idąc z falą ostatniego wątku parówkowego zastanawia mnie z czymś pożeracie parówki? keczup, musztarda czy może jakieś inne dodatki?
ja uwielbiam klasycznie z keczupem tortexu
Co jest klasycznego w jedzeniu biedronkowego, gównianego i rozwodnionego keczupu?
Klasyczna polska bida?
Tak fyi&btw- w Biedrze raczej nie ma i nie kojarzę by był Tortex. Mają swój bieda-ketchup oraz swój trochę lepszy (i całkiem niezły jak na cenę) wariant. Plus tam pewnie masówkę Pudliszki i często Heinza :>
A sam Tortex to ogólnie zdobył markę jako najmniej odrzucający z tych najpodlejszych ketchupów (woskowych, półprzeźroczystych czerwonych zawiesin). Od lat nie jadłem więc nie wiem jak jest teraz.
Swoją drogą- Kotlin strasznie się popsuł :/
Ano fakt, tam jest Madero. Jakoś kojarzę Tortex z najtańszym ale chyba jest w normalnych spożywczakach głównie. Nie interesuję się takowymi od kilku lat :) Kotlinów nie lubię. Włocławek dawny król zastąpiłem Heinzem lub Hellmannsem. Czasem kupię Ketchup Ania - świetny a ostatnio coś zupełnie nowego i to dla mnie aktualny król. Nie zdradzę co hyhy! :D
Zawsze wolałem Ketchup do kanapek i lekkich kiełbasek a musztardę do cięższych kiełbas. Czy ketchup czy musztarda musi być ostre i słodkie!
Z nutellą.
Na ogół z keczupem i musztardą ,a czasami zdarzy się z majonezem albo sosem barbecue :)
Ahmed_Terorist=>
przynajmniej nie smakują przecierem
Chłopie, wiesz że przecier-koncentrat to podstawa większości ketchupów?
Rozumiem że kwestia smaku rozbija się o dodatki i przyprawy, ale myślisz że z czego robi się ten sos?
Tortex ma w składzie za podstawę koncentrat pomidorowy 37%
Pudliszki- pomidory (193 g na 100 g ketchupu),
Powodzenia w jedzeniu syfu.
Choć w sumie pasuje do parówek zrobionych z przemielonych skór i mechanicznie oddzielonego 'mięsa'. Mmm, pycha!
Na jeden mądry-inaczej wątek o parówkach na miesiąc mogę coś napisać. Chłopie wysil się i wymyśl coś nowego jak chcesz trolować.
Autorze, jesteś tylko ciekawy z czym ktoś je daną rzecz? A może pytasz, bo chcesz jeść tak jak je większość?
Jedz tylko z tym co TOBIE smakuje, jeśli smakuje ci maczanie parówek w pasztecie lub dżemie porzeczkowym, to jedz właśnie tak, nie sugerując się ludźmi, bo tu chodzi wyłącznie o to, co tobie odpowiada.
Za chwilę będę sprawdzał jak smakuje zupa ogórkowa z czerwoną soczewicą i może odrobiną makaronu gryczanego, bo mam prawo eksperymentować, a jak mi zasmakuje, to będę taką zupę jadł, mając gdzieś, co sobie ludzie w necie pomyślą i to że jedzą ją wyłącznie z ziemniakami.
z ketchupem i musztardą ew. z ajwarem.
Ale jak ketchup to jakiś porządny a nie ta czerwona sraka jaką jest tortex
Tak się nauczyłem, to jem parówki z ketchupem firmy "jakikolwiekktórymamwlodówce", a jak nie ma, to musztarda sarepska. Ale jak zdarzy się mieć dobre pomidory, to zdecydowanie wolę taki wariant. Doprawione solą i pieprzem. Same parówki maczam w soku, który wycieka z pokrojonych kawałków i to jest po prostu najlepsza rzecz, jaką można zrobić z ogólnie syfnymi parówkami, nie licząc "rozdziapy".
zazwyczaj z musztardą Kremska Horcice od Develeya (ostatnio daje po nochalu niczym chrzanowa) a jak chce mi się bawić to robię chlebowego hot-doga z cebulą, pomidorami i sałatą, czasem dodam ciut majonezu
Jakiś czas temu był wątek o keczupach i z tego co pamiętam, wiele osób chwaliło Tortex.
Parówki + 1/2 Tortex, 1/2 majonez. Oto moja tajemnica dobrego smaku :)
kiedyś też jadłem Tortex ale po kupnie Kotlina albo Pudliszek widać znaczną różnicę w jakości. Jak wyżej pół na pół z majonezem :)
Dziwią mnie takie kurwa tematy.. Czy autor na serio to czyta ? Kurwa mać ! Mnie już się od 2 postu nie chce czytać tego, co kto z czym je.. Czy na prawdę jego to interesuje, wyciągnie z tego średnią i da pół musztardy i pół keczupu ? Na litość boską;/
Od drugiego postu nie chce Ci się czytać, a jednak czytasz. To dopiero dziwne! Sprawa jest prosta. Ludzie chcą podyskutować na luzie o ketchupie więc to robią. Innym się nie chce i wolą pomyśleć o problemach natury egzystencjalnej więc olewają takie wątki i szukają innych. Nudzi Ci się albo jesteś masochistą :P
1/2 ketchup (byle jaki byle pikantny) i 1/2 musztarda sarepska i ogólnie dość sporo nalane bo lubię w takim sosie parówki maczać. A najlepsze jest jedzenie ich wraz z chałką :) Słodka buła z parówkami z ostrzejszymi sosami, miodzio :)
Musztardy nie lubię.
Lubię czasem parówę przeciąć na pół, potem jeszcze na pół wzdłużnie, wsadzić w bułe, trochę cebuli i sera i do piekarnika. Wtedy ketchup. Tortex jest nieco inny, bo ma wodnistą konsystencję, ale smakuje całkiem okej, choć sam smak też niecodzienny.
Prócz tego Włocławek pikantny, słoik ftw.
W kuj-pom wszyscy jedzą tylko to :) Niestety, firma upada, to już nie jest ten sam ketcjup co kiedyś, ale wciąż jest produkowany.
Jeśli zobaczycie kiedyś ten ketchup u siebie w sklepie - bierzcie! ;)
Tortex to podkeczup.
Do parówek głównie ketchup i musztarda czasem chrzan.
Ostatnio na faworyta u mnie wyrasta DEVELEY Ketchup Premium Classic z musztardy horcice kremska.
Keczup Włocławek jest teraz produkowany przez Łowicz w Łowiczu i niestety to już nie jest to samo. We Włocławku produkuję się teraz równie dobry jak nie lepszy Keczup "Dworski". Ocene pozostawiam wam. TAk tak jestem z Włocławka xD
Yep, potwierdzam jedno i drugie. Nie znałem dobrze tych perturbacji wszystkich (moja narzeczona jest z Włocławka - w sensie miasta, nie firmy ;) ) więc byłem w miarę na bieżąco i faktycznie jakiś rok-dwa lata temu Włocławek przejął Łowicz i to Łowicz produkuje Ketchup pod marką Włocławka (sam ketchup smakuje już inaczej), Dworski również jest produkowany.
Parówki z musztardą i ketchupem w proporcji 3/1. Musztarda Rolseki sarepska delikatna, ketchup Hellmans albo Winiary obojętne w jakim wydaniu łagodnym/pikantnym.