Za jakiś czas będę nocował u faceta, który ma taki zwyczaj, że goście gotują coś swojego, narodowego, obiad, śniadanie. Byle na szybko. Sprawa będzie się odbywała we Włoszech, więc nie będę miał dostępu do polskich sklepów/produktów.
Myślę, dumam, ale na nic wpaść nie mogę, albo sama marnizna, albo cholernie ciężkie i czasochłonne (typu gołąbki), co Wy byście zrobili? Schaboszczak z ziemniakami? :P
Pierogi ruskie
Ryba po grecku
a na serio to rób tego schaboszczaka z ziemniakami ;)
śledzie z cebulą
schabowy, ziemniak i kapusta plus POLSKA VODKA
ewentualnie bigos ale lepszy będzie schaboszczak
kachanke
Oczywiście, że schabowy.
Pierwsze co mi do głowy przyszło - bigos.
Później rosół, ale czy to typowo polskie danie, to już nie wiem. Tak czy tak, znajomi z Francji zachwycają się polskim rosołem.
Żur z jajkiem też daje radę
polska kuchnia, jesli nie oparta na dziczyznie, jest kiepska, nic wielkiego nie wymyslisz
Pierwsze danie: żurek (!!!), krupnik, rosół (!!!), grochówka, flaczki (!!!)
Drugie danie: schaboszczak z ziemniakami i kapusta (!!!), bigos, pierogi, gołąbki,
Jakąś zapiekankę z ziemniakami, nie da się tego zepsuć i raczej każdemu przypadnie do gustu, wolałbym to od schabowego zrobić. Ale może szukasz czegoś bardziej wyszukanego.
Chociaż jakbyś to podał w osobnym naczyniu dla każdego prostu z pieca to byłoby ciekawe.
Ewentualnie pierogi.
zawsze sprawdzają się gołąbki.
jest oryginalne i mozna zrobic zeby bardzo ladnie wygladalo
Jesli golabki dlugo sie robi to co z bigosem? ;)
Pierwszy na mysl bigos przychodzi jako typowo polska potrawa ale na pewno sie go szybko nie da zrobic.
Chyba rzeczywiscie ten schaboszczak jest najszybszy.
Ewentualnie ziemniaki ze smazona cebulka + zsiadle melko
nie proponujcie obcokrajowcom bigosu.
Sami się zastanówcie - gdybyście nigdy w życiu nie jedli i nie widzieli tej potrawy na oczy jak byście zareagowali. Rozgotowana w smalcu kapusta z kawałkami rozpadającego się mięsa.
schabowy, zimniory, jakaś surówka, a na drugie 0,7l, ewentualnie schabowego można sobie darować.
Skoro mowa o alkoholu to śliwowicę na stół i wszyscy zadowoleni. :D
Śledzik z kielonkiem na przystawkę, chłodnik na pierwsze, pierogi ruskie na drugie. Albo śledzik w śmietanie z ziemniorami i do tego lufkę albo dwie "wyborowej" ;).
tylko jeśli to ma być we Włoszech to schabowego też ciężko będzie zrobić. Generalnie to we Włoszech nawet o ziemniaki ciężko :P
schabowy to chyba najgorszy mozliwy wybor.
przeciez to tak unikalna potrawa, ze normalnie mozna sie pociac.
i do tego jedna z najnudniejszych potraw na swiecie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Breaded_cutlet
bigosu nie zrobisz bo nie masz kiszonej kapusty.
golabki sa do zrobienia w wiekszosci krajow.
Ja bym proponował jajko + mizeria + młode ziemniki + młoda kapusta
jak ma być dość proste to ja bym zrobił racuchy z jabłkami,
ewentualnie szklanka z wódką
No trochę lipa, bo na pierogi trzeba ciasto, na żurek jakiś zakwas, bigos jak nie przegryziony to lipa. Jakieś kotlety mielone, kluski, kasze niebardzo... Zupy jak krupnik, kapuśniak, gróchówka czy rosół też szybkie nie są, koncentrat barszczu w PL jest, ale nie za granicą... Jakieś gulasze czy leczo to raczej węgierskie potrawy.
Co mi przychodzi do głowy....
- chłodnik - nie wiem czy to typowo polskie, ale na pewno tradycyjne i różne rodzaje są, na lato super
- jako dodatek do głównego dania - warzywa po polsku, czyli z przyrumienioną w maśle tartą bułką
- kopytka, wprawdzie podobne do gnocchi, aleee..
- pierogi, choć problemy z ciastem i robieniem samemu raczej przekreśla to...
- racuchy z jabłkiem?
- zupa ogórkowa 111!!1one!
- fasolka po bretońsku !!1111 (tak, na całym świecie jedzą fasole, a ta potrawa z Bretonia ma tyle wspólnego, co Kurski z wolną jazdą, aleee...)
- łazanki - choć we Italii tyle tych makaronowych potraw, że pewnie i to znają? Coś mi się wydaje, że to w ogóle z Włoch do nas przyszło...(pewnie za Sforzy)
- nie wiem czy placki ziemniaczane to specjalnie polska potrawa..... (ale jakieś ziemniaki muszą być!)
- na deser najlepsze byłyby pączki albo faworki :P
W podróży chyba oscypki i ogórki kiszone przetrwają?
Do tego są jeszcze regionalne potrawy... śląska rolada, karminadle :P
I piwo i golonka :P
Kotlet schabowy tylko jeśli potrafi się zrobić elegancką panierkę i nie wywalić na talerz przypalonego i ociekającego tłuszczem........ choć w Włoszech wszyscy chyba o sznyclu wiedeńskim słyszeli...
^ myślałem żeby to napisać, ale to jest raczej niespecjalnie typowo polska potrawa
gołąbki nie są polskim tradycyjnym daniem. One dotarły do Polski z innego państwa
Ja ostatnio zrobilem znajomym zeberka wieprzowe duszone w sosie z cebula. Proste, szybko sie robi i dobre.
Do tego byl kieliszek Belwederu:D
Dobrego burgera
Wodzionka !!
www.youtube.com/watch?v=7hzC21TDjw8
Schabowy nigdy nie byl polska potrawa. To bodajze zapozyczenie z Austrii i tzw. sznycla. W zasadzie Polska nie ma wlasnych potraw, niemal wszystko pochodzi z innych krajow.
dVk on się pyta o jedzenie nie o picie tylko jedno w głowie
alkoholiku jeden pierd......
niespodziewalem sie, ze jest tu tylu kucharzy, ktorzy co tydzien sobie lepia pierogi albo gotuja rosol :)
po 2 nie kazdy potrafi robic dobre rzeczy, sa rodziny ktore nie przywiazuja specjalnej uwagi do super smaku i takie golabki wcale nie beda pyszne, ze przypadna do gustu, a do tego wlochowi. a jezeli mialby robic jakas potrawe pierwszy raz w zyciu, to tez nie wiem czy to taki swietny pomysl skoro pewnie chcialby jakos wypasc ;)
golabki sa banalnie proste i smaczne nawet dla obcokrajowcow.
A sa na tyle oryginalne, ze beda z duzym prawdopodobienstwem smakowac.
tylko lepiej uzyc kapusty wloskiej, ladniej wyglada i jest bardziej kolorowo do czerwonego pomidorowego sosu.
no i wszystkie skladniki mozna spokojnie kupic
Szczawiowa z jajkiem.
Kasza + warzywa z wody + np. schabik w sosie z kurkami
Na deser racuchy z jabłkami.
Do picia TYLKO i WYŁĄCZNIE jakiś półtorak albo dwójniak.
O tototo, zdecydowanie dla cudzoziemca cos z grzybami - polska kultura grzybiarska i potrawy na roznych grzybach oparte to ewenement w Europie (i chyba na swiecie). Jesli cos moglbym nazwac typowo polska potrawa, to zdecydowanie byloby to cos z lesnymi grzybami.
Schaboszcak, kartofle z koperkiem, do tego buraczki.
Albo mieloniaki z kartoflami i z buraczkami.
ooo wlasnie, wysiak dobrze mowi.
O ile we wloszech jeszcze maja podobne do naszych grzybow i niktore potrawy tez sa dobre, to nie spotkalem sie tam z tak aromatycznymi potrawami jak u nas...
tylko, ze jesli we Wloszech jestes to problem z kupnem bedzies zmial.
jesli w PL to polecam mrozone, a nie suszone.
wcale drozej nie wychodzi a sa o wiele smaczniejsze
Pierogi ruskie, buraczki, kotlet schabowy, ziemniaki.
Na deser Placki z Jabłkiem.