Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Szarlotka - Dodawac cynamon?

29.07.2016 19:13
1
bart89018
7
Chorąży

Szarlotka - Dodawac cynamon?

Temat nie zwiazany z forum ale mam nadzieje, ze nie bedziecie sie czepiac :D Piecze szarlotke i zastanawiam sie czy dodawac cynamon. Wie ktos czy lepiej smakuje z cynamonem czy bez?

29.07.2016 19:15
marcing805
😊
2
odpowiedz
marcing805
186
PC MASTER RACE

To zależy od Twoich preferencji smakowych.

29.07.2016 19:16
3
odpowiedz
zanonimizowany561661
45
Senator

tak

29.07.2016 20:17
3dD1e
4
odpowiedz
3dD1e
163
Zuo market

A skąd brałeś jabłka? Osobiście sam prażę. Kupowałem kilka razy sklepowe i nie były zbyt dobre. Zdecydowanie zbyt słodkie. Ogólnie cynamon jest super do szarlotki, o ile nie masz uczulenia. Nie zrobiłem ich jakoś bardzo wiele, ale z własnych doświadczeń stwierdzam, że cynamon lepiej pasuje do jabłek zrobionych bardziej na kwaśno niż na słodko. Sam w ogóle ich nie słodziłem podczas prażenia, jedynie dosypywałem galaretki o smaku cytrynowym bądź agrestowym. Trzeba tylko pamiętać, że cynamon jest mocny, więc nie należy z nim przesadzać.
Jeśli chcesz kogoś częstować, to upewnij się, że nie ma uczulenia. Mam taką znajomą. Opis jej dolegliwości nie był zachwycający.

29.07.2016 21:01
mohenjodaro
😊
5
odpowiedz
mohenjodaro
109
na fundusz i prywatnie

Cynamon dobry do wszystkiego, a do tego zdrowy :)

29.07.2016 21:03
.:Jj:.
6
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Oczywiście że dodawać.

29.07.2016 22:17
Matysiak G
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Zawsze.
Jabłka+cynamon to rajskie combo.
Szarlotkę robię prawie bez cukru, na kruchym cieście. Łyżeczkę do jabłek, żeby się lekko skarmelizowały (wsypuję na formę wyłożoną ciastem - surowe, pokrojone i wymieszane z cynamonem; w piekarniku robią się miękkie) a po pieczeniu posypuję lekko cukrem pudrem, zeby przełamać kwaskowość. Jak ktoś lubi, można dodać rodzynki.
Pod jabłka wysypuję wiórki kokosowe.

post wyedytowany przez Matysiak G 2016-07-29 22:24:27
29.07.2016 22:45
3dD1e
👍
7.1
3dD1e
163
Zuo market

Aż wypróbuję. Dawno nic nie upiekłem.
Mam tylko pytanie dotyczące jabłek. Nie puszczają za wiele soku? Ja prażąc w garnku zostawiałem na wolnym ogniu aby nadmiar wody odparował.

30.07.2016 07:32
Matysiak G
7.2
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Raz mi zzakalcowały.
Generalnie nie ma problemu, bo są odkryte, więc woda paruje w piekarniku (termoobieg włącz jak masz). Jak się boisz to otwórz drzwiczki na parę sekund co kilkanaście minut i para wyleci :). Zapachy takie, że chcesz się na surowiznę rzucić.

Ale jak chcesz, to możesz poddusić wcześniej. Po prostu wolę jak jabłka się tylko lekko rozpadają, a nie zamieniają w breję.
Zapomniałem napisać, że ciasto dzielisz w proporcjach 1/3 na 2/3 i z mniejszej ilości układasz na górze siatkę.

http://kuchennewariacje.pl/tarta-z-jablkami-i-cynamonem/
To nie jest dokładnie ten przepis, ale mniej więcej o to chodzi.

No i co do cukru - na codzień praktycznie nie używam, więc jeśli lubisz słodkie ciasta,to sugeruj się raczej przpisem niż moją "łyżeczką" bo moja szarlotka jest jednak dosyć kwaskowa. Oczywiście sporo zależy od jabłek, Jak są słodkie, to nie ma co ładować za duzo.

Wiórków nie żałuj i wklep je lekko w ciasto.

post wyedytowany przez Matysiak G 2016-07-30 07:35:49
Forum: Szarlotka - Dodawac cynamon?