Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Najlepsze co każde święta

03.04.2021 18:47
Jedziemy do Gęstochowy
1
Jedziemy do Gęstochowy
173
KENDO DROGA MIECZA
Image

Najlepsze co każde święta

Ta rzecz to sałatka warzywna, szczególnie pierwszego dnia po zrobieniu, gdy jeszcze świeża i majonez smaku nie stracił i konsystencji.

Też te z makaronem z zupek chińskich są mega i z kurczakiem, jedzone na zimno.

Święta lubię głównie przez żarcie.

Koszyczki macie już pożądane?

Jeszcze mnie mdli od zjedzenia po południu trzech zajęcy czekoladowych, batona i jajka z czekolady...

03.04.2021 19:20
Soulcatcher
2
odpowiedz
Soulcatcher
268
Dragons Dogma 2

Premium VIP

Pewnie, święta są zawsze fajne.

03.04.2021 19:26
Rezort
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Rezort
155
Naznaczony

To się Szałot nazywo

03.04.2021 19:53
JohnDoe666
😉
3.1
1
JohnDoe666
55
Legend

Tylko jeśli jesteś hanysem ;).

03.04.2021 19:30
mohenjodaro
4
odpowiedz
mohenjodaro
109
na fundusz i prywatnie

Też lubię tę sałatkę.

U mnie w tym roku skromne święta, cała rodzina dopiero co po covidzie, nawet nikt nie ma przesadnie sił przygotować, nie spotykamy się w obawie przed ponownymi zarażeniami itd.

03.04.2021 19:35
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
zanonimizowany132869
3
Centurion

Wszystko się zgadza ,oprócz jednego- świeża sałatka jest najgorsza w smaku, bo nie przegryziona.

03.04.2021 19:39
Rezort
5.1
Rezort
155
Naznaczony

No właśnie, też wolę ją na drugi dzień.

03.04.2021 19:44
Jedziemy do Gęstochowy
5.2
Jedziemy do Gęstochowy
173
KENDO DROGA MIECZA

Eee, potem wszystko smakuje jak papa, żadnego składnika nie idzie odróżnić od drugiego, a jak świeża to o panie...

03.04.2021 19:39
cswthomas93pl
6
odpowiedz
cswthomas93pl
135
Legend

Żadna warzywna tylko Polaka to raz a dwa że świadek wyżej dobrze prawi, najlepiej smakuje dzień po zrobieniu

03.04.2021 19:40
Paudyn
😁
7
odpowiedz
Paudyn
240
Kwisatz Haderach
Image

szczególnie pierwszego dnia po zrobieniu, gdy jeszcze świeża i majonez smaku nie stracił

Bełtasz od razu wszystko na gotowe i trzymasz tak parę dni?

03.04.2021 19:45
Jedziemy do Gęstochowy
8
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
173
KENDO DROGA MIECZA

A w ogóle najlepszą to jest z jabłkiem, kwaśnymi ogórkami i musztardą.

03.04.2021 19:52
ddawdad
9
odpowiedz
ddawdad
63
Przegryw

A na to się nie mówi przypadkiem "Kaczy Żer"? ;)
No i co do samego dania to niestety, ale zawsze jak ją widzę i czuję jej zapach to ciągnie mnie na wymioty.

03.04.2021 19:54
Bukary
😂
10
odpowiedz
8 odpowiedzi
Bukary
222
Legend

Pamiętam wywiad z Makłowiczem, w którym stwierdził, że największe, niejadalne świństwo w polskiej kuchni to jest właśnie tradycyjna, świąteczna sałatka warzywna.

Zawsze sobie to przypominam, jak pierwszy kęs tego wysublimowanego dania ląduje w moich ustach w czasie równie tradycyjnych wizyt świątecznych u bliższej czy dalszej rodziny.

post wyedytowany przez Bukary 2021-04-03 19:55:36
03.04.2021 19:58
10.1
zanonimizowany132869
3
Centurion

Makłowicz jak każdy pajac żyjący ze sprzedawania swojego ego musi powiedzieć coś kontrowersyjnego. Swoją drogą chłopina dalej tak chleje jak chlał kiedyś,czy już sobie poradził z procentami?

03.04.2021 20:02
Bukary
10.2
3
Bukary
222
Legend

chłopina dalej tak chleje jak chlał kiedyś,czy już sobie poradził z procentami?

Nie mam pojęcia. Ale co to ma wspólnego z jakością sałatki warzywnej?

03.04.2021 20:06
Paudyn
10.3
1
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Oczywiście, że rzeczona sałatka nie jest jakimś wysublimowanym daniowym majstersztykiem, ale fakt, że w 99% nie jest jadalna to nie wina samej sałatki, a przygotowującego.

U mnie w rodzinie każde gospodarstwo ma własną wersję, ale kiedy idziemy do kogoś w gości, to każdy zawsze chce duży słoik tej, którą robi moja matka, bo tylko jej sałatka nie smakuje jak tłusta mokra breja, w której nie idzie odróżnić poszczególnych składników.

03.04.2021 21:13
10.4
1
zanonimizowany321487
147
Generał

E tam, Maklowicz, to jest snob. Musztarda, to tylko z Dijon, papryka jedynie od wegierskiego farmera, oliwa musi byc z pierwszego tloczenia oliwek rosnacych na poludniowych stokach masywu piernejskiego itd.

Wracajac do tradycyjnej salatki - swoja droga poza granicami Polski nazywana salatka rosyjska - to dobrze przyrzadzona jest smaczna. Tak jak wiele naszych potraw, ktorym daleko do jakiegokolwiek wysublimowania:-) A czy sa lepsze salatki? Pewnie sa, no i co z tego?
Wazne, zeby byla przygotowana na bazie Majonezu Kieleckiego. A nie jakis Dekoracyjny czy cos.

To jest tradycyjna salatka, tak jak tradycyjny jest karp na bozonarodzeniowym stole, mimo ze malo kto karpia lubi.

03.04.2021 21:54
Herr Pietrus
10.5
Herr Pietrus
224
Ficyt

Też nie rozumiem tej opinii Makłowicza (ale nadal go uwielbiam jako osobowość telewizyjną).
Nie jest to rarytas, można powiedzieć, że produkt bieda kuchni PRL-u (czy jednak przepis jest starszy?), ale wiele potraw, również takich, które Makłowicz wielbi w czasie swoich podróży, to przecież prosta kuchnia lokalnej biedoty.

Czy są lepsze sałatki? Pewnie całe mnóstwo. Czy są lepsze dania ubogiej kuchni? Pytanie retoryczne.
Ale jest też masa o wiele większych kulinarnych zbrodni.

Np BIGOS, zwłaszcza z kiszonej kapusty... (brrr)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2021-04-03 21:56:11
04.04.2021 00:15
WolfDale
😉
10.6
WolfDale
74
Sztuczny Wytwór Forumowy

Paudyn dobre spostrzeżenie, wszystko zależy od tego kto ją przygotowuje. Ja przykładowo nigdy nie trawiłem takiej sałatki jak robiła moja babcia, bo była okropna. I tak samo u wielu innych ludzi, ale jak już moja mama zrobi to wręcz kolejka jak za PRLu po imprezie, aby chociaż dostać malutki słoiczek jak po koncentracie pomidorowym.

Na te święta również mamy przygotowaną i mimo że się nie spotykamy ze względu na obecną sytuację, ale słoje zostały zamówione chociaż na kilka kromek chleba.

04.04.2021 11:05
Qverty
😂
10.7
Qverty
32
w olejku lub w pomidorku

Nie mam pojęcia. Ale co to ma wspólnego z jakością sałatki warzywnej?

No właśnie wszyscy się tutaj zastanawiamy czy ty uznałeś Makłowicza za wyrocznie i dlatego go cytujesz żeby wykazać jakim badziewiem jest sałatka warzywna czy co?

05.04.2021 22:26
M@co
😜
10.8
M@co
118
Krzywda

Bardzo celne spostrzeżenie Makłowicza. Nie mogę na to patrzeć, nie wspominając o jedzeniu.

03.04.2021 20:07
11
odpowiedz
zanonimizowany132869
3
Centurion

Ano nic nie ma,tylko że jego opinia jest trochę z dudy wzięta, bo takie mamy tradycje i tyle. to co, mamy zacząć żreć na Wielkanoc sushi?

post wyedytowany przez zanonimizowany132869 2021-04-03 20:07:43
03.04.2021 20:41
KiddoXGamer
12
odpowiedz
4 odpowiedzi
KiddoXGamer
48
Konsul

Najlepszy na święta to jest chrzan. Do barszczu, mięsa, czegokolwiek. Byle nie za dużo. A jajka, króliki czy mikołaje czekoladowe to zbrodnia.

03.04.2021 21:57
Herr Pietrus
12.1
Herr Pietrus
224
Ficyt

Chrzan tylko z firmy Rębek.
Na Boga, nie ten siny kwaśny Krakus albo jakieś wynalazki ze śmietaną!

03.04.2021 22:07
KiddoXGamer
😁
12.2
KiddoXGamer
48
Konsul
Image

Na Boga, nie ten siny kwaśny Krakus
Całe szczęście nie wierzę w Boga

post wyedytowany przez KiddoXGamer 2021-04-03 22:08:54
04.04.2021 00:29
WolfDale
12.3
1
WolfDale
74
Sztuczny Wytwór Forumowy

Trzymasz krzan koło klawiatury? To jakiś element wczuwania się w gry? Smarujesz nim klawisze, aby piekły palce gdy np. czołgasz się po ostrym piachu?

post wyedytowany przez WolfDale 2021-04-04 00:29:51
04.04.2021 00:36
KiddoXGamer
12.4
KiddoXGamer
48
Konsul

WolfDale paroletni telefon na skraju rozładowania, to musiałem przynieść z kuchni, bo prawdopodobnie by się rozładował zanim zdążyłbym zrobić zdjęcie.

03.04.2021 21:44
Herr Pietrus
13
odpowiedz
1 odpowiedź
Herr Pietrus
224
Ficyt

Naprawdę majonez traci ci smak i konsystencje po jednym dniu?
Az boję się zapytać, co to za majonez.

A sałatka oklepana do bólu, ale faktycznie, smaczna. Lubię i tego nie ukrywam.

Bełtasz od razu wszystko na gotowe i trzymasz tak parę dni?

Oczywiście, stoi w lodówce wyjmowana tylko na czas jedzenia (w moim domu stół nigdy nie stał zastawiony cały dzień... zresztą, jeśli u kogoś stoi i rodzina jest duża, biesiaduje bez przerwy, to i tak dowolną potrawę skonsumuje do końca) i nic jej nie jest przez kilka dni.

Skąd w bierzecie takie nieżyciowe pytania? Rozumiem, wątek Gęstego to specyficzne klimaty - "sałatki" z zupek chińskich, normalnie Wielkanoc u bezdomnych :D - trzeba się dopasować, no ale bez przesady :D

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2021-04-03 21:59:01
03.04.2021 22:20
Paudyn
13.1
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Oczywiście, stoi w lodówce wyjmowana tylko na czas jedzenia

Chodzi o to, że jak już połączysz suche z mokrym, to za dzień lub dwa całość nie smakuje świeżo, choć są tacy, którzy lubią jak im się to wszystko przegryzie, dla mnie w znakomitej większości te papki są średnio jadalne.

U nas przegryzają się w lodowce zasloikowane warzywa z czescia przypraw. Mokre składniki dodaje się tego samego ranka w dniu spożycia.

post wyedytowany przez Paudyn 2021-04-03 22:21:37
03.04.2021 21:48
Xinjin
👎
14
odpowiedz
1 odpowiedź
Xinjin
176
MYTH DEEP SPACE 9

warzywnej nie jem, nie trawie tego. Możecie minusować. I nie ruszać mi Makłowicza, ten chłop to skarb narodowy.

post wyedytowany przez Xinjin 2021-04-03 21:50:19
04.04.2021 00:24
maciell
14.1
maciell
115
Senator

Mialem nieprzyjemnosc poznac tego pana osobiscie na jednym z moich wojazy. Nie wiem czy mial gorszy dzien czy co. No, ale buc nieprzecietny. Lubilem go, a teraz jak go widze to przelaczam dalej. I nie podszedlem do niego, ale widzialem z boku jak sie zachowywal.

post wyedytowany przez maciell 2021-04-04 00:24:56
03.04.2021 21:52
tmk13
15
odpowiedz
1 odpowiedź
tmk13
252
Generał

Co tam robi kukurydza?

03.04.2021 21:58
Herr Pietrus
15.1
Herr Pietrus
224
Ficyt

Pasuje lepiej niż groszek. Nadaje fajny smak.

03.04.2021 22:20
Bociek69
16
1
odpowiedz
Bociek69
38
Byle do Wiosny

Zawiodlem sie, myslalem ze zrobisz w jakies drewnianej/ceramicznej misce z PRLu a ty w jakims plastikowym chinskim gownie z biedry za 2zl.

04.04.2021 00:25
bisfhcrew
😉
17
1
odpowiedz
bisfhcrew
170
oversteer

Się cieszcie, że macie smak.

04.04.2021 00:31
18
odpowiedz
zanonimizowany928629
76
Generał

Jako dzieciak lubiłem ta sałatkę, teraz uważam ze to taka mała zbrodnia kulinarna, zwłaszcza z kukurydzą.

post wyedytowany przez zanonimizowany928629 2021-04-04 00:32:39
04.04.2021 00:59
😉
19
odpowiedz
zanonimizowany1358007
8
Pretorianin

Ta micha bardziej pasuje do ręcznej przepiórki majtek albo zapoconych skarpet.
No ale smacznego. :/

post wyedytowany przez zanonimizowany1358007 2021-04-04 00:59:50
04.04.2021 01:06
20
odpowiedz
smc77
63
Pretorianin
Wideo

No ale, że o Makłowiczu bez klasycznej parodii?

https://www.youtube.com/watch?v=w7w61TqIg5c

A sałatka, obojętnie jaka zawsze jest najlepsza świeżo skrojona i świeżo zarobiona, a że nikomu się nie chce i wszyscy robią hurtem i 'na zapas', a później ględzą, że breja to już inna sprawa.

04.04.2021 04:02
Klimot221
😁
21
odpowiedz
Klimot221
28
Pretorianin

Najlepsza sałatka z makaronem pychota według mnie heh

04.04.2021 06:15
squrwielitek
22
odpowiedz
squrwielitek
37
Pretorianin

Nie przepadam ale faktycznie tradycyjna sałatka i nie ma się czego wstydzić. Uważam, że smak jest niewspółmierny do trudów przygotowania bo zabawy jest sporo.
Sam mam słoik od Teściów w lodówce, ktoś z domowych szkodników na pewno pożre :-)

04.04.2021 10:23
EnX
😍
23
odpowiedz
EnX
174
White Dragon

Sałatka sałatką, faktycznie jest dobra, ale z jedzenia świątecznego najlepsze są jajka faszerowane pieczarkami z majonezem!

04.04.2021 10:58
cswthomas93pl
24
odpowiedz
2 odpowiedzi
cswthomas93pl
135
Legend

I jak tam, wjechała sałatka na śniadanie?

05.04.2021 17:57
24.1
zanonimizowany768165
119
Legend
Image

Na szczęście obyło się bez niej

05.04.2021 21:17
Jedziemy do Gęstochowy
24.2
Jedziemy do Gęstochowy
173
KENDO DROGA MIECZA

Była była, ale to już nie to samo, nie jadłem z zadowoleniem jak w momencie zakładania wątku, a jeszcze pół miski jest...

05.04.2021 20:35
Janczes
25
odpowiedz
Janczes
188
You'll never walk alone

u mnie w te swieta nie bylo jarzynowej... byla z tunczykiem, krabowymi paluszkami, brokułem, wędzonym kurczakiem i wiosenna ale jarzynowej nikt nie zrobil :)

05.04.2021 21:50
V
👍
26
odpowiedz
V
8
Generał

Właśnie się zastanawiałem co tu zjeść, zaraz wjedzie warzywna z majonezem kieleckim i odpowiednio przyprawiona.

Forum: Najlepsze co każde święta