Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pomoc kulinarna potrzebna od zaraz :)

17.09.2014 23:22
1
mackoooo
10
Legionista

Pomoc kulinarna potrzebna od zaraz :)

Witam!
Miałem niecny plan zrobienia sobie spaghetti Aglio Olio ale własnie polapałem się że nie mam czosnku (ani nie mam jak go zdobyć) - moje pytanie brzmi czy czosnek suszony (takie sproszkowane od kamisa chyba) sie nada do smazenia w oliwie?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo głodnym strasznie

17.09.2014 23:25
.:Jj:.
2
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Ale po co chcesz smażyć czosnek granulowany? Po to by go spalić? To przyprawa a nie półprodukt do obróbki cieplnej. Dodaj go do gotowego sosu.

Tak jakby pytać się na jaką grubość mielić kawę rozpuszczalną.

ed: i tak jak kawa rozpuszczalna- nie zastąpi prawdziwego czosnku. Ale lepszy rydz...

17.09.2014 23:30
3
odpowiedz
mackoooo
10
Legionista

W mojej głowie to wyglądało tak że oliwa jakoś przejmie walory smakowe jak się podsmaży ten sproszkowany czosnek ale w sumie racja, posypie po fakcie

17.09.2014 23:31
Zgrywus1
4
odpowiedz
Zgrywus1
21
Czarownik z Torunia

O 23:30? Popieścił cię prąd czy coś?

17.09.2014 23:32
.:Jj:.
5
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

To przyprawa do dodania do gotowych, lub prawie gotowych, rzeczy. Suchy czosnek granulowany nie puści 'soku' i nie nada takiego aromatu i smaku jak prawdziwy. Zeszklij cebulę i podsmaż co tam jeszcze masz, potem jak dodasz już pomidory/bazę pomidorową/sos pomidorowy to wtedy od razu dodaj- jak trochę podgotujesz to coś tam może zyska, ale dodawanie przypraw na początku skutkuje zazwyczaj spaleniem i gorzkim smakiem.

O 23:30? Popieścił cię prąd czy coś?

Jak ktoś chodzi spać o 3 w nocy- co w tym konkretnie złego?

A pod pytanie sie podepne bo tez mnie to ostatnio zastanawialo czy jest dosc "namacalna" roznica miedzy czosnkiem granulowanym w potrawie a wyciskanym.

Takim że jedno to warzywo a drugie przyprawa mająca na celu dostarczyć możliwie bliski smak i zapach. Tak jak nie powinno się zastępować w masie do tortu spirytusu tanią wódą tak nie powinno się w dobrym sosie iść po bandzie z takimi rzeczami :)

17.09.2014 23:33
6
odpowiedz
Wielki Bobek
80
Placek na trawie

Co Ty, o prawie polnocy warzysz spaghetti?! :O
A pod pytanie sie podepne bo tez mnie to ostatnio zastanawialo czy jest dosc "namacalna" roznica miedzy czosnkiem granulowanym w potrawie a wyciskanym.

EDIT. [5]--> Czyli "ynstynkt" dobrze mowil ze ujowe. ;-)

17.09.2014 23:34
Zgrywus1
7
odpowiedz
Zgrywus1
21
Czarownik z Torunia

Jj- nic, ale sam fakt dziwny. Jak nawet się wraca o tej godzinie z pracy to je się kanapki i idzie kimać :-)

17.09.2014 23:35
8
odpowiedz
mackoooo
10
Legionista

Takie mam zwyaczaje, ostatnio o 3 w nocy (az zrobilem zdjecie tak mi ladnie wyszlo) robilem gyrosa z frytkami ;) A co do tego spaghetti - tam nie ma zadnych pomidorow, robie to jedynie z siekanej drobno papryczki chilli razem z czonskiem smazonej na oliwie (potem dolewam wody spod makaronu i redukuje), zalewam makaron dodaje pietruszke i voila ;) Takze pomysl z dodaniem tego do sosu raczej kiepski
Niewykonalny*

17.09.2014 23:37
.:Jj:.
9
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Jak ktoś ma późno do pracy i wstaje koło południa... sam bym się nie krępował.

Nie powinno się jeść przez pewien czas przed snem, z kilku względów. A sama godzina... jak ma taki plan dnia i organizm się przyzwyczaił, cóż będzie smakować równie dobrze co o 18 :)

17.09.2014 23:39
Zgrywus1
😊
10
odpowiedz
Zgrywus1
21
Czarownik z Torunia

No nic, to tam gotujcie i wymieniajcie się przepisami, ja idę spać, bo jak to mawia Ferdek, trzeba iść spać żeby rano wstać. Dobranoc

17.09.2014 23:40
11
odpowiedz
mackoooo
10
Legionista

Właśnie od dłuższego czasu mnie zastanawia o co chodzi wszystkim z tym 'nie jedz tak późno bo tak sie nie je' czy inne argumenty tego typu, nigdy sie nie dowiedzialem dlaczego właściwie nie

17.09.2014 23:41
Arxel
12
odpowiedz
Arxel
220
Kostka Rubika

Nie powinno się jeść przez pewien czas przed snem, z kilku względów.
Nie do końca to prawda..
Jeśli ktoś ćwiczył w ten czy inny sposób, to nawet o 4 godzinie może, a nawet powinien, zjeść..

17.09.2014 23:43
Child of Bodom
13
odpowiedz
Child of Bodom
148
Woo Hoo!

Nie wiem jaki będzie produkt finalny, ale jednak świeży czosnek (dużo czosnku) jako jeden z nielicznych składników aglio olio jednak musi być zawarty w odpowiedniej postaci.

Pomijając to wspaniałe, proste danie.

17.09.2014 23:46
14
odpowiedz
mackoooo
10
Legionista

Juz zdążyłem wstawić zapiekanke, stwierdziłem że nie wypada profanować tak pysznego dania ;) Dzięki wszystkim za dobre rady

17.09.2014 23:56
.:Jj:.
15
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Arxel=> Jeśli ktoś ćwiczył w ten czy inny sposób, to nawet o 4 godzinie może, a nawet powinien, zjeść..
Napisałem 'przed snem', a nie 'po jakiejś godzinie' :)
to nawet o 4 godzinie może,
Jak kładzie się rano- to jasne.

mackoooo=> sprzyja to tyciu, obciąża żołądek i organizm który podczas snu to musi przetworzyć zamiast skupiać się na regeneracji. Im więcej, im tłuściej i ciężej- tym gorzej i tym dłużej się to odbija następnego dnia (też dosłownie :)).
Rozregulowany zegar pracy układu pokarmowego wpływa negatywnie na inne rzeczy ale nie chce mi się pisać. W skrócie- przed snem się nie je. Powinni tego uczyć w szkole zamiast błonek bakterii na biologii...

18.09.2014 00:04
16
odpowiedz
mackoooo
10
Legionista

W takim razie kończę z jedzeniem przed spaniem i zaczynam spać po jedzeniu ;)
A propos, pamiętam dziadek zawsze mi powtarzał że trzeba się zdrzemnąć po jedzeniu "żeby sadełko zawiązać" i w tą wersję wolę wierzyć.

18.09.2014 00:33
Arxel
17
odpowiedz
Arxel
220
Kostka Rubika

.:Jj:. ---> Zazwyczaj później idzie się spać, więc 'przed snem' i 'po jakiejś godzinie' - w tym wypadku 4 w nocy to to samo. Jeśli organizm potrzebuje to można przed snem, wszystko powinno się wchłonąć bezproblemowo.

18.09.2014 00:43
.:Jj:.
18
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Ale czy to zmienia fakt że nie można przed snem? :)

Oczywiście że się wchłonie, godzina i okoliczności nie mają znaczenia. Napisałem że przed snem się nie je i nic w tej kwestii się nie zmienia. Bez względu na to o której się chodzi spaść, każdy większy posiłek powinien być strawiony przed zaśnięciem. Zwłaszcza jak ktoś myśli o jakimkolwiek uprawianiu sportu i korzyściach które mają z tego płynąć.

18.09.2014 00:56
19
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

Zeszklij cebulę i podsmaż co tam jeszcze masz, potem jak dodasz już pomidory/bazę pomidorową/sos pomidorowy to wtedy od razu dodaj- jak trochę podgotujesz to coś tam może zyska, ale dodawanie przypraw na początku skutkuje zazwyczaj spaleniem i gorzkim smakiem.

w aglio olio? gdzie ty masz tam te rzeczy ktore wymieniles?

z reguly czostnek w takiej postaci jeszcze moze uratoawc potrawe, ale na pewno nie aglio olio gdzie podstawa jest czosnek i peperocino, natka pietruszki... czosnek nadaje podstawowy smak, zaraz przed dobra oliwa.
moim zdaniem sie nei da...

18.09.2014 07:13
Zgrywus1
20
odpowiedz
Zgrywus1
21
Czarownik z Torunia

Mi zawsze wpajano, że ostatni posiłek dwie godziny przed snem

Forum: Pomoc kulinarna potrzebna od zaraz :)