GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3

07.12.2009
13:47
[1]

Paul12 [ Buja ]

Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3

Po 300 postach napisanych w prawie 2,5 roku (szmat czasu...) zapraszam do kolejnej części mojego ulubionego wątku na golu - Buja.

Szykuje się impreza? Meczy Cię mały głód? Zjadłbyś coś niepowtarzalnego i oryginalnego?

Jeżeli dotychczasowe menu zbrzydło Ci, rosół smakuje jak rosół, pomidorowa jak pomidorowa, a naleśniki jak... naleśniki, to znaczy, że dobrze trafiłeś!
Spośród kilkudziesięciu przepisów polecanych przez naszych GOL'owych "kucharzy" nie sposób czegoś nie wybrać.

Znasz zajefajny przepis prababci? A może podczas lodówkowych włajaży po resztkach sam coś upichciłeś i chciałbyś się pochwalić? Śmiało podziel się z nami! Jesteśmy otwarci na wszelkie spektalularne pomysły. Jeżeli przypadną nam do gustu, kto wie... być może sami je przyrządzimy w domowym zaciszu...

Aby był jakiś porządek i ład no i aby nam się fajnie czytało przepisy proponuje przeczytać regulamin.

Regulamin wstawiania przepisów:
- zatytułuj przepis tłustym drukiem (pogrubiając czcionkę)
- staraj się napisać przepis w sposób jak najbardziej zrozumiały
- pamiętaj o interpunkcji i ortografii
- o ile to możliwe napisz całkowity koszt przyrządzenia dania
- jeżeli wiesz ile kalorii zawiera danie bądź jedna porcja zamieść tę informację
- gdy podajesz przepis zamieść dokładne dane na temat wagi/objętości podanych składników
- podaj orientacyjny czas przygotowania potrawy
- mile widziane zdjecia
- wstawiamy przepisy tylko i wyłącznie sprawdzone przez nas samych

*****************************************************************
Dotychczasowe przepisy GOL'owiczów


Czekam na uwagi i sugestie - Buja
*****************************************************************


Poprzednia część tematu -> https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=6703612


Jak zawsze serdecznie zapraszamy i życzymy smacznego!

wstępniak by N2


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - Paul12
07.12.2009
14:24
[2]

Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]

Paul jak już wspomniałem w poprzednim wątku, ten przepis na zapiekankę jest profanacją pierwszego prototypu, ponieważ powinny znajdować się w niej jeszcze ziemniaki. Pyry ugotować przed, pokroić na kawałeczki i dodać między warstwy. Tak smakuje o niebo lepiej, tylko również czas większy.

Składniki[Porcja na trzech]:
-ziemniaki kg
-bazylia/majeranek oregano i czosnek w proszku
-ser LAZUR x 3 paczki
-pomidory x 3

Przygotowando:
Gotujesz ziemniaki(dodając niewielką ilość soli do wody), po czym kroisz w kawałeczki. Bierzesz rondel szklany, czy jak tam się to fachowo zwie(takie naczynie szklane, które możesz włożyć do piekarnika). Dodajesz pokrojone ziemniaki na spód naczynia posypując je obficie oregano, po czym układasz pierwszą warstwę z przetartego na tarce sera LAZUR, posypujesz czosnkiem i bazylią lub majerankiem. Na to kładziesz okrągłe plastry pomidorów nakładając drugą warstwę. Na to znowu ser i przyprawy, po czym powtarzasz zabieg układania warstw do wyczerpania zapasów. Jako, że będzie was trzech, tak jak powiedziałem, 3 pomidorki, kg ziemniaka 3 sery lazur(obowiązkowy lazur żaden inny). Wrzucasz całość na jakieś 20 min do piekarnika na ok. 180 stopni. Podpatruj jednak, powinieneś się skapnąć kiedy będzie gotowe.

12.12.2009
14:21
[3]

Paul12 [ Buja ]

Święta się zbliżają, a tu tak cicho? Co wy kurde, w knajpach jecie?

12.12.2009
15:29
[4]

irenicus [ Mareczek ]

święta się zbliżają, więc trzeba to zapić ;] bo znajomi z uczelnie do domow wracaja itp. itd.
chyba ze masz pod reka jakis przepis na kaca? ;] znaczy na zwalczenie
a jak juz pisze to znowu dodam cos prostego ;] bo nie zauwazylem zeby bylo w twoich przepisach na stronce

Pesto :)
Skład
Krzaczki świeżej bazylii (od 3/4 do 1 krzaczka na osobe :))
Czosnek (ile kto lubi)
oliwa z oliwek
cytrynka
ser (najlepiej parmezan albo inny twardy i o podobnym smaku)
orzeszki pinio (zwykle pol takiej malej saszetki wystarczy)
sól pieprz itd itp.
makaron spaghetti

Przygotowanie... zajmuje 5 minut ^^
Liście i łodyżki bazylii wrzucamy do robota kuchennego, zalewamy odrobina oliwy, dodajemy startego parmezanu, orzeszki, czosnek (ja daje zwykle po ząbku na krzaczek) skrapiamy cytrynką.
Makaron, jakby nie patrzeć, trzeba ugotować, potem do dużej michy, dodać pesto i porządnie wymieszać. Na talerzach można jeszcze dodatkowo posypać parmezanem, et voila


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - irenicus
13.12.2009
12:51
smile
[5]

Misiak [ Pluszak ]

Paul12-. a żebyś wiedział. Właśnie znalazłem 2 lokale azjatyckie, gdzie za 9-10 złotych można się nieźle i smacznie objeść :D

13.12.2009
19:12
[6]

Lethos. [ Generaďż˝ ]

Zna ktoś jakiś przepis na cisto do pizzy bez użycia drożdży? Tylko żeby wyszło takie fajne jak tu:

17.12.2009
13:23
[7]

Paul12 [ Buja ]

przepis potem ;p


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - Paul12
17.12.2009
13:50
[8]

N2 [ negroz ]

Zna ktoś może przepis na pikantny sos z 'Pikantnego Kurczakburgera', tego z McDonalda ? :)
Wczoraj zjadłem jedną sztukę w Dominikańskiej, pyycha, drugą sztukę na rynku, już nie tak dobry jak w Dominikańskiej. Trzecią w Magnolii, lepsza niż poprzednia, ale nie tak dobra jak w Dominikańskiej.
Domniemam, że sos odegrał duże znaczenie, był pikantniejszy i po prostu smaczniejszy :)

Zna ktoś? :*

17.12.2009
15:09
smile
[9]

Łysack [ Przyjaciel ]

Fajnie, że wątek nadal trwa :) Trzeba będzie odświeżyć sobie przepis na piroga diabelskiego :D

17.12.2009
15:14
[10]

N3 [ negroz ]

lysack, Ty nic nie mów ;] na sylwka muszę zrobić ich w hooy, znajomi bardzo je polubili i w menu są m.in. pirógi ;]

17.12.2009
15:36
[11]

Paul12 [ Buja ]

Negroz, Ty jestes z Wroclawia?

19.12.2009
21:56
[12]

czarli_122 [ Konsul ]

Przepis - McFlurry TAKI JAK Z MC DONALDs

Składniki
•2 gałki lodów waniliowych

•3 łyżki mleka


•batonik Lion / pół czekolady
milka / drażetki M&M

Sposób przyrządzenia:

Batonik / czekoladę / drażetki zamrozić - następnie włożyć do woreczka i potłuc tłuczkiem na drobne kawałki.

Lody wymieszać z mlekiem,aż ich konsystencja stanie się "aksamitna".

Do lodów dodać pokruszonego batonika / czekoladę / drażetki.

Jeszcze raz zamieszać i od razu podawać.


https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=9808979&N=1

19.12.2009
22:24
smile
[13]

MajkelFPS [ Frag Per Second ]

Właśnie skończyłem Tatara.
230g Wołowiny.
2 ogórki kiszone.
1 żółtko z jajka.
1 Cebula.
Wołowinę mielimy(najlepiej żeby pozostały włókna). ogórki, cebulę, kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na talerz i mieszamy. Na samym końcu dodajemy żółtko. Wszystko mieszamy. Sól, pieprz do smaku.
Gniecie, zapycha i jest SYTE! Polecam.

19.12.2009
23:11
smile
[14]

Łysack [ Przyjaciel ]

Negroz -> Ty się nie przyznawaj skąd jesteś bo Buja chce, żebyś zrobił też dla niego tych pirogów :D

20.12.2009
04:40
smile
[15]

Volk [ Legend ]

tatar rulez

20.12.2009
10:28
[16]

Emsi [ Generaďż˝ ]

zapraszam na moją stronkę z przepisami jak zrobić sushi,

jak na razie około 20 przepisów, liczę że do końca roku będzie ponad 70 kompletnych, strona niestety po angielsku

20.12.2009
10:37
[17]

siwCa [ Legend ]

Tatar roolez. Ale podstawową przyprawą jest magi jak dla mnie bez niej to nie to :)

23.12.2009
13:11
smile
[18]

Misiak [ Pluszak ]

Mam pytanie.

Właśnie robię sałatkę z przepisu koleżanek: tuńczyk sałatkowy, makaron typ wstążeczka, kukurydza, groszek, majonez, sól, pieprz. I coś kurde mdłe wyszło.
Jakieś pomysły by wzbogacić i przełamać smak? ;)

23.12.2009
13:18
[19]

ddza [ WasabiHubert ]

Misiak, albo jakieś przyprawy albo jakieś nowe składniki bo uboga ta sałatka, ale jest taki problem że nie wszystko do tego tuńczyka będzie pasowało. W sumie on tam pewnie odgrywa główna rolę więc jeśli go lubisz to dodaj go więcej, a jak nie to trudno powiedzieć. Może troszkę ziół włoskich? Jakiego majonezu użyłeś?

23.12.2009
13:20
[20]

Paul12 [ Buja ]

Misiak - ogórek kiszony w kostkę powinien załatwić sprawę :)

23.12.2009
15:22
smile
[21]

Misiak [ Pluszak ]

ddza-> bo to studencka sałatka :) Majonez Winiary.

Paul-> tak myślałem, że coś kwaśnego przyda się :) Potem dodam, bo teraz kończę drugą sałatkę :)

Swoją drogą.

Znacie jakieś sztuczki by majonez z sałatek zamienić na jakiś jego odpowiednik, nie taki tłusty i ciężki? :)

23.12.2009
15:43
[22]

Paul12 [ Buja ]

Pamiętaj, że jak sałatka postoi trochę w lodówce i się przegryzie, to będzie jeszcze lepsza i powinna nabrać smaku.

Do sałatek oprócz majonezu można dodawać jogurt albo sos winegret, ale nie do każdej i nie zawsze się sprawdza tak jak majonez.

Ja właśnie zabieram się za penne z łososiem. Jest to bogatsza wersja makaronu z tuńczykiem, na który kiedyś już podawałem przepis. W oryginale powinien być makaron farfalle, ale z dobrych włoskich makaronów tylko penne mieli w moim sklepie osiedlowym.

23.12.2009
15:57
[23]

Niedzielny Gość [ YK42B Pulse Rifle ]

No to ja z okazji nadchodzących świąt machnę tu przepis na pikantną zupkę rybną, którą wczoraj robiłem. Bardzo smaczna wyszła.

2,5 litra wody
3 łby karpia
30 dkg filetu z innej ryby
1 ziele angielskie
3 liść laurowy
2 cebule
1 papryka żółta i 1 czerwona
papryka ostra w przyprawie
sól
pieprz

BAZA
- do garnka z wodą (tak z 2,5 litra) wrzuć 3 karpie łby (tanie i o tą rybkę teraz najłatwiej), 3 listki laurowe, ziarenko ziela angielskiego i całą obraną cebulę
- gotuj to na małym ogniu pod przykryciem przez jakąś godzinkę, a po tym czasie przecedź przez sitko tak, by został sam wywar

DODATKI DO ZUPY
- pokrój drobno jedną paprykę czerwoną, jedną żółtą, cebulę
- duś to na patelni do miękkości a potem zmiksuj

ZUPA WŁAŚCIWA
- do przygotowanej wcześniej bazy/wywaru dodajemy przygotowane wcześniej dodatki razem z pokrojoną w kostkę rybką (najlepiej jakiś filecik - nie kostka!)
- dopraw solą pieprzem i pikantną papryką

ZAJADAJ SIĘ ZE SMAKIEM :)

27.12.2009
16:14
smile
[24]

Misiak [ Pluszak ]

Paul12-> Dodałem wtedy kiszonego ogórka i odrobinę pora. Wyszło świetnie :D

27.12.2009
18:05
[25]

Paul12 [ Buja ]

Misiak - Więc zrobiłeś prawie taką samą jak ja zawsze robię, tylko u mnie zamiast makaronu są jajka :) Reszta się zgadza.

03.01.2010
15:03
[26]

wata_PL [ Ogniomistrz ]

Danie bardzo zdrowe bogate w białko i witaminy
1-2opakowania koników polnych z zoologicznego
sol
olej
Robimy tak samo jak frytki tylko ze trzeba koniecznie przykryć garnek/patelnie ponieważ mogą wyskoczyć smażyć do momentu aż osiągną złoty kolor potem wyjmujemy solimy są dobre zarówno zimne jak i ciepłe naprawdę coś wspaniałego jak zjecie 1 to już potem jesteście uzależnieni:)

03.01.2010
15:10
smile
[27]

gemini4all [ Legionista ]

Ja lubię własnej roboty Spaghetti Bolognese, przepis:

Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny
- dwie średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 średnia czerwona papryka
- 5 ząbków czosnku
- puszka pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kostka rosołowa
- łyżeczka Bazyli
- łyżeczka oregano
- ½ szklanki czerwonego wina
- olej z oliwek
- sól i pieprz
- odrobina sosu sojowego lub maggi


- Makaron spaghetti
- Parmezan lub utarty ser żółty

Wykonanie:
Marchewkę ucieramy na tarce i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą, kroimy drobno cebule i paprykę i dodajemy do smażącej się marchewki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy, drobno posiekany czosnek a po kilku minutach mięso mielone i dokładnie mieszamy.
Kiedy mięso się zbrązowi dolewamy wody, dodajemy przyprawy, kostkę rosołową i wino.
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-45 minut.
Po tym czasie dodajemy posiekane pomidory z puszki (lub świeże obrane ze skórki). Gotujemy przez minimum 20 minut, po tym czasie sos powinien być gotowy, jednak im dłużej go gotujemy tym jest lepszy.

03.01.2010
17:22
[28]

Trael [ Mr. Overkill ]

No po wielu latach w końcu zaopatrzyłem się w mikrofalówkę. Zapoznałem się już z podstawową obsługą tej machiny. Mam takie pytanie, czy ktoś z GOLasów ma jakieś dobre przepisy na szybkie żarcie z mikrofali? Nie chodzi mi oczywiście o mrożonki. Czasem mam po prostu ochotę zjeść coś na ciepło zamiast zwykłych kanapek.

03.01.2010
18:23
[29]

tomazzi [ Flash YD ]

Trael - https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=7939435

04.01.2010
10:46
smile
[30]

Lysack [ Przyjaciel ]

ma ktoś jakiś pomysł jak można wykorzystać kremy czekoladowe?

Mam tego ponad kilogram i pewnie niedługo zaczną się psuć - kanapek na pewno z tym nie zrobię, bo musiałbym je jeść chyba na śniadanie, obiad i kolację :)

Podobnie mam z awokado - do tej pory robiłem tatar wegetariański, ale jak na sylwestra zrobiłem tego pełną miskę, to już nie mogę na niego patrzeć, choć wiem, że jest smaczny:) Oczywiście interesują mnie tylko dania wegetariańskie :)

04.01.2010
13:46
[31]

pablo397 [ sport addicted ]

hodował ktos sobie w domku ziółka (bazylie i oregano)? czesto robie jakies pseudo wlasne wloskie potrawy i dosyc mam juz tych suszonych trocin z paczki i chcialbym wlasne sobie wyhodowac. teoretycznie w markecie mozna kupic swieze, ale nie ma to jak frajda samemu zerwac z krzaka.

poczytalem tutaj co pisza ale pisza, ze potrzeba slonca i najlepiej zaczac od kwietnia :/

i tutaj moje pytanie - dostane gdzies jakies nasiona w zimie i jak bym sobie zasadzil teraz to by cos z tego wyroslo?

04.01.2010
13:51
[32]

tomazzi [ Flash YD ]

pablo - Kiedyś kupiłem w hipermarkecie taką malutką doniczkę z bazylią. Szybko mi padła :P

04.01.2010
13:56
smile
[33]

tazik [ Generaďż˝ ]

Lysack
zrób naleśniki przekładane kremem czekoladowym i dżemem truskawkowym.

Przepis na naleśniki:

- 150 g mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 240 ml mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
- olej roślinny do smażenia

04.01.2010
14:19
[34]

sinbad78 [ calm like a bomb ]

Ja polecam Lasagne a'la sinbad
Potrawa jest droga (składniki ok 50-60 zł), ciężkostrawna a jej przygotowanie jest czasochłonne (ok 2 - 2,5h) ale naprawdę warto. Oto przepis:

ok 12 porcji - brytfanna ok 20x40cm

Składniki:
1) ok 80dkg mięsa wieprzowego
2) opakowanie makaronu Lasagne (min 24 płaty makaronu)
3) 1kg sera żółtego
4) 2 główki brokułów
5) 1/2l mleka
6) szklanka mąki
7) pomidor
8) przecier pomidorowy - 2 małe lun 1 duży
9) 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku
10) przyprawy: Papryka ostra, pieprz, sól, bazylia
11) 2 łyżki masła

Sposób przygotowania (opisuję go w kolejności w jakiej ja to robię - najczęściej robię to sam i ta kolejność pozwala zajmować się kolejnymi elementami potrawy we właściwej kolejności)
1) Mieliny mięso

2) Cebulę kroimy i podsmażamy w głębokim garnku ( w nim zrobimy też cały sos/farsz mięsny) aż się zeszkli. delikatnie solimy cebulę

3) Wrzucamy do smażącej się cebuli mięso. Smażymy je poprzez poszczególne fazy:
- najpierw mięso musi zszarzeć, potem puści "soki:" - po ich odparowaniu smażymy jeszcze ok 15 min.


4) W czasie smażenia się mięsa proszę obrać dokładnie brokuły - przygotujcie same kwiaty. Gotujcie je najlepiej na parze aż zmiękną.

5) Do tak usmażonego mięsa wrzucamy drobno pokrojonego pomidora oraz dodajemy przecieru pomidorowego. Może okazać się że sos wyszedł nam za gęsty. W takim przypadku dodajemy wody.

6) Po otrzymaniu gęstego sosu przyprawiamy go według gustu. Trzymajmy sos na gazie jeszcze ok 5 minut. Bazylię dodajemy na samym końcu.

7) smarujemy brytfannę małą ilością masła.

8) Makaron Lasagne sprzedawany jest w różnych postaciach ja kupuje go firmy PrimoGusto. Pudełko wnosi że nie trzeba go gotować przed pieczeniem ZAWSZE TO JEDNAK RÓBCIE . Nie ugotowany makaron jest nie do przekrojenia w brytfannie.

9) trzemy między czasie ser żółty

10) ugotujcie w dość dużym garnku wodę do obgotowywania makaronu. - wrzucajcie tam po 2-3 kawałki

11) teraz tricky part - Sos beszamelowy.
2-3 łyżki masła rozpuście na małym gazie. Potem dodajcie mleka (ok 1/2 szklanki). wymieszajcie. Dodajcie 3-4 łyżki mąki. Mieszajcie mikserem trzymając garnek z sosem cały czas na małym gazie. Sos powinien po pewnym czasie zmienić konsystencję - coś jak majonez czy gęsta śmietana. Jeśli tak się nie dzieje dodajcie jeszcze mąki (Nie za dużo)

12) mamy juz sos mięsny, beszamel i 2-3 płaty makaronu i starty ser żółty.

13) do wysmarowanej brytfanny dajemy jako pierwsza warstwę makaron. potem nakładamy beszamel - zróbcie to bardzo cienko!!!! (Lasagna może stać się masakrycznie mączna w smaku) nakładamy sos mięsny potem posypujemy całość serem żółtym. Kolejna warstwa makaronów (cały czas pamiętajcie żeby je obgotowywać ok 2-3 minuty w wodzie)potem beszamel (cieniutko) teraz warstwa brokułów, ser żółty, i jeszcze raz makaron, beszamel, mięso, ser. Ostatnia warstwa to makaron beszamel i ser. całość posypcie delikatnie bazylią. hyc do pieca na ok 20 25 minut w temp 180 stopni.

chyba tyle - smacznego

05.01.2010
17:07
smile
[35]

tmk13 [ Konsul ]

[34]sinbad78 przepis ciekawy, ale cos trzeba sprostowac. Piszesz beszamel, a dodajesz jakies maslane mleko z maka.
Pewnie dlatego twoja lasagne, przy nadmiarze sosu wychodzi maczna.

Mysle, ze mogla ci sie pomylic kolejnosc przygotowywania. Do rozgrzanego masla dodajemy make(1:1) i podsmazamy ja az pozbedziemy sie macznego smaku (ale nie za dlugo, bo zbrazowieje i sie przypali!). Potem ciagle mieszajac dodajemy cieple mleko(ja na trzy lyzki masla dodaje na oko 1-2 szklanki). No i obowiazkowo doprawiamy galka muszkatolowa, sola i pieprzem (białym, zeby utrzymac jasny kolor).
Przepisow na sos beszamelowy jest mnostwo, polecam youtube. Sam sos jest wg mnie zdradliwy i niewdzieczny - wydaje sie prosty, ale trudno zrobic na prawde dobry.

05.01.2010
21:10
[36]

wata_PL [ Ogniomistrz ]

A znacie może jakieś dobre danie z wykorzystaniem czosnku bardzo lubię jego smak i mam go dość sporo w domu :)
Edit
Widziałem w TV ,że 1KG czosnku kosztuje więcej od 1KG złota ciekawe czy to prawda

05.01.2010
21:14
[37]

tomazzi [ Flash YD ]

Widziałem w TV ,że 1KG czosnku kosztuje więcej od 1KG złota ciekawe czy to prawda
Bzdura

06.01.2010
01:10
smile
[38]

Minas Morgul [ Adenosine triphosphate ]

Nie chcę zakładać nowego wątku... choć bardzo mnie kusi :)
Zastanawiam się, czy są tu amatorzy naprawdę OSTREJ kuchni.
Od kilku miesięcy nie jestem w stanie powrócić do dawnego jedzenia.

Nudząc się, przeglądałem sobie kiedyś joemonster'a i znalazłem tam link do strony z zestawieniem rekordowo ostrych sosów i przypraw. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że jest to nie tylko strona z ciekawostkami o najostrzejszych papryczkach, a sklep internetowy, który zajmuje się sprzedażą owych.
Mowa tu o

Polecam zwłaszcza przyprawę Death Rain Nitro - ze zmieloną papryczką habanero, wzmocnioną nieco ekstraktem. Nadaje się właściwie do wszystkiego, a chili w proszkach popularnych firm nie dorasta temu do pięt (a wręcz w zestawieniu ma sztuczny, chemiczny posmak i brak wyrazu). Poza tym, wystarczy tutaj drobniuteńka szczypta do zaostrzenia potrawy - wówczas nie czuć smaku samej papryczki, a smak natywny potrawy i pali konkretnie. Nadaje się też idealnie do pizzy - każdej! Kiedyś miałem ten problem, że gdy chciałem pizzę pikantną, byłem zdany jedynie na dwa rodzaje z pizzerii... ewentualnie musiałem doprawiać tabasco, który w nadmiarze jest niesmaczny i nie pasuje do wszystkiego. W tej chwili mogę nawet zamówić sobie hawajską i będzie pasowało... smakuje jak hawajska, tylko o jakieś 100 stopni gorętsza.

Zakochałem się też w sosie Ultra Death, ze stajni Blair'a. Ma on w swoim składzie kawałki papryczki Naga Jolokia (obecnie widniejącej w księdze rekordów Guinessa). Świetna sprawa, choć warto uważać, bo działa z opóźnionym zapłonem (jakieś 5 sekund miłego, owocowego smaku przed uderzeniem).
Wczoraj zrobiłem spaghetti z jedną kroplą tego sosu i wyszło świetnie.
Piszę to oczywiście do osób rzeczywiście lubiących pikanterię i uważających, że chcieliby spróbować czegoś nowego.
Niestety w Polsce ciężko o takie przyprawy, bo i zainteresowanie nie jest tak duże, choć nie powiem - jest jakiś postęp. Ostatnio, będąc w chamskim Kauflandzie znalazłem Tabasco Habanero, a to już prawie 9k w skali Scolville'a :]

wata_PL - jeśli chodzi o czosnek, to generalnie sos czosnkowy... uniwersalny do ryb, ziemniaków, pizzy, kanapek... właściwie czegokolwiek. Świetnie komponuje się zwłaszcza z tuńczykiem.
Ja robię tak, że biorę jogurt naturalny Zott (ma fajną konsystencję), do tego może z łyżka majonezu - niektórzy dają mniej, niektórzy więcej. Widziałem też dość ciekawą szkołę, by dać nieco słodkiej śmietanki, ale sam nie próbowałem. Następnie wciskam tam kilka ząbków czosnku - na tyle lubię czosnek, że nie udało mi się jeszcze przesadzić [tak, by mi nie smakowało]. Następnie kilka szczypt oregano, bazylii (przy czym tej ostatniej mniej) i jeśli lubisz, to świeżutka pietruszka.
To wszystko zmieszać i zostawić na (mi się udało maksymalnie godzinę) jakiś czas, by nabrało smaku. Cały czas eksperymentuję z recepturą i jestem podatny na sugestie.
Ach... i oczywiście ostatnio go dodatkowo zaostrzam ;)


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - Minas Morgul
06.01.2010
03:52
smile
[39]

Arxel [ Kostka Rubika ]

Kiedyś wielbiłem ostre żarcie.. Aktualnie porzuciłem to, wpływało zbyt negatywnie na cerę ;)

Aczkolwiek w granicach ludzkiego rozsądku używam do niektórych potraw.

06.01.2010
14:50
[40]

wata_PL [ Ogniomistrz ]

Dzis na obiad zrobiłem
Makaron z mięsem zapiekany
Składniki:
0,5KG mięsa mielonego
Opakowanie rurek
1 papryka
1pomidor
2cebule
2łyzki mąki
1łyzka bułki tartej
3łyzki masła
1Koncentrat pomidorowy
3ząbki czosnku
Kilka plasterkow sera zółtego
Bazylia,słodka papryka,oregano,pieprz,sol
1.Mięso mieszamy z drobno posiekana papryka pomidorem i cebulami czosnek dodajemy Bazyli słodkiej papryki oregana pieprzu i soli odstawiamy na 1h
2.Gotujemy kluski na pół miękko odlewamy osuszamy mieszamy z mięsem
3.W garnku rozpuszczamy maslo dodajemy 2szklanki wody i koncentrat pomidorowy mieszamy dodajemy 2 lyzki mąki dodajemy mięso z kluskami (wmieszane wcześniej) gotujemy 5minut na małym ogniu
4.Do wysmarowanego i posypanego bułka tarta naczynia wkładamy zawarować gara kładziemy na ser na wierzch wkładamy na 30m do 180stopni Smacznego naprawdę pyszne:)

06.01.2010
15:32
smile
[41]

Boroova [ Gwiazdka ]

To ja dam przepis na

Zapiekanke brokulowo-serowa

Potrzebne bedzie:
1. 2 brokuly
2. 250dg sera zoltego (moze byc Gouda)
3. 2 zabki czosnku
4. Makaron "Rurki" (porcja tak dla dwoch osob - nie wiem, kilka garsci)

Brokuly myjemy a nastepnie podsmazamy na patelni wraz z czosnkiem. W miedzyczasie gotujemy makaron az lekko zmieknie (al dente). Bierzemy naczynie zaroodporne i ukladamy w kolejnosci - makaron, brokuly, ser zolty, makaron, brokuly, ser zolty.

Wkladamy do piekarnika na okolo 30-40 minut (tak, zeby ser z wierzchu sie przypiekl) i gotowe!

Pychota...

06.01.2010
15:45
[42]

irenicus [ Mareczek ]

Boroova --> ja bym do tego jeszcze jakiś sosik śmietanowy dodał... ew. wyżej wspomniany beszamel :)

06.01.2010
16:49
smile
[43]

Lysack [ Przyjaciel ]

Boroova - jadłem coś podobnego, tylko, że zamiast środkowej warstwy sera był sos serowy z proszku z serii "Pomysł na... (chyba eskalopki w sosie serowym)"

Przyznaję rewelacja, ale u mnie powoduje pewne dolegliwości, przy których strach odpalić zapałkę ;)

30.01.2010
10:42
smile
[44]

Lysack [ Przyjaciel ]

mam 25 dag naprawdę niezłego sera pleśniowego - jest bardzo intensywny w smaku - jakieś pomysły jak można to wykorzystać? Chętnie wykorzystam również przepisy z użyciem tofu :)

30.01.2010
10:56
smile
[45]

MajkelFPS [ Frag Per Second ]

[44] Do pasty nada się świetnie. Dodać jeszcze przypraw i zrobić świetne pesto. Z serem pleśniowym zawsze pasta.:)
Ja ostatnio upichciłem Zupę z dyni, a na drugie sałatkę z Topinamburu i pieczarkami:)
Może mam gdzieś foto;D

30.01.2010
12:23
smile
[46]

Lysack [ Przyjaciel ]

- taki ser mam

Majkel -> a masz może jakiś sprawdzony przepis na pesto z sera pleśniowego? Bo o ile dobrze pamiętam to głównymi składnikami są bazylia i parmezan, a nie pleśniowy :)

30.01.2010
15:30
[47]

MajkelFPS [ Frag Per Second ]

Lysack- Czy ten ser nie pachnie tak intensywnie(czyt. granica smrodu)? Bo wydaje mi się, że w wakacje robiłem z niego sałatkę.

30.01.2010
15:33
[48]

Lysack [ Przyjaciel ]

chyba mówimy o tym samym serze :) Ale w smaku jest dobry, taki fajny kremowy :)

27.02.2010
20:32
smile
[49]

tomazzi [ Flash YD ]

Robił ktoś placki do tortilli? Poszukuję sprawdzone przepisu bo ostatnio robiłem to było zjadliwe ale jednak myślę że da się lepiej składniki dobrać :)

Czy mi się wydaje czy jajka podrożały? ;>

28.02.2010
16:47
smile
[50]

Minas Morgul [ Adenosine triphosphate ]

Udało mi się w końcu zrobić krewetki idealne.
A właściwie spaghetti z krewetkami. Ogromnie polecam, bo wychodzą wspaniałe.

Potrzeba oregano, czosnek, białe wino, makaron spaghetti, z kilkanaście krewetek tygrysich, choć mogą być i koktajlowe (znacznie tańsze), z 15 pomidorków koktajlowych, 5 ząbków czosnku. Cytryna lub limonka.

Makaron gotujemy, mieszając, żeby się nie sklejał (można dać odrobinkę oliwy) - z 10-12 minut.
Na patelnię wlewamy z 3 łyżki oliwy i pokrojone w kostkę 5 ząbków czosnku. Do tego dorzucamy krewetki, smażymy nie dłużej, niż 4 minuty, bo ponoć później robale robią się łykowate. Odstawiamy krewetki na talerzyk i skrapiamy delikatnie sokiem wyciśniętym z limonki lub cytryny.
Następnie, na patelnię z oliwą i czosnkiem wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz dwie, trzy szczypty oregano (można dodać także nieco soli, ale to jak kto lubi). Po dwóch minutach wlewamy pół szklanki wytrawnego, białego wina i czekamy aż odparuje, a sos będzie miał gęstą konsystencję.
Ugotowany makaron nakładamy na talerz, na środek wlewamy zawartość patelni i na wierzch lub po bokach kładziemy krewetki. Można dać natkę dla dekoracji.
Dla mnie naprawdę bomba. Krewetki mają delikatne, lekko słodkie mięso, co świetnie komponuje się z kwaskiem soku z cytryny i lekko kwaskowatym smakiem uzyskanego w powyższy sposób sosu.

Smakowego ;)

28.02.2010
18:19
smile
[51]

Favonius [ Centurion ]

Dobra to ja przedstawię przepis na gofry.
Składniki:
*4 jajka
*2 szklanki mleka
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
*szczypta soli
*2 łyżki oleju
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania ciasta:
Rozbijamy 4 jajka i wsypujemy cukier(może być też łyżeczka cukru waniliowego dla lepszego zapachu i smaku),dodajemy szczyptę soli i wszystko ubijamy.Potem dosypujemy 1 szklankę mąki+łyżeczkę proszku do pieczenia i wszytko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.Następnie dodajemy 2 łyżki oleju,mieszamy i dosypujemy druga szklane mąki.Dolewamy pierwsza szklankę mleka powoli mieszając a druga szklankę mleka grzejemy w mikrofalówce i dolewamy i mieszamy.(mleko podgrzewamy po to aby lepiej rozpuścić składniki ciasta).
Ciasto można zrobić w ok.10min :]
SMACZNEGO!

05.03.2010
09:46
smile
[52]

tomazzi [ Flash YD ]

Poszukuję ciekawych przepisów, gdzie w składnikach górują warzywa. Ma ktoś coś z brokułami, marchwią, kapustą pekińską czy szpinakiem?

[49] dalej aktualne :)

05.03.2010
11:59
smile
[53]

Angel_Of_Pain [ Pretorianin ]

Mam 2 fajne przepisy na sałatkę z brokułami, jeden własny wytwór, a drugi znajomych =)

Obydwie to nic trudnego imo 15 min roboty, ale warto :

1. Sałatka brokułowa z kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Brokuły blanszujemy 3-4 min , muszą być twarde, chrupkie. Słonecznik prażymy na patelni, oczywiście bez tłuszczu =) Odcedzamy brokuły, dodajemy do nich puszkę kukurydzy, słonecznik, majonez. Na 2 średniej wielkości brokuły daje puszkę/półtorej kukurydzy i 100-150 g słonecznika, 3-4 łyżki majonezu. Najlepiej pasuje do tego biały pieprz.


2. Sałatka brokułowa z fetą i koprem :

Brokuły gotuję się tak jak w przepisie u góry. Dodajesz dużo kopru włoskiego , czosnku, pokrojoną w kostkę (1x1cm) fetę, do tego sprawdza się też jajko lub kiszony ogóras =)

Nie podaje dokładnych przepisów bo po prostu sam z nich nie korzystam (chyba, że w pracy bo trzeba ). W domu raczej dodaje wszystkiego do smaku lub jak kto woli "na oko" =)


Zdjęcia nie mogę znaleźć do 1 przepisu, imo fajnie wyszło konkursowo =)

05.03.2010
12:22
[54]

nutkaaa [ inz arch Panna B ]

Nie wiem czy było, ale testowane i przepyszne :)

Curry z kurczaka cebulowo -pieczarkowo- gruszkowe

Składniki
0,5 kg piersi z kurczaka
1 bardzo duza cebula albo 3 mniejsze(cukrowa)
4 zabki czosnku
1 kostka rosolowa
1 torebka przyprawy curry
Puszka gruszek w syropie
2 porcje sosu pieczarkowego z torebki.
Ryz

Kurczaka pokroic w kostke, posolic, usmazyc na niewielkiej ilosci oleju.
Cebulke pokroic w kosteczke, czosnek w plasterki i usmazyc je razem z kostka rosolowa,wrzucamy kurczaka.
Dodajemy sos pieczarkowy( ugotowany jak napisane na torebce), mieszamy wszystko i dodajemy torebke przyprawy curry..gotujemy kilka minut i dodajemy gruszki pokrojone w kostke i nieco syropu z gruszek.
Gdy sos jest za gesty, podlewamy reszta syropu.
Podajemy z ryzem.

Przepis ze strony:

29.03.2010
14:44
[55]

Paul12 [ Buja ]

Mam paczkę włoskiego tortellini ze szpinakiem, z czym to zjeść żeby się za dużo nie narobić a było smacznie?

29.03.2010
14:49
[56]

DarkStar [ magister inzynier ]

z oliwa i parmezanem

31.03.2010
20:10
[57]

MajkelFPS [ Frag Per Second ]

[56] Ja daję oliwę z pestek winogron+oregano i jakiś ser(mozarella fajnie się ciągnie i łatwo roztapia) parmezan jest jak dla mnie za intensywny.

01.04.2010
13:49
[58]

Paul12 [ Buja ]

W końcu zrobiłem sos ze śmietany, sera żółtego i przypraw. Ale nie był to sos serowy z prawdziwego zdarzenia, ma ktoś może sprawdzony przepis na takowy? Tylko żeby nie waliło jak foundee ;)

02.04.2010
08:46
[59]

MajkelFPS [ Frag Per Second ]

Mnie też nigdy nie wychodzi sos serowy:(
Za to czosnkowy dodaję do wszystkiego;D Dzisiaj post, więc nie zaszaleję w kuchni. Będzie trzeba zrobić jakąś rybę. Robiliście kiedyś karasie w śmietanie? Wg. mnie są boskie.

10.05.2010
22:07
[60]

Paul12 [ Buja ]

Niedawno zakupiłem duży żeliwny wok, a wczoraj nowy nabytek -

Książka bardzo porządna, ładnie wydana, obszerna - 300 stron - i warta swojej ceny. Jeżeli ktoś lubi taką kuchnię to gorąco polecam. Jak tylko zrobię coś z tej książki to podzielę się wrażeniami.

18.06.2010
11:37
[61]

Paul12 [ Buja ]

Ktoś tu jeszcze zagląda? ;>

18.06.2010
11:46
smile
[62]

Mikołaj™ [ Konsul ]

Ooooo, wątek żyje? Myślałem że na zawsze zapadł się w odmęty GOLowego śmietnika :P

Ja od siebie powiem że ostatnio mam manie przyrządzania dań z kasz, makaronów, ryżu, sosów etc. Wiąże się to z budowaniem masy, więc sam sobie pichce często takie rzeczy (spokojnie, jem też inne produkty ;P) i jest dobrze. Np teraz zajadam makaron z sosem truskawkowym, a na obiad sobie spaghetti zrobię.


Taaaa... taki ze mnie lajtowy kucharz jest :P

18.06.2010
13:31
smile
[63]

Paul12 [ Buja ]

Ja myślę nad założeniem bloga kulinarnego. Co Wy na to?

18.06.2010
13:38
smile
[64]

tomazzi [ Flash YD ]

Buja - ciekawy pomysł choć tego jest sporo :) Gdybyś robił takie zdjęcia jak tutaj + zdjęcia z procesu gotowania to chętnie bym zaglądał :)
Edycja: tak się zastanawiając, to na wszystkich stronach z przepisami, brakuje mi właśnie zdjęć z procesu 'tworzenia' potrawy.

19.06.2010
13:13
[65]

Paul12 [ Buja ]

tomazzi - to byłoby głównie dla znajomych, chociaż kto wie, może jakoś bym się wybił. Co do fotek to staram się jak najlepsze robić, ale do Kwestii Smaku jeszcze mi daleko.


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - Paul12
19.06.2010
13:26
smile
[66]

tomazzi [ Flash YD ]

Wiesz, fotki studyjne być nie muszą żeby to wszystko ładnie wyglądało :) No i tak jak mówiłem, brakuje mi fotek z procesu produkcji potrawy.
Tutaj zdjęcia jakościowo biedne ale pokazane jak potrawa powstawała:

19.06.2010
14:14
smile
[67]

Angel_Of_Pain [ Pretorianin ]

Buja ---> Blog kulinarny imo dobry pomysł, ale myślisz że chciało by Ci się wszystko robić samemu ? Chodzi tutaj o przepisy, zdjęcia i samą praktykę kulinarną.
Jeżeli przydałbym się do czegoś to mogę pomóc w miarę możliwości

Jak wygrzebie przepis na pasztet z warzywami to dam tutaj (zdjęcia brak)

20.06.2010
11:47
smile
[68]

MajkelFPS [ Frag Per Second ]

Właśnie skończyłem robić sos czosnkowy do kanapek. Wyszedł świetny.
1. 3 łyżki stołowe majonezu.
2. Kilka gałązek koperku(4-5)
3. 4 ząbki czosnku.
4.sól/pieprz.

Czosnek rozgniatamy/ścieramy/kroimy i wrzucamy do miseczki. Do tego dodajemy pokrojony koperek i wszystko mieszamy z majonezem.
Jako, że uwielbiam czosnek, sos ten należy do moich ulubionych. Można go dawać od sałatek do kanapek.
Polecam.

14.07.2010
11:55
[69]

nutkaaa [ inz arch Panna B ]

Ostatnio przetestowane

Meksykańska zapiekanka drobiowa
Potrzebne:
2 podwójne piersi z kurczaka
2 łyżki masła
2 cebule drobno pokrojone
250ml wody
duża puszka pomidorów (800ml), ja użyłam tych w całości bez skórki
2 ząbki czosnku
10 czarnych oliwek
75g mrożonego groszku
200g ryżu
fasola i kukurydza konserwowa - wg. uznania
oregano, bazylia, sól, pieprz, chili

Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać wodę i zmiksowane pomidory, ugotować gładki sos. Dodać ryż, oliwki pokrojone w plasterki, groszek, kukurydze i fasole, doprawić oregano, bazylią, chili, solą i pieprzem i gotować 5min na średnim ogniu.
Sos wylać do żaroodpornej formy, na wierzch ułożyć piersi z kurczaka . Przykryć folią aluminiową i zapiekać 45min w 180 stopniach, po czym ściągnąć folię, posypać piersi serem i zapiekać jeszcze 10min.



Śmietankowo-budyniowa pokusa

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier wanilinowy
2 budynie toffi (ostatnio nie dostałam toffi, więc wzięłam waniliowe)
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
1/2 litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
gorzka czekolada

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach ok. 25 na 36 cm (na większej warstwy nie będą się efektownie prezentować ;)) Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier wanilinowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ważne w tym przepisie jest, żeby każda warstwa była dobrze ostudzona, szczególnie przed nałożeniem śmietany. Jeśli warstwa śmietany po wylaniu wydaje się dość rzadka nie ma się czym przejmować, w lodówce po godzinie powinna się ładnie ściąć dzięki żelatynie :)


No i tak upne temat ;) Sama myślę co dzisiaj wykombinować na obiad mając do dyspoycji makaron, kukurydze, fasole, tunczyka, pomidory krojone,, mrozony groszek, resztke jakis chinskich warzyw na patelnie, ryz, zolty ser i szynke :P:P

14.07.2010
18:05
[70]

Korgan [ Kakało na ciepło ]

A ja dziś w drugą stronę:] Otóż strasznie smakuje mi zupa u chińczyka. Jej nazwa to: zupa po chińsku na ostro. Są w niej kawałki kurczaka, grzyby mun, bambus, makaron sojowy, no i jakieś przyprawy. Ale co najważniejsze jest strasznie gęsta. Smakuje świetnie.
Ale nie mam w ogóle pomysłu jak oni to robią. Jako, że sam w gotowaniu zup jestem beznadziejny to zwracam się z prośbą do was. Może ktoś z was wie jak to przyrządzić.
Dla ułatwienia zrobiłem zdjęcia:]


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - Korgan
14.07.2010
18:07
[71]

Korgan [ Kakało na ciepło ]

I ujęcie drugie.


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - Korgan
08.09.2010
18:25
smile
[72]

Lysack [ Przyjaciel ]

Wielkie żarcie za 10zł! Szybko:)

Będąc ostatnio w Gdańsku zatrzymałem się u pewnej dziewczyny z hospitalityclub. Zrobiła na obiad coś naprawdę smacznego, szybkiego i taniego - tak mi zasmakowało, że musiałem wyciągnąć przepis i robię ten sam obiad już kolejny raz :P

Potrzebujemy:
1 duża cebula (1zł)
2 cukinie (2zł)
0,2kg pieczarek (1zł)
0,5 selera (1zł)
kubełek śmietany (2zł)
opakowanie kaszy jaglanej lub gryczanej (2zł)
sól, pieprz, koperek, curry, pieprz cayenne, oliwa

Przede wszystkim gotujemy kaszę. Cebulę, cukinię, pieczarki i seler kroimy w grubą kostkę - mniej więcej 1cm grubości - wrzucamy do duuużego rondla, podlewamy oliwą i dusimy dopóki wszystko nie wymięknie ;) Do kubełka ze śmietaną dorzucamy duuużo koperku, curry, pieprzu, a jak ktoś lubi ostre także pieprzu cayenne lub innych przypraw - mieszamy śmietanę z przyprawami i wylewamy do rondla z warzywami.
Kaszę wykładamy na talerz i przykrywamy sporządzoną miksturą :)
Smacznego.

Warto zauważyć, że grube kawałki sprzyjają oszczędności czasu :)

postaram się wrzucić jakieś zdjęcie ile mi tego wyszło :D

08.09.2010
18:30
[73]

dzony600 [ Generaďż˝ ]

Lysack -> 10 zł na obiad ? Czy ten wydatek nie nadszarpnie zbytnio Twojego słynnego budżetu ? :P

19.10.2010
00:34
[74]

Paul12 [ Buja ]

Widzę, że wątek o podobnej tematyce szaleje na forum, to ja może upnę nasz skromny kącik kulinarny :>

19.10.2010
00:44
smile
[75]

tomazzi [ Flash YD ]

Ja sobie dziś robiłem tosty na śniadanie :)
Około 80-100 gram mielonych płatków owsianych
Około łyżki mielonych pestek słonecznika
Jajko
Troszkę mleka żeby suche nie było
Wszystko wymieszać i wrzucić do opiekacza/tostera (różnie ludzie nazywają taką 'walizeczkę' z teflonem w środku). Jak trzeba to obrócić(czasem może być za mało masy więc z góry się ładnie nie zetnie). Jak ktoś lubi to zamiast mleka można dodać serka wiejskiego. Do tego jakaś sałatka, surówka, ser czy kawałek wędliny i naprawdę sycące śniadanie :)


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - tomazzi
19.10.2010
00:45
[76]

tomazzi [ Flash YD ]

Wcześniej robiłem z otrębami zamiast owsianych i pestek ale nie było tak dobre :)


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - tomazzi
19.10.2010
01:04
[77]

tazik [ Generaďż˝ ]

późna kolacja z widoku pierwszego :D


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - tazik
19.10.2010
01:05
[78]

tazik [ Generaďż˝ ]

późna kolacja z widoku drugiego :D


Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3 - tazik
19.10.2010
01:09
[79]

HUtH [ pr0crastinator ]

Brakuje pieprzu :P

14.12.2010
01:49
smile
[80]

tomazzi [ Flash YD ]

Robił może ktoś z was naleśniki z brokułami/szpinakiem? Przydałby mi się jakiś sprawdzony, łatwy przepis na farsz do takich naleśników :)

14.12.2010
05:15
[81]

paul665anka [ Denial,Anger,Acceptance ]

to ja się podzielę moim popisowym a zarazem jedynym daniem opanowanym do perfekcji a mianowicie:

Spaghetti z boczkiem.

Potrzebujemy:

-800g pomidorów w puszki, bądź ok. kg żywych
-3,4 ząbki czosnku
-pół szklanki oliwy z oliwek
-sól,pieprz,papryczka chili,sos chili,coś ostrego,bazylia,oregano (ja stosuje suszone)
-kawałek boczku najlepiej wędzonego,ilość raczej nieduża,żeby nie zdominować smaku dania.
-makaron spaghetti
-parmezan bądź inny ser nadający się do posypania

Sposób stworzenia:

na patelni rozgrzewamy oliwę,wciskamy czosnek i czekamy aż się owy zrumieni. Wrzucamy pomidory z puchy w całosci,z sokiem,przykrywamy pokrywką i niech się podgrzeją. Gdy zaczną bulgotać,łyżka ugniatamy pomidory by wszystko zaczeło przypominać konsystencję sosu i dodajemy wymienione przyprawy. Co jakis czas mieszamy i próbujemy czy nie brakuje naszym kubkom jakiegoś smaku. Gdy sos zgęstnieje czyli po ok. 20 minutach odstawiamy z gazu i wyjmujemy nastepną patelę na której smażymy boczek na skwarka. w dużym garze gotujemy makaron,odcedzamy,dodajemy trochę oliwy by się nie posklejał i do tego wielkiego gara wrzucamy sos i boczek. Na malutkim ogniu mieszamy wszystko by sos ładnie obtoczył makaron i boczek rozproszył się należycie,nakładamy na talerz,posypujemy parmezanem i można zajadać Zarówno ja jak i ma kobieta uważamy iż jestem mistrzem kuchni gdy robię ten specjał.

14.12.2010
21:30
[82]

Paul12 [ Buja ]

Ja dzisiaj pierwszy raz robiłem piersi z kurczaka, ale w sposób tradycyjny - w bułce tartej. Bo w innych formach to lądują na talerzu przynajmniej raz w tygodniu :) Wyszło ok, było smaczne, ale nie jestem do końca zadowolony. Może dlatego, że nie gotowałem u siebie, czyli nie ta patelnia i brak oliwy - olej :(

13.01.2011
00:13
[83]

Paul12 [ Buja ]

Jutro (właściwie to już dzisiaj) znajoma wpada do mnie na obiad - w ramach zupy będzie krem czosnkowy, macie jakiś pomysł na drugie danie, które do tego pasuje? Zrobiłbym moje popisowe shepherd's pie, ale to już zna :)

13.01.2011
00:17
[84]

ronn [ Legend ]

lysack

Wielkie żarcie za 10zł! Szybko:)

hm, czyli na jeden obiad z dziewczyna wydajesz 10% swojego miesiecznego limitu na zarcie. czy takie luksusy nie sa bez sensu? :P

13.01.2011
00:39
smile
[85]

bartek [ Legend ]

Wyczaiłem czadową sałatkę na słodko (dla ludzi lubiących np. kutię). Prościzna, tylko jest trochę zabawy z orzechami :D

Minimum:

- pół puszki kukurydzy,
- 5 łyżek stołowych miodu płynnego, lipowego, akacjowego, co kto lubi,
- 10-20 orzechów włoskich.

Orzechy łupiemy i łamiemy na mniejsze kawałki (robię to palcami, jak ktoś chce osiągnąć perfekcję, to można wrzucić orzechy do torebki foliowej i pojeździć po niej wałkiem do ciasta), wysypujemy na orzechy pół puszki kukurydzy typu Bonduelle i zalewamy kilkoma łyżkami miodu (ja leję na oko, ze słoika, trzymając się zasady "więcej - lepiej"). Mieszamy. Szamiemy. Smak jest specyficzny, ale świetny.

Jak ktoś lubi jedzenie "na słodko", to testowałem tę opcję z ryżem i również polecam, tylko miodu więcej.

13.01.2011
13:20
[86]

Paul12 [ Buja ]

Idę na zakupy po składnki do bifteków z fetą -

A to mój przepis na penne z karczochami:

Drobno posiekane małą cebulę i ząbek czosnku smażycie na 2 łyżkach oliwy i 20g masła. Jak się zeszkli, to zalewacie 200ml piwa i czekasz aż odparuje na dużym ogniu. Teraz dodajecie kartonik siekanych pomidorów (kupuję takie coś od podravki, chyba ze 300g mają) i dusicie na wolnym ogniu 10-15 minut aż zgęstnieje. W międzyczasie odsączacie i kroicie wedle upodobania 3 karczochy z puszki. Na osobnym rondlu smażycie karczochy parę minut w jednej łyżce oliwy z dodatkiem wyciśniętego ząbka czosnku - aż się przyrumienią. Teraz dodajecie sos pomidorowy który przed chwilą zrobiliście, sól i pieprz wedle uznania. Pod sam koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i wymieszajcie wszystko z penne rigata ugotowanym al dente.

24.01.2011
02:18
[87]

Paul12 [ Buja ]

Słuchajcie, potrzebuję jeszcze jakieś 4 dania, które będę mógł przyrządzić w aneksie kuchennym apartamentu na nartach (czyli wyposażenie kuchni ograniczone). Wszystkie produkty wolałbym wziąć z Polski (bo taniej ;p), dlatego wszystko co w transporcie może się zepsuć (10h?) - odpada. Obiadów zjem tam z 8 właśnie, 4 pomysły już mam, zostają 4 - więc macie duże pole do popisu. To co mam:

1. Penne z pesto itp.
2. Makaron z sosem do spaghetti i kabanosami
3. Farfalle z tuńczykiem i groszkiem (w sosie śmietanowym)
4. Ryż z curry (gotowa mieszanka w słoiku), mlekiem kokosowym i kurczakiem wędzonym.

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.