Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Chipsy Lay's opakowanie

06.04.2019 14:46
1
niewiedzący
18
czar prysł

Chipsy Lay's opakowanie

Dawno nie jadłem chipsów i dzisiaj gdy byłem w sklepie zauważyłem, że Lay's mają teraz opakowanie po angielsku. Już nie pisze "Zielona cebulka" tylko "Green Onion" to samo tyczy się paprykowych "Paprika", solonych "Salted" oraz innych smaków np Lay's Strong i Lay's Maxx. Jedynie Lay's z Pieca są "Z Pieca" i "Karbowane" a na reszcie po polsku jest tylko tylna część opakowania. Ktoś wie dlaczego tak jest?? Czy Frito Lay Poland już nie produkuje ich w Polsce i muszą sprowadzać z zagranicy, czy zrobili je na ogólnokrajowe, żeby obcokrajowcy wiedzieli jaki to smak?

06.04.2019 14:48
ProTyp
😊
2
odpowiedz
ProTyp
162
random

A u mnie w pracy w automacie jeszcze z pół roku temu były niemieckie puszki pepsi, z polską naklejką. Smaczniejsze jakieś. A i ta puszka taka bardziej niebieska.

spoiler start

serio

spoiler stop


A co do pytania, to nie wiem. Może po prostu sprowadzili taką partię do sklepu.

post wyedytowany przez ProTyp 2019-04-06 14:50:02
06.04.2019 14:49
X3ntic
😁
3
2
odpowiedz
X3ntic
24
Konsul

Nie wiem bo nie jem Laysow, tylko top czipsy z Biedry.

06.04.2019 14:53
4
odpowiedz
zanonimizowany714315
111
Legend

W pobliskim mi Intermarche strasznie podrozaly, wiec mozliwe

130g paprykowych kosztuje 6,59 (jak dobrze pamietam)

Jeszcze do niedawna byly po 5 z czyms

Za to crunchips 3 zl z czyms, a jakosc porownywalna..

06.04.2019 15:32
Bezi2598
5
odpowiedz
Bezi2598
140
Legend

Wydaje mi się, że są po polsku zazwyczaj, sam nie spotkałem się z angielskim opakowaniem.

post wyedytowany przez Bezi2598 2019-04-06 15:32:21
06.04.2019 18:18
siara00000000
6
1
odpowiedz
siara00000000
2
Pretorianin

Dobra dobra, cwaniaki zmienili na angielski dla szpanu i jacy oni sa swiatowi, a zobacz czy olej palmowy tez zmienili czy dalej truja polakow.

17.04.2019 14:35
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
12dura
48
Senator

Nawet prosto z pieca zmienili na Oven Baked.
Ma ktoś dostęp do tych ćipsów żeby sprawdzić czy w składzie dalej jest olej palmowy czy może już przestali nam wciskać ten syf dla trzeciego świata

17.04.2019 14:57
Bartimaeus
7.1
1
Bartimaeus
119
Czyżyk

Przestali od tego roku. Używają teraz tylko oleju rzepakowego.

17.04.2019 15:01
7.2
12dura
48
Senator

No i gitara, choć pewnie podrożeją, ale zdrowie jest bezcenne :)

17.04.2019 17:50
Kazuya_3
7.3
Kazuya_3
153
Legend

A to dlatego tak beznadziejnie teraz smakują!

17.04.2019 15:02
bisfhcrew
8
odpowiedz
bisfhcrew
170
oversteer

Kiedyś we Włoszech kupiłem jeśli dobrze pamiętam redbulla. Na odwrocie była naklejka z napisami po włosku, a pod spodem oryginalna puszka po polsku.

post wyedytowany przez bisfhcrew 2019-04-17 15:02:37
17.04.2019 16:22
9
odpowiedz
zanonimizowany768165
119
Legend

No to chyba znak, że nie kupujesz produktu przeznaczonego dla tej części europy, gdzie sprzedają gorszej jakości (i często droższe) produkty?

17.04.2019 17:16
10
odpowiedz
8 odpowiedzi
SnapProof
15
Centurion

W aktualnych latach najzdrowszy i zawierający najmniej syfu produkt w sklepie to czysta.

Wszystko to taki syf, że jakie ma znaczenie czy olej palmowy czy napędowy czy azbest? Lol

Żarłem laysy codziennie jak jeszcze niby ten palmowy dawali, i jakoś nic mi nie jest.

post wyedytowany przez SnapProof 2019-04-17 17:17:06
17.04.2019 17:24
10.1
zanonimizowany453591
62
Senator

Też mnie to trochę rozbraja. Ludzie kupują najtańsze pieczywo, najtańsze wędliny, warzywa i owoce pryskane diabeł wie czym, jędzą i piją cukier na kilogramy, oddychają smogiem, no ale to OLEJ PALMOWY nas wszystkich pozabija. Teraz przynajmniej cziperki można z czystym sumieniem wcinać na śniadanie, obiad i kolację, bo przecież zdrowie jest bezcenne :)

post wyedytowany przez zanonimizowany453591 2019-04-17 17:26:05
17.04.2019 17:39
Bartimaeus
10.2
1
Bartimaeus
119
Czyżyk

@meelosh
ciebie może olej palmowy nie zabija, ale lasy tropikalne a wraz z nimi orangutany i inne zwierzęta już tak

17.04.2019 17:51
matmafan
10.3
matmafan
170
Altair ibn al-Ahad

10.2 potwierdzam.

17.04.2019 18:15
10.4
zanonimizowany768165
119
Legend

i jakoś nic mi nie jest.
jeszcze
jak przejdziesz dokładniejsze badania za ileś tam lat, z prześwietleniami, to może nie być tak wesoło...

dwa - alkohol to też chemia, ten mocniejszy (wspomniana przez ciebie czysta) jak i piwo, które jest paskudne im popularniejsza marka

post wyedytowany przez zanonimizowany768165 2019-04-17 18:17:01
17.04.2019 18:16
10.5
zanonimizowany453591
62
Senator

Bartimaeus

No to jest zupełnie inna sprawa. Mi chodzi o takie wybiórcze podejście do kwestii zdrowego odżywiania czy życia w ogóle. Parę lat temu taka sama nagonka była na gluten i nagle wszystko bezglutenowe było, jeszcze dawniej na konserwanty. I co żywność jest niby coraz lepsza? Raczej wręcz jest na odwrót, bo zawsze znajdzie sie coś nowego na czym można przyoszczędzić.

Już pomijając, że ten cały olej był/jest walony głównie do rzeczy, które ze zdrowym żywieniem i tak nie mają nic wspólnego. Czipsy, słodycze, jakieś mrożone pizze itd.

post wyedytowany przez zanonimizowany453591 2019-04-17 18:28:25
17.04.2019 18:50
10.6
12dura
48
Senator

meelosh skoro już trujemy się tyloma rzeczami to po co mamy dodawać kolejne, albo nie pozbywać się ich po troszku

17.04.2019 23:45
10.7
barnej7
164
Senator

To zrób sobie morfologie krwi jak twierdzisz, że wszystko jest spoko. Oprócz tego zbadaj cholesterol i inne podstawowe badania.

Generalnie pieczywo też jest bardzo niezdrowe. A z glutenem to inna sprawa, dużo ludzi nie toleruje glutenu i stąd oznaczanie produktów gluten free.. Niektórzy pomyśleli, że ten gluten musi być okropnie szkodliwy. Ja staram się unikać niezdrowego jedzenia, nie jem rzeczy zawierających cukier, cipekrów a śmieciowe jedzenie ograniczam do minimum. Ogromna różnica w samopoczuciu, ciało też wygląda inaczej polecam, wygląd też się zmienia, tracisz zbędny tłuszcz, pozbywasz się napuchniętej mordy jaką ma większość Polaków, więcej energii brak senności.

Inna sprawa, że idealnie zbilansowana dieta to też ciężka sprawa, owoce w dużych ilościach też nie są dobrą opcją, ziemniaki codziennie do obiadku też o panierkach nie wspominając, ale jak zmienisz sposób odżywiania to zobaczysz profity.

18.04.2019 10:50
10.8
zanonimizowany1243544
58
Konsul

Nie chce Ci niszczyć życia ale wódka też już jest syfna. Zamroź sobie źubrówkę i jakąś inną wódkę ale lepszą. Zobaczysz efekt.

17.04.2019 17:36
matmafan
11
odpowiedz
matmafan
170
Altair ibn al-Ahad

Czysta już nie taka czysta. Ostatnio kupiłem flaszeczke i coś zalatywalo, ciężko było wypić kielona. Na drugi dzień człowiek trzeźwy a łeb chciało urwać, wala jakiś syf przy produkcji. Tylko własna produkcja ewentualnie whisky.

17.04.2019 18:17
DanuelX
12
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
DanuelX
82
Kopalny

ewentualnie whisky.
Czyli alkohol o większej zawartości metanolu niż jakakolwiek polska czysta.

17.04.2019 23:06
😐
12.1
garett123#2
26
Przemytnik

O czym ty piszesz człowieku. WTF

17.04.2019 23:23
DiabloManiak
17.04.2019 23:36
😐
12.3
garett123#2
26
Przemytnik

Musimy pamiętać o tym, że barwa np. whisky nie zawsze wynika z tego, że alkohol ten leżakował w beczce i chłonął substancje żywiczne.

No własnie. NIE ZAWSZE. Jak ktoś pije najtańszą whisky to może mieć problem. Ja pijam tylko dobry alkohol. Nie byle guano.

post wyedytowany przez garett123#2 2019-04-17 23:36:44
18.04.2019 00:02
DiabloManiak
12.4
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

Poważny jesteś czy tylko udajesz głupka? :P
Od kiedy metanol to kolor alkoholu? co zacytowałęś..
Zabawniej farbowana wódka na whisky ma mniej skażeń niż oryginalna whisky ...

Każda whisky ma metanol.. KAŻDA .. i ta za 40 i ta za 40000 pln im ciemniejszy alkohol tym więcej :P

posłużę się cytatem
"Takashi Hasebe z Nippon Medical School w Tokio wykazał, że im starszy jest ten trunek (czytaj: lepszy), tym dla nas gorzej. W swoich doświadczeniach Japończyk dowiódł, że 20-letnia whisky (tzw. single malt) rozkłada się w naszym ciele znacznie dłużej niż 5-letnia. To znaczy, że szybciej i na dłużej można się nią upić. Ponoć kac po takim alkoholu jest wyjątkowo paskudny. Odpowiadają za to związki przenikające do trunku z dębowych beczek, w których jest on leżakowany. Im dłużej whisky dojrzewa, tym więcej tych związków się do niej przedostaje. "Dębowe dodatki" zaburzają pracę dehydrogenazy alkoholowej - enzymu, który nas odtruwa, rozkładając alkohol, którym się raczyliśmy.
"

najczystszym alkoholem jest wódka po prostu to wynika z procesu produkcji i leżakowania
http://repozytorium.p.lodz.pl/bitstream/handle/11652/253/Charakterystyka_zanieczyszczen_wystepujacych_Stanisz_2009.pdf?sequence=1

tu masz nawet tabele "zawartości" skażeń różnymi dodatkami (a im więcej ich tym gorzej) w rozbiciu na rodzaje alkoholi tabela nr 20.28 :
https://books.google.pl/books?id=lPELBwAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=pl#v=onepage&q&f=false

dla przykładu taki:
1-Propanol wódka ma 0,4 whisky 44 czyli .. 100 krotnie większe stężenie ;)

post wyedytowany przez DiabloManiak 2019-04-18 00:47:15
18.04.2019 01:36
😐
12.5
garett123#2
26
Przemytnik

No to teraz żeś mnie zaszachował.

18.04.2019 14:03
13
odpowiedz
2 odpowiedzi
-Wolver
54
Konsul

"Japończyk dowiódł, że 20-letnia whisky (tzw. single malt) rozkłada się w naszym ciele znacznie dłużej niż 5-letnia."

Single malt oznacza jedynie to, że whisky pochodzi z jednej destylarni z jednego rodzaju słodu, przyjęło się że w przypadku klasycznej szkockiej jęczmiennego.

"Każda whisky ma metanol.. KAŻDA .. i ta za 40 i ta za 40000 pln im ciemniejszy alkohol tym więcej"

90%+ whisky, nawet tych najdroższych, dla osiągnięcia pożądanego przez destylarnię koloru jest barwiona karmelem spożywczym i jej wiek ani beczka niewiele ma tu do powiedzenia.

Jeżeli reszta tych opracowań jest równie "kompetentna", to nie mam więcej pytań...

post wyedytowany przez -Wolver 2019-04-18 14:30:36
18.04.2019 17:56
DiabloManiak
13.1
DiabloManiak
230
Karczemny Dymek

nie cytat jest z normalnego portalu dla szarych obywateli, nie jest naukowym opracowaniem jak poniższe. Przy okazji nie widzę w sprzeczności w byciu 20 letnią whiskey single malt chyba że takich nie ma? ;>

"Każda whisky ma metanol.. KAŻDA .. i ta za 40 i ta za 40000 pln im ciemniejszy alkohol tym więcej" - a to zdanie akurat sam pisałem. I wystąpił tam skrót myślowy:
najwiecej metanolu maja ciemne alkohole np czerwone wino, whisky, burbon etc, mniejszą zawartość maja alkohole jasne np gin czy białe wino i najmniejszą alkohole czyste - czyli spirytus i wódka :P

post wyedytowany przez DiabloManiak 2019-04-18 17:57:56
18.04.2019 22:19
13.2
-Wolver
54
Konsul

Z treści tego zdania wynika, że whisky nazywamy single malt, bo ileś tam czasu spędziła w beczce...

Co do whisky, to większość (bez podbarwień) ma kolor jasny słomkowy, tak więc teoria o kolorach bierze trochę w łeb. Po drugie metanol jest bezbarwny i powstaje głównie w wyniku fermentacji alkoholu, tak więc drugie pudło względem odnoszenia tylko do koloru. Chodzi bardziej o proces produkcji o i jak długo alkohol fermentował i z czego/czym np. pektyny owoców, zwlaszcza w czerwonym winie. W dobrze zrobionym produkcie bardziej byłbym się różnorakich dodatków, ewentualnie długiego wplywu drewnianej beczki niż tej śladowej ilości metanolu. A jak łoimy za dużo, to sam etanol i tak nas załatwi ˘

18.04.2019 15:22
kali93
14
odpowiedz
1 odpowiedź
kali93
186
Isildur

Mnie zastanawia co innego. Od dłuższego czasu w dużych sieciówkach nie mogę znaleźć tzw. "średnich" paczek, te które miały ~90g. Widzę tylko te ~120g i więcej. Dla mnie za duże są te paczki, przeważnie zostaje i wietrzeje. "Spiseg"?

18.04.2019 21:23
Herr Pietrus
14.1
Herr Pietrus
224
Ficyt

Wysypujesz do miski o obciągasz folią spożywczą.
Ostatnio jadłam po dwóch dniach - chrupiące jak świeżo otwarte.

Forum: Chipsy Lay's opakowanie