Czy mam się już szykować na jesień?
lato się skończylo w czerwcu. Lipiec sierpniem Jesień a we wrześniu spadnie śnieg ;]
Lato w tym roku to jakieś nieporozumienie
W Strefie Umiarkowanej nie ma czegoś takiego jak lato. Są tylko czasem jakieś wybryki i mamy 30 czy 35 stopni, ale są to tylko pojedyncze dni.
Jedź nad równik, to będziesz miał lato.
Ponoć w sierpniu mają być upały.
gracz12301 - wolę to niż np. Australię i atraksy, redbaki, sicariusy, węże, skorpiony, osy morskie inne jadusy. Przynajmniej w Polsce są fajne warunki do grania, bo kto nie lubi sobie siąść w zimie, wieczorkiem, z ciepłym kakao, przed konsolą/pc i pograć? :P
W Strefie Umiarkowanej nie ma czegoś takiego jak lato.
w ktorej podstawowce takich madrosci ucza?
Jak masz problem to jedź nad polskie morze, tam zawsze jest pogoda, tanio, ładnie, spokojnie. Klasa.
BTW - udany rok, -30 °C zimą, śnieg do kwietnia, całe lato leje. A jak już jest ciepło, to na chwilę i taki nakurw, że i tak strach wychodzić.
Nie rozumiem o co chodzi? Toż mamy w tym roku bardzo ciepłe, żeby nie powiedzieć parne, lato. Że deszczowe? Czas się przyzwyczaić. W tym kierunku idą zmiany klimatyczne - lato w Polsce coraz częściej przypomina lato tropikalne tj. gorąco i mokro.
Obyś miał rację. Ale jak na razie się na to nie zapowiada.
No nie wiem czy takie ciepłe. U mnie chyba ani razu nie było więcej niż 23 stopnie. Już czerwiec był cieplejszy.
[7]Bullzeye_NEO
Tego uczy życie a nie szkoła.
Jak pada to jest git... Przynajmniej w monitor minie świeci
alpha_omega, zaiste bardzo ciepłe lato, w Warszawie ma być jutro aż 19 °C!
w ktorej podstawowce takich madrosci ucza?
Niestety, w żadnej... tak po prostu jest.
[16] Ta, jasne, a w tamtym roku to jak było, ile było wątków z narzekaniem że jest gorąco?
U mnie sie zaczelo pare dni temu, moze jeszcze z tydzien bedzie :)
Polska leży w strefie umiarkowanej, więc mnie nie dziwi, że tegoroczne lato jest takie deszczowe. Dla tej strefy charakterystyczne są chłodne deszczowe lata i łagodne zimy. Chociaż to nie oznacza, że czasem nie mogą występować u nas upały (30-35 stopni). Po za tym nie jest tak źle (przynajmniej w mojej miejscowości), zdarzały się 32 stopniowe upały.
Będzie jak pójdziesz we Wrześniu do szkoły, i wtedy będą pewno największe upały.
a lipiec rzeczywiście badziewny, chmury, deszcz i nic więcej.
Matko kochano, oby nie! Upałów mam dosyć na najbliższe 10 lat.
bartek --
Oczywiście, że gorące. Co z tego, że któregoś dnia będzie 19 stopni. Wielokrotnie pływałem w to lato w rzece i woda była gorąca (ewentualnie znośna), a żeby woda w rzece była gorąca (czy znośna), to... powiedzmy - to nie jezioro.
Temperatura spadła od kiedy zaczęły się deszcze, a to nie trwa znów tak długo. I mimo wszystko jest zazwyczaj naprawdę ciepło, czasem bez koszulki trudno wytrzymać (a izolacji tłuszczowej, to ja za wiele nie mam). Nie mówiąc już o tym, że jest w dodatku wilgotno, a wtedy temperatura jeszcze bardziej męczy :)
Lato jak lato. Moim zdaniem - bez przegięć w żadną ze stron. Już chyba nie pamiętacie kiedy lata były naprawdę zimne (był takie okres gdzieś dekadę temu) i można było chodzić w kurtce.
Dziś jeżdżąc autem temperatura wahała się 15-17 st.
Żenada...
A prognozy na sierpień w moim regionie pochmurne i deszczowe... Czekałem cały lipiec jak głupi na upały i susze, a tu ch*j...
Nie mam tym bardziej nadziei na sierpień, który zawsze był gorszy od lipca. Jedyne co pozostaje to czekać na następne wakacje...
A ja, jako ze do pracy musze, to wole takie 19-23 stopnie z umiarkowanym zachmurzeniem niz tak jak bywalo niekiedy 30-40 dni z 35 stopniami w cieniu. Przepraszam za moj egoizm, ale wy tez np. macie w d... ze rolnikom slonce zboza wypala, tylko chcecie miec upalne cale lato bez kropli deszczu.
[26]smuggler
ale jak pod koniec lipca jest 15*C to już chyba lekka przesada w drugą stronę, nie?
U mnie w Gliwicach temperatura nie spada poniżej dwudziestu stopni, poza tym lato to nie tylko słońce i upały, deszczowe tygodnie nie są ani niczym nadzwyczajnym, ani niczym nowym.
[28] A gdzie ty mieszkasz, że u ciebie 15 stopni jest? W dzień u mnie jest przynajmniej 20...Co innego, że deszczowo ale jest ciepło...
[30]Connor
W Koszalinie na wakacjach jestem
To już dobre kilka lat z rzędu w lipcu leje, a ludzie nadal się dziwią....
Przepraszam za moj egoizm, ale wy tez np. macie w d... ze rolnikom slonce zboza wypala, tylko chcecie miec upalne cale lato bez kropli deszczu.
Akurat sucha i upalna druga połowa lipca i sierpień jest rolnikom bardzo na rękę. W obecnej sytuacji, gdy ciągle pada, żniwa się opóźniają. Każdy dzień czekania na pogodę odbije się na ilości i jakości zebranego ziarna, a co za tym idzie na jego cenach. Co w rezultacie przełoży się na ceny żywności w sklepach.
Tak na marginesie, to mamy w tym roku typowe polskie lato:)
Ja tam wolę jak jest te 20 stopni, nie przepadam za upałami
Ja też, ale do cholery, niech przestanie padać na te kilka dni chociaż.
Likfidator --
Tak na marginesie, to mamy w tym roku typowe polskie lato:)
Własnie tak :) Jedynie trochę może nadzwyczajnie deszczowe.
A ja byłem w tym roku dwa razy nad morzem na kilka dni i pogoda była non-stop cudowna ; )
Nad polskim? Ja jestem cały czas nad morzem i cudownych to było kilka dni czerwca i może ze 3 z lipca.
No właśnie. Ja nad Bałtykiem siedzę od 4 lipca i naliczyłem całe trzy słoneczne i w miarę ciepłe dni.
[38] Tak, byłem w czerwcu i 2 tygodnie temu spędzałem 5 dni we Władysławowie. 4 dni byłem na plaży i raz padało to pojechałem do Sopotu :)
The winter is coming.
lato w Polsce coraz częściej przypomina lato tropikalne tj. gorąco i mokro
Coś w tych słowach jest, nie pamiętam innego takiego lata żeby było aż tyle komarów jak w tym roku, może to uroki mieszkania na Podlasiu, ale nawet tu rzadko kiedy tyle tego syfu jest, pogody nie skomentuje, mam chyba szczęście że jestem już po pobycie nad morzem bo na całe szczęście jak tam byłem to pogoda była w miarę spoko i nawet dało się trochę poopalać / popływać.
U mnie dzisiaj było chyba 12C...Poczułem się jakby to już były gorzkie, szaro-ciemne, coraz chłodniejsze dni jesieni...
Ponoć w następnym tygodniu ma być upał, tak słyszałem na mieście jak szedłem do sklepu, jestem skłonny w to uwierzyć gdyż już chyba 2 tygodnie jak jest u mnie szaro (Krynica, Małopolskie), a tak dłużej być nie może, przecież mamy "lato"...
Dla was wszystkich po kolei wpier*olić. 20 C(CO TO MA BYĆ?!) 35C(UPAŁ, NIECH SIĘ KOŃCZY TO LATO...). Zdecydujcie się kurwa bo słuchać się tego nie da... Pogoda jest dobra jak dla mnie...
Lato będzie na jesieni ;D
Nie srajcie po gaciach, sierpień ma być kilkakrotnie lepszy od tego "lipca"... sierpniowe wypady dzień w dzień na plaże na panienki... Ach, nie moge sie doczekać! Mam na dzieje że pogoda sierpniowa zrekopensuje absurdalny lipiec.
spoiler start
Nie pisze tego żeby sie po podniecać że łażę na takie "akcje" tylko podkreślić wypoczynek sierpniowy :)
spoiler stop
Serio Maroll?
Pytam, bo nie wiem. I się nazywam raphunder :D
spoiler start
jak znasz w ogóle :P
spoiler stop
Nie srajcie po gaciach, sierpień ma być kilkakrotnie lepszy od tego "lipca"... sierpniowe wypady dzień w dzień na plaże na panienki... Ach, nie moge sie doczekać! Mam na dzieje że pogoda sierpniowa zrekopensuje absurdalny lipiec.
Sierpień zawodzi. Czekamy na wrzesień?
Ja mam nadzieję, że lata nie będzie przez jakieś najbliższe 10lat! Ot co mam go już dość!
Chce już jesień, albo zimę najlepiej.. :P
alpha_omega
Ja kojarzę polskie lato z nocnymi imprezami, gdzie z powodzeniem chodziło się bez koszulek, z kilku tygodniowymi upałami, z częstymi burzami, lecz w gruncie rzeczy przeważała ciepła i słoneczna pogoda, pokusiłbym się nawet o słowo upalna. A teraz? Niejednokrotnie potrzebowałem ubrać kurtkę, nie raz w dzień. Kilku tygodniowe opady z jedno-dwu dniowymi przerwami na letnie ciepłe dni. To ma być lato?
Toż mamy w tym roku bardzo ciepłe, żeby nie powiedzieć parne, lato. Że deszczowe?
Lato jak lato. Moim zdaniem - bez przegięć w żadną ze stron.
Racja, bez przegięć. Jest i parno-deszczowo, ale jest i zimno-deszczowo.
Btw. Ja tu ze szronem na pysku siedzę, a Wy mi tu, że lato, jak lato. Toż to skandal!
W Strefie Umiarkowanej nie ma czegoś takiego jak lato.
A co niby jest?
Jak dla mnie jest git, tak koło 20 stopni to jest najbardziej optymalna temperatura, mogłoby się to utrzymać do jesieni :)
Mi to nie przeszkadza. Nie lubię jak jest gorąco i cały czas świeci słońce.
A ja właśnie wróciłem z Chorwacji, znad morza. Temperatury powyżej 30 stopni są tam codziennością. jednak to dosyć szybko męczy i fajnie jest wrócić do tej zimnej, bezletniej Polski :P