Witam, zastanawiam się właśnie nad zakupem urządzenia tego typu. Na początku chciałem kupić tylko jakieś tańsze urządzenie do gotowania samego ryżu, ale uznałem, że mam mało miejsca w kuchni i chyba lepiej, jakbym zakupił jedno urządzenie, które ma trochę więcej funkcji. Ale jednak zanim kupię takie urządzenie, wolę się najpierw ogólnie zapytać - czy w ogóle warto? Korzystał ktoś tutaj z tego typu urządzeń przez dłuższy czas? Rzeczywiście dużo wygodniejsze od tradycyjnej patelni i garnka?
Jestem raczej początkującym kucharzem i mam już tradycyjną frytkownicę, piekarnik, mikrofalę i płytę indukcyjną. Gotowałbym dla maksymalnie dwóch-trzech osób. Przekonuje mnie idea zmiejszenia ilości "garów" potrzebnych do przygotowania przeciętnego obiadu (jak wspomniałem, mam trochę mało miejsca) i rzekomo "łatwiejszy i lepszy" sposób na przygotowywanie dań na parze i dań z ryżem.
Zastanawiałem się nad czymś takim:
http://www.oleole.pl/garnki-elektryczne/philips-hd3037-7.bhtml?from=ceneo&p=315.00&cr=0#opis
W Japonii to jeden z podstawowych sprzetow kuchennych i sam korzystam od paru lat. Do gotowania ryzu bardzo wygodne. Czasem gotuje tez warzywa ale nie wykorzystuje wszystkich funkcji. Podejrzewam, ze jak dobrze poczytac instrukcje to i da sie ustawic mycie samochodu i sprzatanie garazu;)
Dziękuję za odpowiedź. Zdecydowałem się jednak na zakup, widziałem sporo opinii pozytywnych na temat tego typu sprzętu i praktycznie zero negatywnych. Spróbuję z tym Philipsem z tego linku, mam tą 5 letnią frytkownicę tej samej marki, która do dzisiaj całkiem w porządku działa. Zanim jednak kupię - Jest jeszcze jakiś model prawie 200 złotych droższy. Nie mam zielonego pojęcia czy są jakieś znaczące różnice na korzyść tego droższego. Pod względem funkcji i pojemności wydaje się bardzo podobny, a cenowo sporo się różni:
http://www.ceneo.pl/34256923#tab=spec
Warto do tego dopłacać, czy lepiej ten tańszy kupić?