Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy mrozicie pieczywo?

22.11.2021 08:33
marcinbvb
😁
1
marcinbvb
142
Generał

Czy mrozicie pieczywo?

Wczoraj gdzieś słyszałem w wiadomościach że aby ograniczyć marnotrawienie żywności warto rozważyć mrożenie pieczywa. Według pani wypowiadającej się to dość mało popularny sposób. Jak z tym jest u was? Ja z rodzinnego domu pamiętam od zawsze że pieczywo się mroziło bo nie zawsze da się wszystko zjeść, a po 1-2 dniach to już nie to. Teraz na swoim też to praktykuję i od kilku lat chyba dosłownie kilka kromek czy bułek wyrzuciłem.

22.11.2021 08:38
Paudyn
2
odpowiedz
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Tak, chociaz ja akurat nie wynioslem tego zwyczaju z domu, za mlodu nigdy pieczywa nie mrozilismy.

22.11.2021 08:48
grish_em_all
3
odpowiedz
grish_em_all
238
Grish

Zamrażanie chleba to dość powszechna praktyka, spora część rodziny i znajomych tak robi. Ja zwyczajnie nie muszę, po prostu bochenek nigdy u mnie nie leży więcej niż 2 dni i trzymam go zawiniętego w foliowy woreczek, żeby nie wysychał, zatem ani nie mrożę, ani nie wyrzucam

22.11.2021 09:39
ODIN85
4
odpowiedz
ODIN85
29
Senator

Również mroże,jak i moi znajomi. Nie wiem skąd to stwierdzenie że u nas to mało popularne.

22.11.2021 10:06
Herr Pietrus
5
odpowiedz
Herr Pietrus
224
Ficyt

Oczywiście. Tzn. chleb rzadziej, bo rzadziej kupuję go na zapas (jednak zdarza się, mam jeden ulubiony, który nie zawsze jest w sklepie), ale bułki zawsze kupuję na cały tydzień i codziennie mogę mieć potem smaczne i prawie takie, jak świeże.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2021-11-22 10:07:59
22.11.2021 10:17
Krwiopijca
6
odpowiedz
Krwiopijca
32
GamerGate Troop

Nie mrożę. W tygodniu w okolicy mam dwie piekarnie gdzie zawsze mogę dostać świeże pieczywo, a w weekend, w ostateczności, żabka po drugiej stronie ulicy.

22.11.2021 10:19
elathir
7
odpowiedz
elathir
97
Czymże jest nuda?

Regularnie. Mam pól zamrażalnika chleba. A że dobry chleb na jakości nie traci po mrożeniu to nie ma problemu.
Ze względu na oszczędność czasu i pieniędzy robimy z żoną zakupy raz w tygodniu, w dodatku chleb kupujemy w jednej konkretnej piekarni, kawałek od domu.

post wyedytowany przez elathir 2021-11-22 14:00:40
22.11.2021 10:23
maviozo
8
odpowiedz
maviozo
226
autor zdjęć

Zacząłem mrozić po wprowadzeniu się na swoje - po prostu zakupów nie robię codziennie, więc jednorazowo kupuję 4-5 chlebów i na tydzień spokój. Albo żona kupuje, to zależy komu po drodze do sklepu. Zresztą to też wynika z tego, że nie mam sklepu pod domem, na piechotę to już dłuższy spacer, więc zapas musi być.

22.11.2021 11:05
Rumcykcyk
9
odpowiedz
Rumcykcyk
114
Głębinowiec

W biedrze posiadają wypiek chlebopodobny za około 2 zł więc nawet jak nie nie da rady tego zjeść w ciągu kilku dni to nie szkoda wyrzucić :D. Chleb za 8 zł przyznam zjadłem nawet po kilku dniach suchy, że musiałem przepijać herbatką.

post wyedytowany przez Rumcykcyk 2021-11-22 11:06:31
22.11.2021 11:10
Leo Tar
10
odpowiedz
Leo Tar
60
Wyjątek Krytyczny

Do niedawna jeszcze tak w razie konieczności ale nie zdarzało się to często, bo do sklepu jeździ się dwa razy w tygodniu, a w sumie od kilku miesięcy braliśmy pieczywo od prywaciarza, który wypiekał je nawet fajnie.
Teraz wszystko się zmieniło - właśnie zacząłem czwarty tydzień keto diety. Po odstawieniu wszelkich produktów mącznych i przetworzonych, czuję się zupełnie inaczej. :)

Polecam.

22.11.2021 11:58
cswthomas93pl
11
odpowiedz
cswthomas93pl
135
Legend

Z racji że nie chce mi się jeździć codziennie na zakupy, to jadę i kupuję na przykład bułek na 2 dni. Więc tak, mrożę

22.11.2021 12:02
Drackula
12
odpowiedz
Drackula
231
Bloody Rider

Ja nie mroze, ale trzymam w lodowce bo to wystarcza.

W rodzinnym domu nie mrozilismy bo sami chleb pieklismy. A taki samorobny to spokonie mogl tydzien lezec i po rozkrojeniu nadal byl swiezy.

22.11.2021 13:17
A.l.e.X
13
odpowiedz
A.l.e.X
153
Alekde

Premium VIP

Mroziła moja mama w czasach komuny teraz ma dostęp do sklepu ;)

22.11.2021 13:24
madmec
14
odpowiedz
madmec
88
Generał

Kwestia logistyczna, sami pieczemy, bo jakosc pieczywa wola tutaj o pomste do nieba. Wiec i trzeba mrozic, bo kto by sie bawil w codzienne pieczenie. Ale skoro znika w ciagu tygodnia to problemu nie ma i smak jest dobry.

22.11.2021 13:24
Bociek69
15
odpowiedz
Bociek69
38
Byle do Wiosny

ja trzymam w lodowce, troche wolniej sie wtedy zsycha i zjadam na biezaco.

22.11.2021 13:32
16
odpowiedz
Hakim
234
Senator

Tak. I to często wkładałem do zamrażarki całkowicie świeży, nawet jeszcze dość ciepły (no, letni) chleb. Z lokalnej piekarni, bo te marketowe są dla mnie "zjadliwe" tylko jak są świeże, ciepłe i chrupiące. Po kilku godzinach mi to już zwyczajnie nie smakuje.
I do jedzenia wyciągałem bezpośrednio z zamrażarki tylko tle skibek, ile zjadałem.

Ale od kilku miesięcy przerzuciłem się na placki pszenne i praktycznie wyeliminowałem z diety inne pieczywo. Pewnie to jeszcze gorsze świństwo, ale są cienkie, nie je się tego dużo w porównaniu do chleba i jem dzięki temu więcej warzyw.
Ich nie mrożę, bo wytrzymują i tak za długo niż powinny tak na logikę ;)

22.11.2021 14:00
17
odpowiedz
pisz
168
nihilista

Oczywiście, dzięki temu od paru lat nie zmarnowała mi się nawet kromka. Zamrożone kromki na chwilę do tostera i to wszystko co trzeba.

22.11.2021 14:26
PrzemoDZ
😐
18
odpowiedz
2 odpowiedzi
PrzemoDZ
132
Legend

Nie mrożę i niestety dość dużo pieczywa wyrzucam.

Jak długo przed zjedzeniem trzeba wyciągnąć z zamrażalnika?
Zostawiacie po prostu żeby nabrał temperatury otoczenia, czy może odpiekacie w piekarniku?

22.11.2021 19:07
Herr Pietrus
18.1
Herr Pietrus
224
Ficyt

Eee.. no zależy, czy chcesz rozmrozić bułkę, czy 0,5 kg bochenek :D

Chleb zwykle wyciągam wieczorem poprzedniego dnia, bułki na bieżąco, bo rozmrażają się w max pół godziny, w lecie szybciej.
Z piekarnikiem w sumie nie próbowałem.

Można w razie czego wspomóc się mikrofalą, ale o ile chleb, nawet jeśli się lekko zagrzeje, po wystygnięciu będzie OK (ba, to dobry sposób na odświeżenie czerstwego chleba), z bułek zawsze zrobi się guma (nie, nie chodzi o kajzerki po 20 gr, każde będą do kitu, no, może poza tymi bardziej "chlebowymi"), także z bułkami lepiej nie ryzykować albo tylko lekko przyspieszać rozmrażanie, jednak nie do momentu, gdy złapią temperaturę.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2021-11-22 19:11:58
22.11.2021 19:55
elathir
18.2
elathir
97
Czymże jest nuda?

Ja po prostu wyciągam. A ile czasu to różnie, ale pierwsze kromki z brzegu po godzinie już są ok, w środku trochę dłużej. Tak bez otwierania z folii, gdybyś otworzył czy wyjął pojedyncze kromki to szybciej, tak poniżej 30 minut.

post wyedytowany przez elathir 2021-11-22 19:55:41
22.11.2021 18:03
wata_PL
19
odpowiedz
wata_PL
205
Ogniomistrz

Zawsze zamrożone około 30 bułek na tydzień

22.11.2021 18:49
pan martin
20
odpowiedz
pan martin
45
Pretorianin

Ja ostatnio sie nauczyłem tak że ładuje bułke z zamrażarki do mikrofali na 30sec, wtedy zwyczajnie jest najsmaczniej... Bułka chociażby jeden dzień na blacie już nie smakuje zbyt dobrze, a z rana nie mam czasu na czekanie godziny aż sama sie odmrozi. A czy to zdrowo tak robić? Będę sie na starość martwił

post wyedytowany przez pan martin 2021-11-22 18:50:46
22.11.2021 18:54
Maverick0069
21
odpowiedz
Maverick0069
94
THIS IS THE YEAR

Pieczemy systematycznie w sobote i niedziele po dwa bochenki chleba zytniego , ostyga i mrozimy - w zamrazarce na biezaco mam z 5 bochenkow.

22.11.2021 19:40
Nazgrel
22
odpowiedz
Nazgrel
201
tgn

Na studiach dawno temu się zdażyło zamrozić, tak na codzień to właściwie nie jem pieczywa, nie pamiętam kiedy ostatnio chleb kupowałem.

22.11.2021 19:44
Janczes
23
odpowiedz
Janczes
188
You'll never walk alone

nigdy ale chyba czytajac wasze komentarze to zaczne :)

22.11.2021 19:58
twostupiddogs
24
odpowiedz
twostupiddogs
245
Legend

Jak jeszcze jadlem nigdy nie mrozilem.

22.11.2021 20:03
25
odpowiedz
zanonimizowany1366563
1
Legionista

Jedynie chleb. Nie chce mi się latać do sklepu codziennie to kupię 10 chlebów i nam na tydzień starczy. Co ciekawe nie każdy chleb po rozmrożeniu dobrze smakuje ale ten co się bierze u nas to jak nawet tydzień posiedzi w zamrażarce to po rozmrożeniu jest bardzo dobry.

22.11.2021 20:14
Wujek Władek
26
odpowiedz
1 odpowiedź
Wujek Władek
39
Niczburukjebiwdenko

Teoretycznie każde pieczywo które każdy, tu/ z was kupuje ( z Biedronki/Liedla/ Kauflanda itp) jest mrożone, a wiem ponieważ 8 lat pracowałem w piekarniach przemysłowych. Pieczywo surowe z taśm, idzie do pieca, potem z pieca na spirale gdzie na pierwszej jest chłodzone, a na drugiej mrożone, a potem trafia na pakowalnie gdzie jest pakowane, i wio do marketów.

22.11.2021 22:27
Herr Pietrus
26.1
Herr Pietrus
224
Ficyt

A tam jest ponownie "odpiekane".
Czyli w domu można raz zamrozić.

Ale nie każdy kupuje pieczywo w dyskontach, są jeszcze normalne piekarnie. :)

22.11.2021 20:16
27
odpowiedz
buddookann
94
Konsul

U mnie w domu zawsze się mroziło to zapasowe pieczywo. Jak się kończy jedno to się na noc wyciąga to zmrożone.

22.11.2021 20:53
28
odpowiedz
bolek2018
72
Generał

Mrożę od dawna to nic nadzwyczajnego. Tylko jak rozmrozisz to już kolejny raz tego nie rób bo się możesz zatruć podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych. Najlepiej podzielić na odpowiednie porcje i do zamrażarki. Szczególnie w tych czasach inflacyjnych choć to i tak jeszcze nic w porównaniu z komuną.

22.11.2021 21:26
Bullzeye_NEO
📄
29
odpowiedz
Bullzeye_NEO
223
1977

nie, jestem synem piekarza

22.11.2021 21:30
ddawdad
30
odpowiedz
ddawdad
63
Przegryw

Nigdy, w sumie to pierwsze słyszę o takim sposobie.

post wyedytowany przez ddawdad 2021-11-22 21:31:29
22.11.2021 21:36
kali93
31
odpowiedz
kali93
186
Isildur

Via Tenor

Nope.

22.11.2021 22:24
PanSmok
📄
32
odpowiedz
PanSmok
247
Legend

tak - mrożę.

23.11.2021 18:10
Watzap
33
odpowiedz
Watzap
190
Fredmen

Również mrożę dlatego że kupując chleb żytni jest bardzo mały, na 4 osoby to dość szybko schodzi, będac w piekarni kupuje 4-5 chleby aby nie jeździć co drugi dzień do piekarni, po odmrożeniu jest taki sam jak z piekarni.

25.11.2021 12:55
Kreteciek
😂
34
odpowiedz
Kreteciek
45
Pretorianin

Tylko jak się z mamą nie dogadam i przypadkiem oboje kupimy chleb do domu.

Forum: Czy mrozicie pieczywo?