaczymy.

02.08.2013 22:30
raziel88ck
😃
10
odpowiedz
raziel88ck
209
Reaver is the Key!

Gdzie te czasy, gdy Hohner woził się czarną cytryną, ehh. To już nie wróci.

02.08.2013 22:35
Volk
😃
11
odpowiedz
Volk
93
Legend

wczesniej byl tez czarny nissan. nastapil przelom.

02.08.2013 22:53
graczo1818
12
odpowiedz
graczo1818
73
Avikara

Fajna fura InGen ,a tak sprawdz przy zakupie przebieg stan samochodu to najważniejsze sprawdż czy rura wydechowa jest sprawna tarcze hamulcowe itd ,a jak nie chcesz grzebać to na przegląd no chyba że nie kupiłeś i testujesz no to posprawdzaj hamulce no i co ci pisałem i co najważniejsze piękno i czy coś nie jest nasrane. I najlepiej podwyższ sobie podwozie kierowcy wiedzą o co chodzi a chodzi o polskie drogi !!!!!!!!!! I rdze sprawdz czy gdzieś nie jest

03.08.2013 00:18
13
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

Volk - srebrno/zielony jak już ;)

raziel - a przypatrz się co za saabem stoi? ;)

03.08.2013 14:46
14
odpowiedz
Hendo
5
Chorąży

Warto przede wszystkim sprawdzić, czy samochód nie był kradziony. Aby to zrobić należy przede wszystkim porównać numer VIN pojazdu (wybity na podwoziu) z tym, który znajduje się w dokumentacji. Następnie warto zweryfikować numer VIN na policji. Musi być przy tym obecny także właściciel.

06.08.2013 01:15
Dryf Wiatrów Zachodnich
😊
15
odpowiedz
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

InGen - mam dosc dziwna sprawe, chcialbym Cie o cos zapytac zwiazanego z motoryzacja. Moglbys odezwac sie do mnie na maila? dryf.wiatrow.zachodnich na gmail.com. Bylbym wdzieczny, nie gryze ;)

06.08.2013 11:59
16
odpowiedz
Haszon
137
Senator

Następnie warto zweryfikować numer VIN na policji

Równie dobrze mozesz go sobie weryfikowac u napotkanego pod sklepem zula, skutecznosc takiej weryfikacji jest identyczna, czyli zerowa. Bylo juz mnostwo przypadkow, gdy policja twierdzila, ze wszystko w porzadku, a po kilku tygodniach przychodzila odebrac auto, bo jednak okazalo sie, ze bylo kradzone.

Może to głupie ale sprawdź fotele i kierownice

To pierwsze elementy, ktore sie wymienia przed sprzedaza, podobnie jak pedaly, dywaniki i mieszek skrzyni biegow. Kosztuja grosze (przednie fotele jesli to nie jest skora, to gora 100 zl, kierownica jakies 150 zl), a dzieki nim auto wyglada na mniej uzywane i cena automatycznie wzrasta o pare kawalkow.

Forum: Co sprawdzić przy kupnie samochodu?