Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Piekarnik/Styropian/Makaron!

24.10.2014 19:35
DeVitoo
1
DeVitoo
119
Jedi

Piekarnik/Styropian/Makaron!

Powiedzcie mi czy włożony makaron w naczyniu styropianowym, które pali się prawie do połowy w piekarniku próbując utrzymać makaron- wlynie negatywnie na jedzenie? W sumir to chemia, nie wiem czy można wsunąć to jeszcze ;]

Efekt przemęęczenia dzisiejszego ;)

EDIT: Znalazłem jedynie coś takiego:

Mimo uznania, że styropian jest materiałem trudno zapalnym, i dzięki dodaniu specjalnych substancji samogasnący (nierozprzestrzeniający ognia), w obcym płomieniu styropian pali się. Dawniej twierdzono, że przy spalaniu polistyrenu zawsze powstają substancje trujące. Obecnie jednak styropian posiada odmiany samogasnące, które traktuje się jako nie wydzielające gazów spalinowych o dużej toksyczności. Niemniej istnieją polskie przepisy przeciwpożarowe gdzie styropian jest ograniczony w stosowaniu ociepleń ścian do 11 kondygnacyjnych budynków istniejących (wzniesionych przed 1998 r.) oraz dla wyższych istniejących i nowo wznoszonych – do wysokości 25 m.

24.10.2014 19:48
2
odpowiedz
zanonimizowany840667
28
Generał

Po uj wkładać makaron w styropianie do piekarnika?

24.10.2014 19:49
Mutant z Krainy OZ
3
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
249
Farben

Nie lepiej podgrzać to w mikrofali? Jednorazowo nic ci nie będzie, ale zdrowe to to na pewno nie jest.

24.10.2014 20:02
DeVitoo
4
odpowiedz
DeVitoo
119
Jedi

Chodzi o to, że się zamotałem strasznie. Kumulacja zmęczeniowa- w tym stanie idzie zrobić niezła gafe i tak wsadziłem żeby odgrzać makaron wcześniej brany na wynos. Jak się zorientowałem że czas walnąć głową w ściane to pół opakowania już nie było ;)

25.10.2014 00:03
5
odpowiedz
sebu9
69
O_o

Żołądek to nie elewacja bloku z wielkiej płyty. Jedz śmiało!

Forum: Piekarnik/Styropian/Makaron!