Witam
Właśnie skończył mi się biedronkowy Keczup i trzeba zakupić nowy.
Na tym forum niejednokrotnie pisano, że numerem jeden jest niejaki Włocławek. Chętnie bym go spróbował, ale nigdzie go nie widziałem :( Orientujecie się w jakich sklepach dostanę ten keczapik?
legendarny, ale wali spirytem. ble
Nie sądzę...
najlepszy keczup ever.
U mnie nie braknie go w sklepach. Może dlatego, że sam Włocławek mam niedaleko siebie. Tak czy siak polecam. Jadłem wiela keczupów, ale żaden nie smakował mi tak jak ten. Hmmm aż mnie ochoty narobiłeś.
EDIT
Co jak co, ale jeśli cokolwiek można by zarzucić keczupowi włocławek to na na pewno nie to, że wali octem. Wiele innych keczupów cierpi na tym, ale nie włocławek.
Will Barrows=> w żadnym ketchupie nie ma spirytusu. Jak już to ocet, który jest składnikiem każdego ketchupu. Próbowałem ze szkła (małego i dużego) i plastikowego opakowania i nigdy nie wyczułem by tym 'walił', hm.
ThrashMetal=> napisz gdzie mieszkasz, przyjedziemy i za ciebie pochodzimy po okolicznych sklepach.
"legendarny" - kupiłem jak osioł ulegając propagandzie - w litrowym słoju - zgnił i przepadł - nie, nie jest zły = ale imię jego = przeciętność smakuje jak przecier tomatny...
edit - przeciętny ale na pewno nie wali octem;
[2] :|
U mnie praktycznie w każdym sklepie można go dostać. Poluj na słoik, nie plastik!
Kaufland.
Ten ketchup miał lata świetności za komuny, teraz jest przeciętny. Oczywiście nie jest zły, ale można znaleźć lepsze. Z tych 'legendarnych' dodałbym jeszcze: 'słodka ania' i 'krzepki radek' :)
Akurat Krzepki Radek trzyma fason do dziś. Zdecydownaie jedyny keczup, który kupuję w Polsce.
Nie wiem skąd te zachwyty nad tym ketchupem. Za smaczny to on nie był, ale to kwestia gustu. Skład też nie powalał, 45g pomidorów na 100g ketchupu, jakieś zagęszczacze...
Heinz w szklanej butelce najlepszy z tych ogólnodostępnych.
Jedni nie rozumieją zachwytów nad ketchupem Włocławek (dla mnie jest pyszny), a inni nad majonezem kieleckim.
Raz kupiłem ten majonez i z trudem skończyłem mały słoiczek...
Ale wiecie, że zakład we Włocławku został sprzedany, przejęła go Agros-Nova i została tylko nazwa, bo keczup robiony jest w Łowiczu?
@Stra, masz rację tylko w połowie. Włocławek owszem jest teraz produkowany w Łowiczu, ale zakład we Włocławku nie został zamknięty, a sprzedany. Mają ruszyć z produkcją własnego keczupu.
Racja, sprzedany - poprawiłem. :) Niemniej kasa spływa w to samo miejsce, co za keczup Kotlin - to "masówka", na importowanych pomidorach.
Tak samo stary, dobry Kotlin - ten oryginalny, z regionalnych pomidorów - to obecnie Kotliński Specjał. Polecam, pyszny.
BTW jest dostępny praktycznie wszędzie (przynajmniej tam, gdzie ja robię zakupy, więc w kuj-pom), ale to już nie jest TEN keczup - zmieniła się receptura, zmienił się sposób i miejsce produkcji...
Moja narzeczona jest z Włocławka - tamtejsze zakłady są już puste, jedyne co tam mają to magazyn, produkcja stoi, przeszła do Łowicza. To jest już co innego.
Agros-Nova jest właścicielem, zrobiła taką samą masówkę, jak na Kotlinie. Właściciele Gardena, Tarczyna, Pysia, Fortuny, Łowicza, Krakusa, Fruktusa... Z "keczupowych" firm - Kotlina i Włocławka. Siedziba w Warszawie, pomidory z importu, tylko nazwy prawdziwie lokalne...
Heinz (zwykle łagodny) albo Hellamn's (zwykle pikantny). I na tym się dla mnie kończy lista dobrych keczupów.
Majonez kielecki jest natomiast super.