Hej. Kupiłem jakiś czas temu, 2-3 dni temu, krewetki koktajlowie (bez zalewy). Tutaj jednak narasta pytanie: co mogę z nimi zrobić, aby dobrze je wykorzystać, tj. nie zmarnować? Proszę o przepis ze składnikami łatwo dostępnymi, znajdującymi się w każdej kuchni. Linki mile widziane. Z góry dziękuję.
http://www.palcelizac.pl/przepis/598/koktajl_z_krewetek/
Ewentualnie można z nich zrobić sos do spaghetti.
Tak z ciekawości - jak smakuje koktajl z krewetek? Próbował ktoś? Można porównać do czegoś? :P
Smakuje jak sałatka z pomidorów z majonezem i krewetkami.
Już kiedys pisałem. Bierzesz makaron z zupek chińskich, 2- 3 porcje, kruszysz na drobno, wrzucasz do miski; 2 normalnej wielkości pomidory i całego ogórka długiego (tego co się zakonnice nimi masturbują) kroisz w bardzo, bardzo drobną kosteczkę i wsypujesz w makaron, do tego ok 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2 szczypty jarzynki, [ogólnie ma to mieć konsystencję taką, by nie pływało, a było śliskie :) i nie sól!] oraz 2 garści krewetek koktajlowych, mieszasz, zostawiasz na 20 minut i wcinasz. Pycha.
[11] też dobre, ja smażę na oliwie z oliwek i już nie z sosem sojowym :) Czasem też robię z nimi po prostu jajecznicę, znaczy smażę je z jajkiem.
Mam prosty , acz niezawodny sposób na pyszne danie z tychże morskich stworzonek...
To naprawdę nic trudnego. :)
Krewetki rozmrażamy , potem posypujemy zmielonym czosnkiem oraz dodajemy pieprzu i soli , a następnie zostawiamy na trochę , aby danie przesiąknęło zapachem przypraw. Dalsze kroki to nic prostszego - nasze krewetki wrzucamy na patelnię i smażymy w oliwie ( tak smakują najlepiej ;)
Potem wykładamy nasze danie i podajemy z sosem sojowy, ( nie jest on drogi , dostać go można w każdym supermakrecie ). Smacznego - gwarantuję intensywność doznań smakowych ;]
[11] ale to powinny być surowe, a nie gotowane. Gotowane przy smażeniu zrobią się jak z gumy.
Do przepisu Ishimury ja dorzucam jeszcze pietrzuszkę :) i kroję czosnek w talarki
A potem szamać to z bagietką :)
Jak masz juz przyrzadzone krewetki (rozowe), to maks 2 minuty w maselku z czosnkiem, zeby tylko podgrzac.
Inaczej jak pisze gladius, dostaniesz gume do zucia.
Surowe krewetki sa szare, warto sprawdzic czy jest juz wydrylowana (devein):
http://www.youtube.com/watch?v=IOTMQ2oXdLE
Co do przepisu moj ulubiony prosty, zadnych specjalnych ale za to bardzo dobry:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/properprawncocktail_93187
Ishimura12, Lutz, i to jest zjadliwe w tej formie? Zawsze jak chcę na szybko zrobić krewety, to też rzucam masło, czosnek, natkę pietruszki, 2 minuty i gotowe. Ale mówię o krewetkach-krewetkach a nie ich koktajlowym odpowiedniku :> IMHO do niczego innego niż sałatki/sosy/dodatki się koktajlowe nie nadają.
Jak już sobie wziąłeś krewetki z McD (na co wskazuje nazwa) to weź je sobie podsmaż w oleju około 180'.