Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pytanie do lubujących się w gotowaniu :)

02.06.2016 17:06
Al Swearengen
1
Al Swearengen
57
Pretorianin

Pytanie do lubujących się w gotowaniu :)

dzisiaj zrobiłem swoje chili con carne, tylko bez kminu bo tego cholerstwa nie można dostać u nas :( i ogólnie wyszło całkiem wporzo, ale tak się zastanawiam z czym to wcinać, tortille odpadają.

02.06.2016 17:08
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
zanonimizowany1132929
12
Generał

Z ryżem:D

02.06.2016 17:23
DanuelX
2.1
1
DanuelX
82
Kopalny

Tak się zastanawiam nad tym minusem. Może ryż nie jest wystarczająco koszer?
Trza było napisać, że z kartoflami i surówką z kapusty.

02.06.2016 19:29
Tzymische
2.2
Tzymische
69
Generał

oczywiscie z ryzem! Chilli z ryzem to podstawa.

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-02 19:30:17
02.06.2016 17:12
3
odpowiedz
zanonimizowany30338
137
Legend

Ja jem z kasza gryczana.
Żona wrzuca kawałki bulki i czeka chwile az namokna.

post wyedytowany przez zanonimizowany30338 2016-06-02 17:13:41
02.06.2016 17:50
4
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Kiss
122
Generał

Nachosy, naleśnik, pszenne pieczywo. Zrobienie z tego papki z ryżem czy kasza gryczana to imo pomylka.

post wyedytowany przez Kiss 2016-06-02 17:54:05
02.06.2016 18:52
4.1
zanonimizowany30338
137
Legend

Zrobienie z tego papki z ryżem czy kasza gryczana to imo pomylka.

Kwestia smaku. Ja wrecz uwielbiam polaczenie z kasza.

02.06.2016 18:55
4.2
Kiss
122
Generał

Twoje swiete prawo, co nie zmienia faktu, ze takie polaczenie nie należy do klasykow i nie jest często spotykane:)

02.06.2016 19:15
Tzymische
4.3
Tzymische
69
Generał

chilli nie miesza sie z ryzem? To sie meksykanie i w teksasie zdziwia jak sie dowiedza...

Twoje swiete prawo, co nie zmienia faktu, ze takie polaczenie nie należy do klasykow i nie jest często spotykane:)

Chilli z ryzem to podstawowy sposob podawania chilli. To co ty piszesz to musza byc jakies zenujace pseudo chili w pozal sie boze polskich knajpach.

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-02 19:27:34
02.06.2016 18:01
los pollos hermanos
5
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
los pollos hermanos
60
evil can die

Gdzie ty mieszkasz, że kminu nie możesz dostać? :d

03.06.2016 12:03
Fett
5.1
Fett
233
Avatar

Kmin rzymski (kumin) a kminek to dwie różne przyprawy, a tego pierwszego rzeczywiscie ciężko dostać w sklepach

03.06.2016 12:54
los pollos hermanos
5.2
los pollos hermanos
60
evil can die

Wiem co to kmin. Można go dostać w każdym markecie, a nawet w sklepach osiedlowych. To nie jest jakiś szafran.

02.06.2016 18:07
6
odpowiedz
zanonimizowany1093317
18
Generał

Z chlebem. Albo z ziemniakami.

post wyedytowany przez zanonimizowany1093317 2016-06-02 18:08:10
02.06.2016 18:45
Paudyn
7
odpowiedz
17 odpowiedzi
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Nachos, tortilla, ryz, ziemniaki, bagietka.

Zrobienie z tego papki z ryżem czy kasza gryczana to imo pomylka.

Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś wszystko mieszał, ludzie zazwyczaj trzymają te składowe dania oddzielnie na talerzu :)

post wyedytowany przez Paudyn 2016-06-02 18:46:31
02.06.2016 19:18
Tzymische
7.1
Tzymische
69
Generał

I tez zle ;]

Chilli (w teksasie i meksyku) podaje sie w jednym naczyniu - standardowa wersja - to ryz, na tym geste jak s....n chili, na tym dodatki*

* - przy czym dodatki to zadne k..a guacamol, smietana czy inne cuda - po prostu troche nachos i moze jakies ziola (w ostatecznosci)

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-02 19:23:18
02.06.2016 19:21
Paudyn
7.2
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Na szczęście nie mieszkam w Teksasie, więc nikt mnie nie zastrzeli z tego powodu ;) Chociaż akurat jak jem z ryżem, to też w większości przypadków wygląda to tak, że najpierw kładę ryż, a na to (mniej więcej) chilli, więc może uszedłbym z życiem :P

post wyedytowany przez Paudyn 2016-06-02 19:23:21
02.06.2016 19:23
Tzymische
7.3
Tzymische
69
Generał
Image

co nie zmienia faktu, ze ryz jest podstawowym (bialy, dlugo ziarnisty) sposobem podawania chilli.

cos takiego jak na obrazku + nachos na wierzchu minus salatka ;)

podpis pod obrazkiem byl :

"Chilli con carne: correctly served on rice, but missing the required toppings – and what is that side salad all about?" - source: The Guardian

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-02 19:25:37
02.06.2016 19:27
Paudyn
7.4
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Od biedy się łapię :>

Natomiast Kissowi chodziło chyba o zrobienie z tego jednej papki, czegoś takiego akurat nie widziałem.

02.06.2016 19:29
Tzymische
7.5
Tzymische
69
Generał
Image

chyba mu chodzilo o nie laczenie chilli z ryzem ;) tak jak to odczytalem - jakby podanie chili z ryzem = stworzenie papki. Do tego wymysla idiotyczne dodatki jak nalesniki, pszenne pieczywo czy k..a nachos...

Nachos - jesli juz to Queso (Chile Con Queso) ewentualnie z dodatkiem miesa - czesto nazywane w knajpach w teksasie queso diablo.
Zeby nie bylo - Queso to zwykle sztuczny pseudo ser + pomidory z chilies.
Najlepsze to kostka Valveeta + Rotel ;)

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-02 19:33:21
02.06.2016 19:36
Paudyn
7.6
1
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Chryste, strach Cię ugościć w domu :D

02.06.2016 19:45
7.7
Kiss
122
Generał

Natomiast Kissowi chodziło chyba o zrobienie z tego jednej papki, czegoś takiego akurat nie widziałem.
To jak zjesz to chilli z 7.3 bez zmieszania? Będzie drazyl w ryzu tunele?:D

02.06.2016 19:46
Paudyn
7.8
Paudyn
240
Kwisatz Haderach

Wsunę widelec pod ryż i zapodam sobie całość do ust. W postaci warstwowej, a nie rozbełtanej po całości przed spożyciem :)

post wyedytowany przez Paudyn 2016-06-02 19:48:14
02.06.2016 19:49
Tzymische
7.9
Tzymische
69
Generał

Oczywiscie ze na talezu se mozesz zmieszac :) albo nawet zlizac samo chili w koncu to twoj talerz :)

to jest proste, jedno 'michowe' danie a nie zadne cuda z jakimis nalesnikami...

Paudyn => w gosciach, to moglbym to nawet z kielkami zjesc jakby tak sobie wymyslil gospodarz;)

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-02 19:49:50
02.06.2016 19:53
Tzymische
7.10
Tzymische
69
Generał
Image

A propos =>

Dont get me even started on BBQ ... bo powiem szczerze, to co Polacy robia z BBQ to akurat powoduje u mnie bol zebow i zawal serca.

Swoja droga ;) gdyby zaczac naprawde sie czepiac ;) to zaloze sie w 9 na 10 przypadkach wogole nie mowimy o Chili con carne tylko o chili con carne y frijoles ;P ale... moze odpuscmy sobie :P

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-02 20:00:18
02.06.2016 20:05
7.11
Kiss
122
Generał

Post 7.1 autor Tzymische
"po prostu troche nachos "
Post 7.5 autor Tzymische
"czy k..a nachos... "

Hmm, a jakby tak z tej podniety wsadzić na chwile leb do wiadra z zimna woda?

02.06.2016 20:16
Tzymische
7.12
Tzymische
69
Generał

kiss => sadzac po twoich postach - wsadzasz leb w rozne dziwne miejsca...

Ale ok, moja wina, zdarza mi sie zapominac, ze do wielu ludzi na GOL trzeba sie wyrazac bardzo powoli, precyzyjnie, duzymi literami a najlepiej rysunkami - mea culpa.

Piszac troche nachos mialem na mysli, odrobine pokruszonych nachos na wierzchu tego co na zdjeciu - nie jako substytut ryzu - no ale nie dalem obrazka wiec miales prawo nie zrozumiec,

02.06.2016 20:25
👍
7.13
Kiss
122
Generał

Widze ciśnienie ciagle wysokie:D
https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
Zgadza się, to danie je się tylko z ryzem:D

02.06.2016 20:40
Tzymische
😃
7.14
Tzymische
69
Generał

"Zrobienie z tego papki z ryżem czy kasza gryczana to imo pomylka."

"co nie zmienia faktu, ze takie polaczenie nie należy do klasykow i nie jest często spotykane:)"

To ty, o ile jeszcze pamietasz (czy zapomniales o wczeniejszych postach?), twierdziles, ze podawanie z ryzem to rzadko spotykany sposob - ja jedyne co zrobilem to pokazalem ze sie mylisz. Jak dla mnie to chili mozesz nawet jest ze wspomnianymi kielkami - nigdy nie napisalem ze chili je sie tylko z ryzem - owszem napisalem ze dodatki sa idiotyczne (bo moim zdaniem sa - mam zdaje sie prawo do wlasnego zdania tak jak ty masz prawo uwazac ze papka z ryzem to jakies go...) - ale nie odmawiam ci prawa do jedzenia chili z czym tam chcesz.

Musisz sie nauczyc czytac ze zrozumieniem - jak ci juz opadanie adrenalinka - przeczytaj jeszcze raz na spokojnie - tym razem sproboj zrozumiec czytany tekst.

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-02 20:42:19
02.06.2016 20:51
😁
7.15
Kiss
122
Generał

4.1 Goozys[DEA]
"Kwestia smaku. Ja wrecz uwielbiam polaczenie z kasza."
4.2 moja odpowiedz
Twoje swiete prawo, co nie zmienia faktu, ze takie polaczenie nie należy do klasykow i nie jest często spotykane:)
Na scene wkracza miszcz czytania ze zrozumieniem:
twierdziles, ze podawanie z ryzem to rzadko spotykany sposob + Musisz sie nauczyc czytac ze zrozumieniem

Jak chcesz możemy jeszcze popisac, skoro tak bardzo lubisz nadstawiać tylek:) i na cholerę było się spinac o pierdoly?

03.06.2016 07:35
Tzymische
7.16
Tzymische
69
Generał

nie wiem skad te fantazje o nastawianiu tylka - ale ok.

Czytanie ze zrozumieniem... mam ci narysowac ? bo widze, ze bez obrazkow i zdjec nie jestes w stanie zrozumiec swoich wlasnych wypowiedzi?

Napisze ci jak dziecku - moze tym razem zrozumiesz - elementy, ktore probojesz pominac (a ktore sam cytujesz) - wybolduje i dorzucę definicje slowa fakt ze slownika jezyka polskiego - jesli dalej ci sie nie uda tego zrozumiec - to sie poddaje. Chyba, ze jakis 6 latek sie znajdzie ktory rozrysuje to dla ciebie...

4.2 moja odpowiedz
Twoje swiete prawo
, co nie zmienia faktu*, ze takie polaczenie nie należy do klasykow i nie jest często spotykane:)
Na scene wkracza miszcz czytania ze zrozumieniem:
twierdziles, ze podawanie z ryzem to rzadko spotykany sposob + Musisz sie nauczyc czytac ze zrozumieniem

Serio nie widzisz ze napisales:
nie zmienia faktu ze takie polaczenie nie należy do klasykow i nie jest często spotykane:)

* - fakt «to, co zaszło lub zachodzi w rzeczywistości»

Potrzebujesz rowniez definicje :
- nie nalezy
- nie jest
- spotyka

czy juz sobie poradzisz?

post wyedytowany przez Tzymische 2016-06-03 07:39:12
03.06.2016 11:14
😁
7.17
1
Kiss
122
Generał
Image

Znaj me litościwe serce:)

02.06.2016 18:50
Kanon
👍
8
1
odpowiedz
Kanon
247
Befsztyk nie istnieje

Bagietka z masełem.

02.06.2016 18:52
tmk13
😉
9
odpowiedz
1 odpowiedź
tmk13
252
Generał

Nigdy nie byłem w Ameryce ani nawet nie jadłem chili przygotowanego poza moją kuchnią, ale to danie z ziemniakami to dla mnie profanacja. Wot durny, uprzedzony mózg.

03.06.2016 08:59
Matysiak G
9.1
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Prawdziwy Polak wszystko zje z zimniokiem.

02.06.2016 19:35
10
odpowiedz
zanonimizowany840667
28
Generał

Bez kminu to jak piwo bez alkoholu...

02.06.2016 19:39
Matysiak G
11
2
odpowiedz
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Zawijam w naleśniki.

post wyedytowany przez Matysiak G 2016-06-02 19:39:33
02.06.2016 21:57
Al Swearengen
12
odpowiedz
1 odpowiedź
Al Swearengen
57
Pretorianin

ostatecznie skosumowaliśmy z ryżem, całkiem dobre ale nastepnym razem zrobię sobie z tego burrito wymieszane z ryżem po meksykańsku

los pollos hermanos - oczywiście nie latałem wszędzie bo nie planowałem tego, ale np. w takim kauflandzie nie mieli tego, a jak się zapytałem ekspedientki to przyniosła mi kminek....

a co myślicie o opcji pieczywo plus maślanka albo kefir?

post wyedytowany przez Al Swearengen 2016-06-02 21:58:59
03.06.2016 08:16
NicK
😃
12.1
NicK
222
Smokus Multikillus

W kuchni najlepsze są eksperymenty. Więc zamiast dopytywać się co kto o tym myśli, po prostu spróbuj i podziel się wrażeniami :)

03.06.2016 11:22
13
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Jak podawać

Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.

http://kuchnialidla.pl/product/CHILI-CON-CARNE

03.06.2016 11:37
DarkStar
👍
14
odpowiedz
DarkStar
172
magister inzynier

Dobra, już nie wykłócajcie się o sposób podania, tylko zapodajcie swoje przepisy:)

03.06.2016 12:07
Fett
15
odpowiedz
Fett
233
Avatar

Jezu jakie kitchen nazi :D Dokładnie jak z włoskimi daniami :D Za każdym razem jak chociaż odrobinę zboczy się z świętego, przekazywanego od pokoleń, przepisu kuchni włoskiej - umiera jeden Włoch. Wygląda na to, że to samo jest z kuchnią meksykańską

03.06.2016 12:16
DarkStar
16
odpowiedz
1 odpowiedź
DarkStar
172
magister inzynier

@Fett
Jak mieszkałem we Włoszech, byłem kiedyś na imprezce, na której jedna koleżanka opowiadała jak się robi poprawnie carbonare. Przepis oczywiście w rodzinie od czasów Juliusza Cezara, jedyny oryginalny, nazywany przez nich sacra carbonara. Jednym z elementów było mieszanie żółtek jaj z czymśtam, wg przepisu trzeba to było robić równo trzy minuty. Na pytanie co by się stało, gdybym mieszał trzy minuty i dziesięć sekund usłyszałem, że wtedy nie byłaby to sacra:)

03.06.2016 12:18
Kanon
👍
16.1
Kanon
247
Befsztyk nie istnieje
03.06.2016 12:35
DarkStar
17
odpowiedz
1 odpowiedź
DarkStar
172
magister inzynier

No właśnie, żółtka z parmezanem. Jednak dziadek niestety nie zrobił sacra, bo nie mieszał trzy minuty:) Dał też chyba za mało pieprzu, bo laska mówiła mi, że carbonare trzeba zasypać na czarno (stąd podobno jej nazwa) :)

03.06.2016 13:23
tmk13
😜
17.1
tmk13
252
Generał

Dziadek zamiast pieprzu po prostu zeskrobał teflon z patelni tymi pałeczkami, efekt widocznie ten sam. Fachur, nie ma co:)

25.07.2016 13:41
18
odpowiedz
Marcyn
1
Junior

Ja czasem jadam z kaszą jaglaną - to jedyne danie, gdzie mi ta kasza podchodzi

Forum: Pytanie do lubujących się w gotowaniu :)