tak jak w wątku, za dużo poszatkowałem peperonki do wywaru i teraz pali jak cholera; jaką przyprawą można zniwelować ostrość (ale tak żeby nie wpływało dominująco na smak) sos nie zagęszczany - tylko sam wywar z mięsa i pieczarek. Tak tak, wiem że forum growe ale na pewno znajdzie się tu sporo domorosłych kucharzów, a zakładać kont na jakichś innych stronach nie bardzo mi się chce.
Odlej część, dodaj wody, zagęść odrobiną mąki i mąki kartoflanej.
Smietana pomaga na ostre, chociaz do gulaszu nie zawsze pasuje. Sprobuj tak jak mowi Medico
o śmietanie i mące już dawno myślałem ale to ma być na samym wywarze, nie może być zagęszczone, zresztą mąki i śmietany już dawno wywaliłem ze swojej diety
Jogurt naturalny.
Na ogół mlekiem najłatwiej zabić ostrość więc bez jakiegokolwiek zagęszczenia trudno Ci będzie.
...gularzu? pewnie zagęszczał mąką pRZenną
Gimby lubią robić celowo błędy ortograficzne ale ten kolo to jakaś hybryda...
Sok z cytryny rozcienczony w wodzie. Nie wiem ile masz tego sosu, ale na 2L ostrego wywaru wystarcza pol cytryny i 100ml wody. Bedzie jednak lekki cytrynowy posmak. Do gluaszu pasuje... jesli bedziesz podawal z kasza, to wtedy idealnie sie wpasuje.
jako że nie chciało mi się ruszać z domu po produkty, których nie posiadałem to wykorzystałem pomysł Goozysa; co prawda samej cytryny też nie miałem :P ale rozumiem, że chodziło o kwaskowatość więc wycisnąłem soku z grapefruita.
Wyszło super, dodało to lekko owocowy posmak ale idealnie ukryło nadmierną ostrość, podawałem z kaszą jaglaną, więc tu też plusy z racji tego, że usunęło to gorycz znaną z tej kaszy.
Ciesze sie, ze sie udalo.
Nie ma za ostrych potraw :D
Ale jak już się trafi to wystarczy wrzucić obranego surowego ziemniaka na 1-2h do garnka. Mąka zadziała tak samo, ale ziemniaka można wyjąć.
ja to wiem, piszesz co człowieka co jak robił tortillę to oprócz skrojenia papryki i polaniu sosem chilli, dodatkowo wyciskał paprykę do sosu czosnkowego :P
ale niestety jedzenie szykuje się nie zawsze tylko sobie