Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Chodzi mi o jogurt ale jak to możliwe?

29.08.2018 19:49
1
TBag
84
Konsul
Image

Chodzi mi o jogurt ale jak to możliwe?

Jest na rynku taki jogurt wyciskany Day Up. Zdjęcie obok. Jest to jogurt bez żadnej chemii z dodatkami owoców i płatków. Skład na zdjęciu w następnym poście.

Na opakowaniu wyraźnie jest napisane, żeby przechowywać w temperaturze pokojowej i dodatkowo jest też taki rysunek i duży napis, że nie wymaga chłodzenia. Ogólnie w sklepie leży to sobie normalnie na półce. W Lidlu takie są. No i wszystko fajnie, ten smak ze zdjęcia jest najlepszy jakby ktoś chciał kupić.

Tylko jak to jest możliwe, że jogurt nie wymaga przechowywania w lodówce? Wszystkie inne jogurty z mniejszą i większą ilością chemii stoją w sklepach w lodówce i mają krótkie terminy ważności. Ten produkt ma termin 6 miesięcy albo nawet dłużej jeśli dobrze pamiętam. Pytałem kolegi, który kończył SGGW i wie trochę o technologii żywności i był bardzo zdziwiony jak oni to zrobili. Ma ktoś jakiś pomysł? Myślicie, że to bezpieczna przekąska?

29.08.2018 19:50
2
odpowiedz
TBag
84
Konsul
Image

Skład

29.08.2018 19:53
DanuelX
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
DanuelX
82
Kopalny

Pewnie poddawany takiej samej obróbce co nabiał UHT - zabili wszystkie bakterie mlekowe.

29.08.2018 20:00
Predi2222
3.1
Predi2222
101
CROCHAX velox

Tyle że mleko uht najdłużej chyba miesiąc wytrzymuje, później jego picie jest wątpliwe dla zdrowia, tutaj chyba poszła wielokrotna pasteryzacja, imo sporo też zależy od samego opakowania.
Albo to taki jogurt jak z koziej dupy...

Edit: patrząc po składzie to jogurt tylko z nazwy

post wyedytowany przez Predi2222 2018-08-29 20:05:04
29.08.2018 20:10
DanuelX
3.2
DanuelX
82
Kopalny

Do 6 miesięcy.

29.08.2018 19:56
4
odpowiedz
zanonimizowany1200478
20
Pretorianin

Z ciekawości- ile taki jogurt kosztuje? Aż sobie kupię dla testu przy okazji ;)

29.08.2018 20:05
Orrin
5
odpowiedz
Orrin
234
Najemnik

Wydaje mi się, że to jest jak z mlekiem UHT.
Gdy jest zamknięte to trzymasz gdzie chcesz. Natomiast po otwarciu już musisz w lodówce. Z tym, że ten jogurt zjadasz na raz więc nie ma problemu.

29.08.2018 20:16
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
TBag
84
Konsul

Po utworzeniu tego wątku dopiero zauważyłem istotną informację. Produkt pasteryzowany. Czyli pewnie o to chodzi. Zwykłe jogurty lodówkowe nie są poddawane obróbce termicznej.

Cena jogurtu jest dosyć wysoka bo aż 2,95zł :)

Skład niby zdrowy, żadnej chemii. Jako przekąska w pracy dobre. Tylko dwa trzeba zjeść żeby coś poczuć.

post wyedytowany przez TBag 2018-08-29 20:17:47
29.08.2018 20:22
Predi2222
6.1
Predi2222
101
CROCHAX velox

Jogurt też jest pasteryzowany tylko że w niższej temperaturze i krucej niż mleko uht

29.08.2018 20:24
DanuelX
6.2
DanuelX
82
Kopalny

Tak czy inaczej do dupy taki jogurt - bo właśnie dla bakterii powinno się pić takie rzeczy.

29.08.2018 20:26
SULIK
7
odpowiedz
SULIK
251
olewam zasady

Opakowanie sugeruje napełnianie na gorąco, możliwe, że też w atmosferze gazu obojętnego, więc nie ma jak się tam cokolwiek psuć: bakterii brak, tlenu brak.

29.08.2018 20:27
8
odpowiedz
1 odpowiedź
TBag
84
Konsul

To jaki sens jeść jogurt dla korzystnych bakterii jeśli jest on pasteryzowany?

29.08.2018 20:34
Predi2222
8.1
Predi2222
101
CROCHAX velox

Wszystkich bakterii taka pasteryzacja nie zabije, nie wiem czy też się nie zaszczepia jakimiś bakteriami.
Jak chcesz bakterii to idź do chłopa, kup od niego świeże mleko i zrób sobie mleko zsiadłe.

post wyedytowany przez Predi2222 2018-08-29 20:37:46
29.08.2018 20:38
9
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Przy odrobinie wysiłku można jogurt zrobić samemu. Wystarczy zwykłe mleko, 2% albo 3.2%. Do tego łyżka Danone Activia czy innego co ma bakterie jogurtowe. Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu, by mleko miało ok. 30'C. Następnego dnia mamy przepyszny jogurt.

Żeby zrobić kolejną porcję, wystarczy zalać z 50 ml starego jogurtu świeżym mlekiem i następnego dnia będzie kolejna porcja.

Ja tak robię w sezonie grzewczym, bo pojemnik z jogurtem stawiam na grzejniku, dzięki czemu jogurt utrzymuje temperaturę w okolicy 30'C.

29.08.2018 20:38
10
odpowiedz
TBag
84
Konsul

Albo ogórki małosolne

29.08.2018 20:42
11
2
odpowiedz
Marcus06
1
Pretorianin

Nie lepiej już kupić jogurt naturalny i zmieszać z płatkami owsianymi czy jakimś owocem? Ewentualnie kefir albo maślankę? O wiele lepsze jakościowo i mają bakterie.

Forum: Chodzi mi o jogurt ale jak to możliwe?