Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Parówki z folijką czy bez? Jak przyrządzacie.

23.05.2016 18:25
Lateralus
1
Lateralus
136
Last Of The Wilds

Parówki z folijką czy bez? Jak przyrządzacie.

Pytanie skierowane do osób co jedzą paróweczki, lub też je lubią i nie wybrzydzają.

W jaki sposób podgrzewacie czy gotujecie parówki? Przed zdejmujecie z nich foliową osłonkę czy też nie?
Zdanie wśród moich znajomych jest podzielone i ktoś się dziwi jak można w ogóle podgrzewać w osłonce a dla kogoś innego dziwne jest podgrzewanie ich bez osłonki.
Samych parówek dostępnych na rynku jest sporo, i nie każde są foliowane. Takie wiadomo jak przyrządzimy.

Ja osobiście jak mam 'wszamać' parówki i mam je z folijką to podgrzewam/podgotowywuje je z osłonką, a po tym dopiero je zdejmuję.

post wyedytowany przez Lateralus 2016-05-23 18:27:27
23.05.2016 18:30
2
odpowiedz
zanonimizowany1080091
33
Legend

Zdejmuję.

post wyedytowany przez zanonimizowany1080091 2016-05-23 18:32:04
23.05.2016 18:31
Damian1539
3
odpowiedz
Damian1539
87
4 8 15 16 23 42

Zdejmuję folie, wrzucam do zimnej wody i czekam aż się zagotuje.

23.05.2016 18:33
cswthomas93pl
4
odpowiedz
cswthomas93pl
135
Legend

Ale masz rozkminy.
Bez folii do gara albo na zimno z lodówki. Tylko Berlinki, choć zdarzało się szamać inne.

post wyedytowany przez cswthomas93pl 2016-05-23 18:41:50
23.05.2016 18:34
5
odpowiedz
czader--master
7
Generał

Z biedry są całkiem niezłe, ale gazy po nich nieziemskie, zwłaszcza w połączeniu z musztardą.

#bieda

23.05.2016 18:40
Mutant z Krainy OZ
😱
6
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
249
Farben

Jasne, ze bez folii.

23.05.2016 18:42
7
odpowiedz
veyron96
150
Generał

Bez foli, podgrzewam w tosterze, fajnie się przypiekają

23.05.2016 18:45
8
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Bez folii, garnek z woda, wyjmuje zanim zacznie sie gotowac woda

berlinki z biedry

post wyedytowany przez Wiarołomca 2016-05-23 18:45:59
23.05.2016 18:46
Bezi2598
9
odpowiedz
Bezi2598
140
Legend

Bez folii.

23.05.2016 18:58
DanuelX
10
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Tylko zwolennicy dobrej zmiany gotują parówki z folią.

23.05.2016 18:59
Nazgrel
👍
11
odpowiedz
Nazgrel
201
tgn

100% że taki wątek już tu był. Bez folii, wyjmuje z wody zanim zacznie się gotować a od czasu do czasu przysmażam na patelni.

23.05.2016 19:03
bisfhcrew
12
odpowiedz
bisfhcrew
170
oversteer

W folii.
Bardzo rzadko jem parówki, ale te gotowane bez folii mają gorszy smak. Aromat wypłukuje się z kartonu i cały smak w wodzie zostaje.

23.05.2016 19:06
Will Barrows
13
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

wrzucam do czajnika i przy okazji mam drugie danie, parówkową.

edit. bez folii, nie jestem lamusem

post wyedytowany przez Will Barrows 2016-05-23 19:06:47
23.05.2016 19:07
14
odpowiedz
zanonimizowany970791
47
Generał

Nie jem parówek i dziwię się jak inni to mogą jeść. No, ale wasz wybór.

23.05.2016 19:33
15
odpowiedz
zanonimizowany954754
46
Generał

Bez folii.

23.05.2016 20:00
Szymon_1904
16
odpowiedz
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

Bez folii, gotowane w wodzie. W folii one pęcznieją, a później są takie popękane że ciężko tą folię z nich zdjąć.

23.05.2016 20:06
Falcao_82
17
odpowiedz
Falcao_82
153
!AssociazioneCalcioMilan

Ja tam nic nie zdejmuję bo jadam tylko parówki w baraniej kiszce z Desy.

23.05.2016 20:27
A.l.e.X
😊
18
odpowiedz
1 odpowiedź
A.l.e.X
153
Alekde

Premium VIP

Przecież parówki to odpad który taniej jest zagospodarować w parówkę niż zutylizować :)

23.05.2016 22:53
😃
18.1
1
czader--master
7
Generał

Ale hamburgerem pewnie nie pogardzisz

23.05.2016 21:55
pioras55
19
odpowiedz
pioras55
101
Generał

Jak jeszcze jadałem parówki to zdejmowałem folię. I wydaje mi się że większość tak robi. A tak poza tym nie pamiętam kiedy ostatnio jakąś jadłem, jakieś 2-3 lata temu.

23.05.2016 22:03
Herr Pietrus
20
odpowiedz
Herr Pietrus
224
Ficyt

Bez folii, lekko podgrzane w mikrofali. Garnek, woda? Miałbym się tak pier... z parówkami?

23.05.2016 22:21
21
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany891786
66
Generał

Bez folii i rzadko kiedy gotuję parówki w wodzie. Nie che mi się i mają dla mnie wtedy jakiś taki nie zbyt dobry smak. Ja robię je w mikrofali i polecam położyć na nie ser, który oczywiście się roztopi a potem polać to keczupem;) Super sprawa. A te z biedry mogą być, ale na dłuższą metę są do dupy. Dobre są krakusa, czy jakoś tak:)

23.05.2016 23:07
Lateralus
21.1
Lateralus
136
Last Of The Wilds

Tak samo robię jak jestem za granicą. Szybko i smacznie :) "Parówki z mikrofalówki' :P

23.05.2016 22:31
22
odpowiedz
2 odpowiedzi
misuu
0
Konsul

jak ktoś pracowal w jakies wytwórni miesa gdzie robia parówki to nigdy więcej do ust ich nie wezmie gwarantuje, ja w ogole nie jem od tamtej pory niczego co jest mieso pochodne i kosztuje mniej niż 60 za kilogram i wam radze

23.05.2016 22:54
22.1
czader--master
7
Generał

Wiadomo że mielą jak idzie, ale póki smakuje, to mam to w dupie.

23.05.2016 23:16
hopkins
22.2
hopkins
212
Zaczarowany

niczego co jest mieso pochodne i kosztuje mniej niż 60 za kilogram

To chyba nic nie jesz.

23.05.2016 23:16
hopkins
23
odpowiedz
hopkins
212
Zaczarowany

W folii.

23.05.2016 23:24
24
1
odpowiedz
zanonimizowany1111819
14
Pretorianin

Jestem zaszokowany że ludzie gotują parówki bez folii i.. że jest ich tak dużo. o_O

Oczywiście że gotuje z folią!

23.05.2016 23:32
TeRiKaY
25
1
odpowiedz
TeRiKaY
182
Senator

oczywiście że w folii, bez niej w parówie za dużo wody wsiąkało i się nabrzmiała robiła, wolę z garnka niż mikrofali, jej używam tylko gdy nie mam innej opcji, wpoiłem sobie kiedyś do głowy że mikrofala źle wpływa na jedzenie; jakie parówki? te cienkie z indyka w jadalnej "kiszce", takie krótkie podwędzane i zwykłe paryskie

post wyedytowany przez TeRiKaY 2016-05-23 23:38:36
24.05.2016 00:01
claudespeed18
26
odpowiedz
3 odpowiedzi
claudespeed18
203
Liberty City Finest

No pewnie, że w folii. Cała zafoliowana paczka do gara, 3 minuty i danie gotowe. Plastik iz fantastik!

Na zimno! Lub usmażone w jajecznicy.. a tak wgl to unikam.

24.05.2016 00:29
😜
26.1
zanonimizowany1111819
14
Pretorianin

Cała zafoliowana paczka do gara, 3 minuty i danie gotowe.

Wybacz ciekawość, ale... ile ważysz? :D

Ze swojego doświadczenia z cała pewnością moge stwierdzić że parówki są strasznei tuczące. Szczególnie z różnymi dodatkami.

post wyedytowany przez zanonimizowany1111819 2016-05-24 00:31:17
24.05.2016 00:38
TeRiKaY
26.2
TeRiKaY
182
Senator

hmm cóż, wydaje mi się że jakby gotował tak całą zafoliowaną paczkę, to otyłość byłaby najmniejszym jego problemem...

24.05.2016 07:21
claudespeed18
26.3
claudespeed18
203
Liberty City Finest

Polecam plastik, nie tuczy!

....

Wszystko tuczy w nadmiarze, parówki mają mało mięsa same w sobie i więcej się wydali niż organizm strawi. Więc jak się je parówki same to wiadomo, że chemikalia swoje robią. Fakt też, że są różne jakościowo a jak już to wybieram dość drogie i drobiowe ale uwaga! w drugim zdaniu napisałem że unikam tego szajsu.

....

Wy tak na serio?*
------------------------------------------------------------------------
*Czyt. Pierwsze zdanie to żart a drugie prawda.

Jak na szybko chce się coś kąsnąć to zimna w dłoń i a w drugiej kecz/musz albo jako wstawka do jajecznicy(boczku nie jem od 5 lat). Wspominałem, że unikam? Tak więc raz na miesiąc parówki może kupię i jem.

Pytanie czy ktoś zje bez dodatku kecz/musz? Te dobre jakościowo się da ale takie szajsy ludzie jedzą często... ugh! :/

24.05.2016 00:27
😉
27
odpowiedz
Trombalus
47
Centurion

Wygodniej jest bez folii gotować, ale w folii lepsze wychodzą bo „soków” nie puszczają do wody i są bardziej aromatyczne. :)

24.05.2016 07:48
Szyszkłak
28
odpowiedz
Szyszkłak
203
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Od wielkiego dzwonu jak jem - czyli raz dwa do roku to w cieście naleśnikowym smażone na patelni lub też w cieście francuskim zapiekane z serem i boczkiem.

W obu przypadkach bez folii.

24.05.2016 08:17
29
odpowiedz
zanonimizowany668163
47
Generał
Image

Bez gumki.. Parówek się nie gotuje! Gdy woda wrze ( Bez parówki ) lekko solimy wodę , a następnie wyłączamy gaz i wsadzamy glizdę do wody i powinna brać kąpiel przez około 2-3 minuty. Wtedy jest najlepsza.

Lubię parówkę przekroić wzdłuż i na pół i wsadzić ją do tosta mniaaam!

Uwaga! Sposób Alternatywny ( Dla romantyków lub dla tych, którzy chcą zrobić tanim kosztem wrażenie u swojej panny xD)

24.05.2016 08:39
mgr. Kuba
📄
30
odpowiedz
1 odpowiedź
mgr. Kuba
147
-

No bez folii. Jak można w folii gotować parówki, trochę jestem w szoku że takie rzeczy się dzieją na świecie.

24.05.2016 08:48
30.1
zanonimizowany30338
137
Legend

Tak samo normalne, jak nienormalne moze byc dla kogos gotowanie bez folii. Kwestia preferencji smakowych, nawyk nabyty? Niewazne. Na pewno nie jest to nic, co mialoby byc dziwota na swiecie.

24.05.2016 08:42
31
odpowiedz
zanonimizowany30338
137
Legend

Dla siebie przygotowuje w folii. Wrzucam na wrzatek, na ok. 2 minuty. Akurat obecne parowki, to zazwyczaj sieczka niemilosierna i wpijaja wode w trybie natychmiastowym. Szczegolnie ciepla. Wtedy smakuja jalowo i nawet keczup lub musztarda nie pomagaja. Natomiast moja zona i coreczka preferuja przygotowywanie bez folii. Wrzucane do zimnej wody i wyciagane, gdy woda zaczyna sie gotowac.

24.05.2016 08:51
👍
32
odpowiedz
xBisHoPx
96
Praise the Sun!

mały trick, wystarczy w parówce zrobić delikatne dziurki widelcem wrzucić w folii do garnka i po 2 min. wyjąć gotowe parówki bez folii.

post wyedytowany przez xBisHoPx 2016-05-24 08:52:20
24.05.2016 09:39
tmk13
😐
33
odpowiedz
tmk13
252
Generał

To ta osłonka to folia? Myślałem, że to specjalnie ma taką konsystencję, żeby można było coś porzuć, te całe alla dente czy jakoś tak.

24.05.2016 10:30
34
odpowiedz
aubergine
7
Legionista

No jasne, że bez folii, a po co ten plastik gotować

24.05.2016 11:16
35
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1118678
56
Generał

Przed chwilą spytałem się miejscowego amaro i stwierdził że z folią, wszystkich co gotują z folią nazwał gupkami bo ta folia to jelito świni i można później ją do czegoś tam wykorzystać.

24.05.2016 11:17
😱
35.1
czader--master
7
Generał

Oj uwierz, że większa część jest zapakowana w zwykłą folię

24.05.2016 11:18
Kanon
😎
36
odpowiedz
Kanon
247
Befsztyk nie istnieje

Parówki, podobnie jak frankfurterki, tylko się parzy we wrzącej wodzie 2-3 min. Wyjątkiem są serdelki, z uwagi na swoją grubość, trzeba je przygotowywać o ok. 3-4 min. dłużej. Zdecydowanie bez osłonek.

post wyedytowany przez Kanon 2016-05-24 11:18:45
24.05.2016 11:38
Reg03
37
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

Parówki albo na zimno, albo z serem zawijane boczkiem i na patelnie, inaczej to straszny syf...

24.05.2016 13:55
38
odpowiedz
2 odpowiedzi
misuu
0
Konsul

hopkins odpowiem ci tak bo pracowałem 2 lata w zakładach produkcji mięsnej ze lepiej nie jest niczego co jest tanie chyba ze chcesz dostać jakiegoś swinstwa, tego nawet zwierzęta nie chcą jesc dlatego dodaje się ulepszaczy, parowka to odpad z produkcji który przerabia się na pianke bo latwiej to zrobić majac maszyny niż wozic do spalarni po prostu produkt powsały w myśl dobrego zagospodarowania odpadu, chcesz jesc dobre miesa to kup miesa i sobie cos zrob samemu upiecz, ugotuj, przetwoz. Myslisz czemu wszyscy podpisujemy papierki o tajemnicy bo co tam sa jakies urządzenia z technologii nasa ? :) gorsze od parówki to chyba sa tylko tanie kurczaki jak pracowałem na fermie to musialem dawac po 1500 zastrzyków dziennie i to była cała moja praca.

24.05.2016 14:02
Lateralus
38.1
Lateralus
136
Last Of The Wilds

Zapewne naginałeś w Holandi przez biuro. Jak wielu moich znajomych co tam wyjechało i lubia być dymani przez biura.

Ale fajnie że nas oświeciłeś...
Przecież wszyscy wiemy jak się robi parówki i z czego, także nie błysnąłeś geniuszu. Nie trzeba pracować w takich fabrykach jak ty by to dopiero się o tym dowiedzieć. Ot cała tajemnica. Bez papierków.

post wyedytowany przez Lateralus 2016-05-24 14:03:30
24.05.2016 14:05
Kanon
😃
38.2
Kanon
247
Befsztyk nie istnieje
Image

chcesz jesc dobre miesa to kup miesa i sobie cos zrob samemu upiecz, ugotuj, przetwoz

Forum: Parówki z folijką czy bez? Jak przyrządzacie.