Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Ciekawe potrawy wigilijne, znacie jakieś przepisy?

20.12.2013 19:54
1
Highlighter
8
Pretorianin

Ciekawe potrawy wigilijne, znacie jakieś przepisy?

Jako że wiek pasożytniczy, gdy na wigilii się tylko jadło i odbierało prezenty, niestety już za mną, obiecałem zrobić jakieś danie wigilijne. Wypada mamę czy babcię wesprzeć w trudach gotowania, a i przy okazji zabrylować w rodzinie umiejętnościami kulinarnymi.

Nie lubię robić tego co zawsze się robi, zbyt duże ryzyko że wyjdzie gorzej niż rodzicielkom i będzie mi przykro. Staram się więc w swoich gotowaniach szukać przepisów niekonwencjonalnych, tak aby nikt nie wiedział czy tak miało być czy też dałem ciała.

Kiedyś zrobiłem karpia po żydowsku (na słodko, z rodzynkami), coś czego nigdy u nas się nie jadło, niestety rozpadł się i była tylko kupa ości :/
Potem skupiałem się na ciastach z dyni, z marchewek itp.

W tym roku na razie jedyny pomysł to galaretka z suszu wigilijnego plus coś jeszcze i tego mi brakuje. Oczywiście w internecie wiele jest przepisów, ale na większości stron albo nie ma w ogóle opinii czytelników, albo opinie są z d... typu "Ale smakowicie wygląda" "mam ochotę zjeść" i tego typu niepotrzebny szajs...

Proszę więc o jakieś Wasze rekomendacje przepisów typowo wigilijnych, które macie sprawdzone.

Dla ułatwienia, NIE ZROBIĘ następujących dań (z powodu wyżej wymienionego):
- karp smażony
- karp w galarecie
- śledź w oleju :>
- ryba po grecku
- sałatka warzywna
- sałatka śledziowa

20.12.2013 20:16
Kanon
😊
2
odpowiedz
Kanon
246
Befsztyk nie istnieje

Opłatek

20.12.2013 20:21
👍
3
odpowiedz
Ebone
9
Legionista

Kup barszcz czerwony w kartonie, odgrzej i powiedz, że sam go zrobileś.

20.12.2013 21:07
Herr Pietrus
4
odpowiedz
Herr Pietrus
223
Ficyt

Moja standardowa odpowiedź - śledź z pomarańczami.
Odkąd spróbowałem, wigilia bez śledzia z pomarańczami nie istnieje.

Niestety, to właściwie śledziowa sałatka, w dodatku chyba już bardzo popularna,więc...

23.12.2013 20:57
👍
5
odpowiedz
Highlighter
8
Pretorianin
Image

Zaryzykowałem tego śledzia w pomarańczach :) Jako że nie chciałem robić kolejnej sałatki (które swoją drogą zawsze wyglądają mało apetycznie) to zrobiłem wg tego przepisu:

www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-sledzie-w-pomaranczach,rId,218

Mimo że nie lubię śledzia, a zestaw składników przyprawiał mnie o mdłości (śledzie z mleka, pomarańcze, cebula, kwaszony ogórek, jabłko) to muszę przyznać że nie jest takie złe jak myślałem!

Wtopy jutro raczej nie będzie!

Herr Pietrus, powiedz czy składniki pokrywają się z tym co proponowałeś (nazwa ta sama, ale wiadomo różnie bywa)

23.12.2013 21:31
SILENTALTAIR
6
odpowiedz
SILENTALTAIR
69
Akallabeth
23.12.2013 21:31
Majkel Dżordan
7
odpowiedz
Majkel Dżordan
19
Generał

Bigos.

23.12.2013 22:05
8
odpowiedz
Highlighter
8
Pretorianin

Makówki wyglądają nieźle ale padłem jak zobaczyłem tą pokrojoną bułkę na spodzie! :)

Wprawdzie moja babcia robiąc napoleonkę używa herbatników zamiast ciasta aby było szybciej (wtedy robi tylko budyń i bierze kupione herbatniki...) ale obawiam się że w mojej rodzinie ta bułka by nie przeszła... Zbyt dużą wagę przywiązują do posiłków.

Z teściowej sam się śmieję że rybę po grecku robi smażąc paluszki rybne i dodając mieszankę warzywną mrożoną.

23.12.2013 23:43
Herr Pietrus
9
odpowiedz
Herr Pietrus
223
Ficyt

Właściwie tak, jedyna różnica to ta, że śledzi nikt nie moczy u nas w mleku. Sok z cytryny też raz jest, a raz nie ma, raczej nie ma :)
No i chyba nie dodałeś pierzu ziołowego? :O To musi zepsuć cały smak... tak sądzę. Kto w ogóle wymyślił to świństwo zwane pieprzem ziołowym?

24.12.2013 15:26
10
odpowiedz
zanonimizowany56091
142
Generał

Często w więzieniu robiliśmy na Wigilie:

Duszona cebulka z mięsem

Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 1 godzin
Ilość porcji: 2
Składniki

300 g mięsa gulaszowego
0.5 kg cebuli
sól
pieprz

Etapy przygotowania

Pokroić mięso na małe kawałki i przesmażyć. Obrać i pokroić cebulkę w talarki ( można drobniej). Do podsmażonego mięsa wrzucić cebulkę. Dusić pod przykryciem do zmięknięcia, posolić, popieprzyć i lekko przesmażyć.
( najlepsze z chlebem)
Smacznego!!!!

24.12.2013 16:04
SILENTALTAIR
11
odpowiedz
SILENTALTAIR
69
Akallabeth

zamiast bułki spokojnie można użyć chałki czy jakiś sucharków.

24.12.2013 16:29
😁
12
odpowiedz
zanonimizowany928629
76
Generał

Kapusta z fasolą, yum yum

na Wigilie nie jemy mięsa, chyba ze jesteśmy ateistami towarzyszu gothmok

24.12.2013 16:54
QamilekQ
😈
13
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

Schabowy.

24.12.2013 17:34
14
odpowiedz
Sinic
233
Legend

na Wigilie nie jemy mięsa, chyba ze jesteśmy ateistami towarzyszu

Kolejny "katolik" ktory nie zna podstaw swojej wiary... Post jest dobrowolny i wynika z polskiej tradycji a nie z religii. Kosciol juz dawno go zniosl... ale skad "katolik" moze o tym wiedziec?

24.12.2013 19:11
sewciu50
15
odpowiedz
sewciu50
58
Generał

Żur po wiejsku, to wspaniała rzecz. Ahhhhhh, tak ładnie pachnie.

24.12.2013 20:57
16
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Shekerrr -- Nie wiem, czy wiesz, ale twój kościół katolicki zniósł post w wigilię już jakiś czas temu, więc na wigilię można jeść mięso i być dalej katolikiem.

24.12.2013 22:03
Szyszkłak
17
odpowiedz
Szyszkłak
202
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Groch puree z zasmażaną cebulą jadł?

25.12.2013 09:53
18
1
odpowiedz
zanonimizowany928629
76
Generał

Jestem ateistą :) mam wyj**ane na wigilie :) wczoraj zjadłem pyszną bułeczkę z bekonem na śniadanie :)

25.12.2013 09:59
Szyszkłak
19
odpowiedz
Szyszkłak
202
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

@up do tego nie musisz być ateistą, post dla katolików jest tylko ZALECANY.

Sam jestem ateistą, ale wiem co ląduje na stole wigilijnym u mojej rodziny - jest nim jak wcześniej napisałem groch puree który jest przyrządzany z 2/3 wcześniej namoczonego i ugotowanego na wolnym ogniu grochu łuskanego i 1/3 ugotowanych ziemniaków, całość się mieli i wstawia do żaroodpornego naczynia do piekarnika by podgrzać i lekko zapiec. Podawać należy ze zeszkloną cebulką i tłuszczem. Idealnie pasuje do kapusty z grzybami oraz ryb (tego nie jestem wstanie potwierdzić bo nie jadam)

25.12.2013 10:39
.:Jj:.
20
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Shekerrr=> chwalisz się czy żalisz?

25.12.2013 10:50
Soulcatcher
21
odpowiedz
Soulcatcher
267
Dragons Dogma 2

Premium VIP

Shekerrr ---> ja bułkę z bekonem mogę jeść codziennie.

25.12.2013 12:54
22
odpowiedz
Sinic
233
Legend

Shekerrr jest po prostu kretynem, nic wiecej i nic mniej. Wychowany w pseudokatolicyzmie stal sie wojujacym katolikiem nie posiadajacym ni wiedzy ni wlasnych pogladow. Przylapany na glupocie stworzyl "ironiczny" post o wojujacym ateiscie.

Jak na poczatku, po prostu kretyn.

Smutne jest w tym tylko to, ze osoby takie jak Soul tak latwo sie lapia na dzialania takich kretynow.
W tym wypadku pewnie by tez wypadalo poprosic o zapoznanie sie z wiecej niz ostatnim postem.

25.12.2013 12:57
😁
23
odpowiedz
zanonimizowany928629
76
Generał

yyyyy... ok :D

26.11.2016 11:05
24
odpowiedz
Empire5
1
Junior

U mnie podobnie okres pasożytowania się skończył i oprócz prezentów i jedzenia pomagam przy przygotowaniach do Wigilii. Staram się cały czas szukać nowych smaków. Mam swoje ulubione dania takie jak zupa na zakwasie ich nie modyfikuję. Mało kto ją ma u siebie, zazwyczaj jest barszczyk czerwony. Sprawdzone standardowo ryba po grecku ale koniecznie musi być dorsz, sandacz lub szczupak. Nie lubię tylko sprzątania i zostawiam to kobiecej stronie domu. Ubieranie choinki to już sama przyjemność.

post wyedytowany przez Empire5 2016-11-26 11:08:51
26.11.2016 15:08
Matysiak G
25
odpowiedz
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Grzyby suszone w cieście naleśnikowym.

Grzyby gotujesz, aż zmiękną, tak że 2,5 godziny. Odcedasz. Robisz gęste ciasto, dość słone, topisz w nim grzyby i smażysz na głębokim tłuszczu aż się zrumienią.

Bomba kaloryczna, zero wartości odżywczej, trochę dłubaniny, ale smak taki, że skasujesz wszystko co inni przygotują.

post wyedytowany przez Matysiak G 2016-11-26 15:11:06
16.12.2016 08:53
26
odpowiedz
angeltk
16
Chorąży

Jeśli ktoś z Was nie przepada za karpiem ( ja osobiscie bardzo nie lubię tego rodzaju ryby) to na stronie jest sporo alternatyw:
https://www.przepisy.pl/magazyn/swieta-ze-smakiem/alternatywa-dla-wigilijnego-karpia

Szczerze powiedziawszy to o wiele bardziej wolę zjęść sobie okonia czy łososia. Karp jest tłusty, poza tym ma masę ości ( raz mi taka ość stanęła w gardle i naprawdę nie było to miłe doświadczenie).

16.12.2016 09:23
malyb89
27
odpowiedz
1 odpowiedź
malyb89
186
Demigod

Zupa- chlodnik ze śledzia ;)

Słony śledz (platy) do kladziemy do miski, troche liscia laurowego i pieprzu (calego i mielonego), smietanki 18%, mleka 3,2%, i pol cebuli. Przykrywasz miske, odstawiasz na kilka godzin w chlodnym miejscu i voila! Nje da sie zepsuc ;)

16.12.2016 15:28
malyb89
27.1
malyb89
186
Demigod

Zapomnialem dodac, podawac z cieplym ziemniakiem w mundurku. ;)

16.12.2016 22:05
caramucho
28
odpowiedz
caramucho
136
Generał

A ten śledź to w zwykłym oleju?
Jeśli tak to polecam śledzie w oleju lnianym przepis jest banalny smak zupełnie inny a samych śledzi nigdy za wiele.
Poza tym polecam kutię i kisiel z kaszy gryczanej ale ten ostatni dla wielu osób potrafi być niezjadliwy.

Forum: Ciekawe potrawy wigilijne, znacie jakieś przepisy?