Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy mięso naturalnie opalizuje?

24.02.2018 14:21
Herr Pietrus
1
Herr Pietrus
224
Ficyt

Czy mięso naturalnie opalizuje?

https://wiadomosci.wp.pl/kupil-swiecaca-szynke-sanepid-to-sie-czesto-zdarza-6223749324732545a

Pełnomocnik ds. jakości w firmie Balcerzak, Dorota Kruk, tak tłumaczy tajemnicze zjawisko: "Włókna mięśniowe w mięśniach są rozmieszczone w sposób uporządkowany. Owe struktury leżą w skali długości fal światła, które w konsekwencji załamuje się na nich. Dlatego mięsień często się mieni i opalizuje. Skrystalizowana sól może ten efekt jeszcze wzmocnić".

24.02.2018 14:24
twostupiddogs
2
odpowiedz
twostupiddogs
245
Legend

Smakowe.

24.02.2018 16:34
3
odpowiedz
Insekt6
67
Generał

Jak niby miałoby iryzować? Żeby to jeszcze galareta na tym była...
A to tłumaczenie włóknistą budową mięśni... Hahaha

24.02.2018 16:40
DanuelX
4
1
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Czyli jak ktoś rozszerzy poślady to może za lampkę nocną robić?

24.02.2018 17:05
5
odpowiedz
zanonimizowany1246205
18
Generał

Czyli istnieje tania energia. Zamiast żyrandoli ludzie beda wieszac szynki na suficie ;D

24.02.2018 17:09
NewGravedigger
6
1
odpowiedz
NewGravedigger
184
spokooj grabarza
Image

Komu wierzyć, osobom z sanepidu, którzy zajmują się tym na codzień i są mega upierdliwi dla firm czy golowym specjalistom od wszystkiego...

24.02.2018 17:15
los pollos hermanos
7
odpowiedz
los pollos hermanos
60
evil can die

Czasem, jak szynka leży jakiś czas, to faktycznie w jej przekroju pojawia się taki opalizujący połysk. Pewnie jest to związane z utlenieniem, czyli nie powinno występować, jeśli ukroi się świeży plaster. Zamiast latać z takimi pierdołami do dziennikarzy (lol), to można chyba szynkę powąchać i stwierdzić, czy jest świeża, czy nie.

24.02.2018 17:16
8
1
odpowiedz
zanonimizowany146624
131
Legend

Opalizuje ? Iryzuje ? Co to za słowa w roku 2018 :o

24.02.2018 17:21
9
odpowiedz
zanonimizowany1254545
5
Konsul

To jest skutek zalamywania sie fal swietlnych na strukturze miesa. Koles ma racje. Czesto wystepuje gdy mieso jest krojone 'w poprzek' wlokien a nie wzdluz. Wlasnei tak sie kroi szynki itd... w sklepach.

Wylecialo mi z glowy jak to zjawisko sie nazywa ale cos bardzo podobnego o ile nie to samo wystepuje np na zewnetrznej powierzchni plytach CD.

Pozatym zepsute mieso smierdzi i tyle. Opalizujace czy nie opalizujace.

post wyedytowany przez zanonimizowany1254545 2018-02-24 17:26:22
24.02.2018 17:23
DanuelX
10
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Istnieje pewna różnica miedzy "zielonym kolorkiem" a świeceniem w ciemności.

24.02.2018 17:37
Reg03
11
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

Chwila tam pisze że owy pan jest wielbicielem mięska, sięga po najlepszy wyroby i kupuje w popularnych dyskontach...?! Przecież to się jedno z drugim wyklucza

24.02.2018 17:50
12
odpowiedz
zanonimizowany1254545
5
Konsul

Dlaczego? Przeciez znakomita wiekszosc sklepow bierze mieso i wedliny od lokalnych przedsiebiorcow/masarni i na etykietach czesto jest napisane kto jest dostawca.

Przeciez w biedronce czy innych sklepach tez sa szynki za 35 zeta za kilo (bardzo dobra juz jakosc imho) czy parowki Z MIESA a nie z MOM'u.

Ja kupuje w Tesco (duzy sklep) albo w (mniejszy sklep) Lewiatanie i nie narzekam na jakosc i poziom informacji o tym co kupuje. Inna sprawa ze nie kupuje mielonek po 15pln/kg czy pasztetow za 8. :)

Czasem kupuje tez w malutkim sklepie firmowym lokalnej firmy i szczerze to nie widze roznicy. Z tym ze ja jakims strasznym smakoszem nie jestem ale najtanszego mielonego syfu tez nie jadam.

post wyedytowany przez zanonimizowany1254545 2018-02-24 17:52:48
24.02.2018 17:53
DanuelX
13
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Ta, teraz albo sam hodujesz mięso albo jesz to samo co wszyscy. Delikatesy w kraju umierają.

Forum: Czy mięso naturalnie opalizuje?