Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Ej, a czym zniwelować ostrość w sosie do gulaszu?

17.02.2016 17:01
TeRiKaY
1
TeRiKaY
182
Senator

Ej, a czym zniwelować ostrość w sosie do gulaszu?

tak jak w wątku, za dużo poszatkowałem peperonki do wywaru i teraz pali jak cholera; jaką przyprawą można zniwelować ostrość (ale tak żeby nie wpływało dominująco na smak) sos nie zagęszczany - tylko sam wywar z mięsa i pieczarek. Tak tak, wiem że forum growe ale na pewno znajdzie się tu sporo domorosłych kucharzów, a zakładać kont na jakichś innych stronach nie bardzo mi się chce.

post wyedytowany przez TeRiKaY 2016-02-17 17:21:44
17.02.2016 17:02
2
odpowiedz
zanonimizowany840667
28
Generał

Odlej część, dodaj wody, zagęść odrobiną mąki i mąki kartoflanej.

17.02.2016 17:05
szymon_majewski
3
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Smietana pomaga na ostre, chociaz do gulaszu nie zawsze pasuje. Sprobuj tak jak mowi Medico

17.02.2016 17:08
TeRiKaY
4
odpowiedz
TeRiKaY
182
Senator

o śmietanie i mące już dawno myślałem ale to ma być na samym wywarze, nie może być zagęszczone, zresztą mąki i śmietany już dawno wywaliłem ze swojej diety

post wyedytowany przez TeRiKaY 2016-02-17 17:24:14
17.02.2016 17:12
moneo
5
odpowiedz
moneo
121
Nikon Sevast

Jogurt naturalny.
Na ogół mlekiem najłatwiej zabić ostrość więc bez jakiegokolwiek zagęszczenia trudno Ci będzie.

post wyedytowany przez moneo 2016-02-17 17:15:42
17.02.2016 17:13
zając poziomka
6
odpowiedz
zając poziomka
78
Czarny Tulipan

puszka pomidorów

17.02.2016 17:21
7
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1093973
16
Generał

...gularzu? pewnie zagęszczał mąką pRZenną
Gimby lubią robić celowo błędy ortograficzne ale ten kolo to jakaś hybryda...

17.02.2016 20:00
TeRiKaY
7.1
TeRiKaY
182
Senator

każdemu mogą zdarzyć się błędy

post wyedytowany przez TeRiKaY 2016-02-17 20:00:28
17.02.2016 17:31
Drackula
8
odpowiedz
Drackula
231
Bloody Rider

mango lub kokos Chutney

17.02.2016 18:06
9
odpowiedz
zanonimizowany30338
137
Legend

Sok z cytryny rozcienczony w wodzie. Nie wiem ile masz tego sosu, ale na 2L ostrego wywaru wystarcza pol cytryny i 100ml wody. Bedzie jednak lekki cytrynowy posmak. Do gluaszu pasuje... jesli bedziesz podawal z kasza, to wtedy idealnie sie wpasuje.

17.02.2016 19:59
TeRiKaY
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
TeRiKaY
182
Senator

jako że nie chciało mi się ruszać z domu po produkty, których nie posiadałem to wykorzystałem pomysł Goozysa; co prawda samej cytryny też nie miałem :P ale rozumiem, że chodziło o kwaskowatość więc wycisnąłem soku z grapefruita.
Wyszło super, dodało to lekko owocowy posmak ale idealnie ukryło nadmierną ostrość, podawałem z kaszą jaglaną, więc tu też plusy z racji tego, że usunęło to gorycz znaną z tej kaszy.

17.02.2016 20:28
👍
10.1
zanonimizowany30338
137
Legend

Ciesze sie, ze sie udalo.

17.02.2016 20:10
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Xardas661
80
Pretorianin

Nie ma za ostrych potraw :D

Ale jak już się trafi to wystarczy wrzucić obranego surowego ziemniaka na 1-2h do garnka. Mąka zadziała tak samo, ale ziemniaka można wyjąć.

17.02.2016 20:30
Matysiak G
11.1
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Dobre chili piecze dwa razy.

17.02.2016 20:27
TeRiKaY
12
odpowiedz
TeRiKaY
182
Senator

ja to wiem, piszesz co człowieka co jak robił tortillę to oprócz skrojenia papryki i polaniu sosem chilli, dodatkowo wyciskał paprykę do sosu czosnkowego :P
ale niestety jedzenie szykuje się nie zawsze tylko sobie

Forum: Ej, a czym zniwelować ostrość w sosie do gulaszu?