Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Film na YouTube działa tylko w 720p i 360p

01.03.2018 12:17
1
SULIK
186
olewam zasady

Film na YouTube działa tylko w 720p i 360p

Cześć,
od jakiegoś czasu nagrywam filmy na YouTube i ze względu na to, że mój komp nie jest w stanie wyrenderować nic powyżej 720p to używam 720p 30 fps lub czasem 720p i 60 fps.
2 dni temu wgrałem nowy film ustawiłem datę publikacja na dzisiaj (aby dać czas youtubowi na zabawę z jego algorytmami sprawdzającymi, aby nagle godzinę po opublikowaniu nie stwierdził, że w 5 minucie filmu jest jednosekundowy urywek który mu się nie podoba, przy okazji daje to możliwość przetworzenia filmu w pełni i dostępność do wszystkich rozdzielczości).

Dziś film się pojawił oficjalnie i dostaje od ludzi informację: obraz się zawiesza, dźwięk idzie.
Sprawdzam z 10 razy na swojej przeglądarce (Opera) i swoim koncie - nic takiego nie widzę - wszystko u mnie śmiga.
Odpalam Microsoftowego Edge na drugim koncie i rzeczywiście coś się dzieje, albo film zawiesza się na kręcącym kółku, albo ma problem z obrazem. Odpalam w appce na telefonie też podobne problemy.

Konwertuję więc film na dysku do innego kodeka, uploaduje raz jeszcze: to samo. Opera - śmiga, Edge + Android - przywiesza obraz.

Kombinuję dalej, bo na Esdge zauważyłem że na "zębatce" w pasku postępu nie ma czerwonej ikonki HD: klikam, a tam ustawiona jakość 480p. Zmieniam na 720p - działa, zmieniam na 480p obraz się zawiesza, zmieniam na 360p działa, zmieniam na 240p i 144p też obraz się zawiesza.

Czyżby YouTube dzisiaj znowu coś zmienił bez żadnej informacji ludzi ?

Dla zainteresowanych filmik o którym mówię: https://www.youtube.com/watch?v=B-PqNkTjeGI
ale też z tego co na szybko przegrzebałem moje filmy to z innymi chyba jest podobny problem.
Zrozumiałbym, że 720p może nie śmigać - bo np. łącze wolne, albo ktoś na telefonie odpala, ale czemu akurat 480p, 240p i 144p nie śmiga nie rozumiem, tym bardziej, że 360p działa.

Spotkaliście się kiedyś z czymś takim ? Jakieś rady jak można to poprawić na etapie renderowania ?

Dajcie proszę znać jak u was, jaka rozdzielczość działa, jaka nie i na jakiej przeglądarce i systemie operacyjnym.
U mnie testowałem Operę oraz Edge na Win10 + appkę na adroidzie. I przy kilku filmach z Pegasusa pojawia się dokładnie ten sam problem na wszystkich przeglądarkach z rozdziałką 480p, 240p i 144p.

01.03.2018 12:19
😁
2
odpowiedz
Blackthorn
108
Senator

Dziwne, u mnie działa.

01.03.2018 12:28
3
odpowiedz
Hoora
63
inshallah

Na iOS wygląda ok.

Forum: Film na YouTube działa tylko w 720p i 360p