Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Tofu- z czym i jak?

29.09.2011 23:22
1
zanonimizowany753620
15
Generał

Tofu- z czym i jak?

Witam. Tak oto dnia dzisiejszego stałem się posiadaczem tego "specjału". Sporo o tofu słyszałem (dobrego) więc postanowiłem sam sprawdzić czy jest to warte zachodu. Oczywiście można znaleźć w internecie przepisy na potrawy z tofu, ale znaleźć dobry przepis? O to trudniej. Szczególnie kiedy po raz pierwszy się z czymś stykamy. Stąd tez moja prośba do użytkowników którzy mieli okazję jeść a jeszcze lepiej przygotowywać danie z tofu. Polećcie jakiś dobry, prosty przepis. Wasze komentarze mile widziane.

29.09.2011 23:36
2
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

1 mieszanka chinska
kurczak
zielona pasta curry
kokos mleko
tofu
kolendra

___
marynujesz kurczaka (soja+ocet+ciut pasty curry zielonej, czosnek).
smazysz paste zielona, dodajesz czosnek i imbir wedle smaku (dodatkowo, bo juz jest w pascie..).
cebule rumienisz.
kurczaka obsmazasz. 1/3 mleka kokosowego wlewasz
Tofu wyrzucasz do smieci, bo jest to bezwartosciowe i niedobre gowno bez smaku
wrzucasz warzywa, lekko sie zblanszuja, wlewasz reszte mleka kokosowego, kolendre.

potrawa genialna w swojej prostocie, ale naprawde dobra. Warto tez dodatkowo jak lubisz limonke wcisnac, wtedy bedzie bardziej kwaskowe.

29.09.2011 23:37
Maziomir
😐
3
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Rzeczywiście genialna w swojej "prostocie".

29.09.2011 23:42
4
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

literowke walnalem jakas?

29.09.2011 23:44
wysiak
😁
5
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

<--

29.09.2011 23:45
rzaba89nae
😁
6
odpowiedz
rzaba89nae
52
Aes Sedai

win

29.09.2011 23:50
Maziomir
7
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Joshi chyba zemdlał.

29.09.2011 23:50
Kanon
😁
8
odpowiedz
Kanon
247
Befsztyk nie istnieje

potrawa genialna w swojej prostocie, ale naprawde dobra

Mój przyjaciel zwykł mawiać: ładna to ona nie jest, za to zgrabna też nie...

29.09.2011 23:53
9
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Maziomir Ależ skąd. Jedynie trochę mną zachwiało po uderzeniu głową w ścianę;)

Dessloch Poza swoją opinią na temat tofu nic nie wniosłeś. Poza tym to po:
1. Ten przepis nie należy do genialnych w swych prostocie.
2. Gdybym chciał potrawę z tofu ale bez użycia tofu to bym napisał "Poproszę przepis na potrawę bez tofu bo właśnie kupiłem tofu", no nie?

No nic, jeśli jednak znajdzie się ktoś kto zna przepis na dobrą potrawę z tofu do której dodaje się tofu to byłbym wdzięczny.

30.09.2011 00:22
Lysack
10
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Kup sobie mieszankę przypraw Kamis - kuchnie świata. Z tyłu opakowania jest przepis na danie z tofu z wykorzystaniem tej mieszanki.

A tofu jest tak samo bezsmakowe jak surowe mięso - odpowiednio przyrządzone może być naprawdę rewelacyjne.

Ale generalnie przepis Desslocha jest jak najbardziej ok - tylko kurczaka trzeba zastąpić tofu :)

30.09.2011 01:14
sturm
11
odpowiedz
sturm
184
Australopitek

Najprosciej to tofu posypac siekanym szczypiorkiem i polac odrobina sosu sojowego (mniejsza lub wieksza).

Ewentualnie nalozyc kimchi na tofu i tak wcinac. Lub tez polac ketchupem:)

Na te trzy sposoby jem tofu prawie codziennie.

Mozna tez podsmazyc tofu i obsypac je grubo zoltym serem. Czekac az ser sie stopi dodajac oregano, sol i pieprz. Tez dobre.

30.09.2011 01:53
jiser
12
odpowiedz
jiser
94
generał-major Zajcef

Tofu dobrze chłonie smaki, więc miesza się z wyrazistymi składnikami sałatek bądź sosem (bądź i jednym i drugim).

30.09.2011 08:28
13
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

joshi->
1) czemu nie nalezy do genialnych w swojej prostocie? jest bardzo prosty i naprawde malo pracy wymaga.
tak naprawde prostrze cos nie moze byc.

2) no to chyba nie zrozumiales mojego posta ( sarkazm:wygooglaj sobie)
wyrazilem swoje zdanie o tofu, ktore w jakiejkolwiek postaci jest paskudnie bez smaku, skrzypi w zebach, jest gabczaste.

jiser [ gry online level: 63 - generał-major Zajcef ]

Tofu dobrze chłonie smaki, więc miesza się z wyrazistymi składnikami sałatek bądź sosem (bądź i jednym i drugim).

plastelina tez dobrze wchlania smaki, dlatego zawsze dodaje do sosow, dzieki temu konsystencja lepsza.
a babka najlepsza, bo nie dosc ze sie miesza to wciaga wszystkie smaki.

30.09.2011 08:51
14
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Tofu samo w sobie nie ma smaku ale ladnie "nasiaka" smakiem potraw, do ktorych jest dodane. Zatem mozesz sobie pokroicw kostke i np. wciepnac do jakiejs zupy - rosol, pomidorowka. (Fajnie smakuje bulion z tofu). Mozesz tak samo pokrojone dodac do jakiegos miesa (sosu). Ja lubie czasem zrobic sobie salatke grecka z tofu, zamiast fety - duzo mniej kaloryczne.

Wbij zreszta w guglu "proste potrawy z tofu" i na pewno cos sie trafi. :)

Ogolnie toto jakies powalajace nie jest jako podstawa potrawy - ale jako dodatek sprawdza sie bardzo ladnie.

###
Dessloch - Zgrzyta w zebach? To chyba na wyprzedazy kupujesz albo z kublow wybierasz :P
Woda pewnie ci rani dziasla przy gryzieniu? :)

A to ze nie lubisz tofu to coz, twoj problem, watek nie jest o tym co lubi Dessloch, wiec daruj sobie bo nic nie wnosisz do watku.

Co do plasteliny to nie wiem, nie jadlem, ale wspolczuje. Podrzuc pomysl Lysackowi.

30.09.2011 09:34
👍
15
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Po powrocie do domu trzeba będzie coś wykombinować. Zdziwiło mnie trochę to że tofu nadaje się jako dodatek a nie podstawa dania, bo słyszałem na odwrót. No cóż, widać Timorczycy mają dziwne poczucie smaku...

30.09.2011 09:35
16
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Jaki jest sens robic podstawe dania z czegos, co nie ma wlasnego smaku? :) To troche jakby zrobic danie glowne z zelatyny.

30.09.2011 09:37
17
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

I właśnie dla tego napisałem że Timorczycy mają dziwne poczucie smaku, bo zajadają się tym jak frytkami.;)

30.09.2011 11:00
18
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

Dessloch - Zgrzyta w zebach? To chyba na wyprzedazy kupujesz albo z kublow wybierasz :P

nigdy w zyciu tego w domu nie robilem, wiec i nie ze sklepu...
W chinach czesto jak na slepo co 3 potrawe zamawialem to czeseto akurat trafialem na tofu.
w PL tez pare razy trafilo mi sie w restauracji...

zjesc da sie zjesc, ale jest to bez smaku.

to tak jak paneer hinduski... jest po prostu niedobre, w jakiejkolwiek formie.

sa oczywiscie ludize ktorzy to lubia..

A to ze nie lubisz tofu to coz, twoj problem, watek nie jest o tym co lubi Dessloch, wiec daruj sobie bo nic nie wnosisz do watku.

jak nie wnosze jak wnosze:) czlowiek nie wie totalnie co zrobic z tofu. Czyli musi nie wiedziec z czym to sie je i jak smakuje.

smuggler [ gry online level: 104 - Advocatus diaboli ]

Jaki jest sens robic podstawe dania z czegos, co nie ma wlasnego smaku? :) To troche jakby zrobic danie glowne z zelatyny.

czyli co? nie ma w koncu smaku... czyli ma wartosc równorzędną z gąbką.
do zup mozna dodawac, zupa jakas i wrzucic tofu...

Joshi--> jest sporo dan gdzie tofu jest podstawa dania.
raz jadlem tofu przypalane dymem w sosie wodno-glutaminiowym. Smakowalo jak spalony na wegiel kotlet o konsystencji pianki.
Pychota. Przysmak w tamtej restauracji: danie dnia bylo.

30.09.2011 12:02
sturm
😊
19
odpowiedz
sturm
184
Australopitek

Dessloch --> Kwestia smaku:) Ja jem praktycznie codziennie. A np. latem zimny kawalek tofu ze szczypiorkiem i sosem sojowym jest rewelacyjny.

30.09.2011 13:17
jiser
20
odpowiedz
jiser
94
generał-major Zajcef

Dessloch ~~~>
Niektóre powszechnie lubiane składniki naszej rodzimej kuchni mają podobną właściwość. Boczniaki same w sobie nie mają smaku, a duszone boczniaki w odpowiednim sosie z powodzeniem zastępują mięso. Bakłażan też ma bardzo niewiele smaku, ale nadaje świetny charakter potrawom: cukiniarzowi czy faszerowanym bakłażanom.

Tego rodzaju składniki, jak w/w, są równie cenne i niezastąpione w kuchni. Plastelina niestety się nie nadaje. Zostaje między zębami i barwi język. Moja córka próbowała.

30.09.2011 13:24
21
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

a ALF bardzo dobre jedzenie robil z plastelina... eh.

co do baklazanow to sie nie zgodze, ze nie maja smaku. Maja bardzo dobry smak same w sobie, chyba ze surowe.

a i kazda potrawa tak naprawde potzrebuje jakies przyprawy i jakis sposob przygotowania. To jest bez dwu zdan.
Poza stekiem... ciut soli, ciut grubego pieprzu i zarabiscie zmaczne

a tofu po prostu w ogole smaku nie ma.... do tego ma obrzydliwa konsystencje.
no ale napisalem... do rosolow chinskich mozna wrzucac (ciut inaczej przyrzadza sie niz zwykly pl), do zwyklych dan.. jako dodatek. Malo wartosciowy, ale dalej dodatek

30.09.2011 15:36
👍
22
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

No i to jest cos konstruktywnego.

01.10.2011 11:21
23
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

bardziej niz twoje "wpisz w google potrawy z tofu" oraz ze jest to gabka wsiakajaca wszystkie smaki...?:)

mistrzu konstruktywnych rad;)

01.10.2011 14:16
😐
24
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Pierwsza porada jest oczywista, to fakt, ale chyba i tak konstruktywniejsza od opisywania ze ci cos w zebach trzeszczy, ze o plastelinie nie wspomne. Natomiast info o "nasiakaniu" jest prawdziwe, wiec nie wiem czego sie czepiasz. No chyba, ze punktem honoru dla ciebie jest wyjsc z kazdej dyskusji z tzw. ostatnim slowem, albo konczyc ja jakas wycieczka osobista? BO jesli tak, to nie ma sprawy.

01.10.2011 14:34
25
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Pax panowie, pax;) Nie róbmy tutaj krucjat w obronie lub przeciwko tofu. Każdy napisał co sądzi na temat w/w specjału i to wystarczy. Za wszelkie wypowiedzi dziękuję. Pozwolę sobie ustosunkować się do jeszcze jednej kwestii, mianowicie Dessloch napisał:
czlowiek nie wie totalnie co zrobic z tofu. Czyli musi nie wiedziec z czym to sie je i jak smakuje.
Brawo! Tylko czy ja czasem właśnie z tego powodu nie założyłem tego wątku? Wszelkie komentarze typu "zrób danie z tym i z tym a tofu wyrzuć" są zbędne. Po to chciałem czegoś spróbować żeby móc później samemu ukształtować sobie opinię na temat tofu. Tak też się stało. Właśnie dla tego prosiłem o podanie przepisów oraz o opinie, co oznacza mniej więcej "Nie lubię/lubię tofu ponieważ...".

Raz jeszcze wszystkim dziękuję i naprawdę proponuję skończyć dyskusje która i tak sensu nie ma. Po co wszczynać niepotrzebne kłótnie? Już i tak pełno jadu na forum. Pozdrawiam.

01.10.2011 15:26
26
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Spoko.

Z ciekawosci - smakowalo tofu?

01.10.2011 16:00
👍
27
odpowiedz
zanonimizowany608494
30
Pretorianin
01.10.2011 16:23
Kłosiu
👍
28
odpowiedz
Kłosiu
170
Legend

Angel Of Pain --> haha, rozwalił mnie ten przepis, dawno się tak nie usmiałem :D.
W tej konwencji powinny być programy o gotowaniu a nie jakieś gotuj z Ewą czy jakąś inną srewą :D

01.10.2011 18:09
29
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Z ciekawosci - smakowalo tofu?
Tak jak pisałeś Ty, Lysack i jiser. Odpowiednio przyprawione jest dobre, chociaż nie jest moim zdaniem czymś niezwykłym. Ot dobry sposób na chwilowe zastąpienie czymś mięsa. Na próbę spróbowałem również podpieczone bez niczego, nawet bez dodatku soli. Zjeść się da, jakiś delikatny posmak jest ale ogólnie to mdłe. Z pewnością tofu nie stanie się codziennym elementem mojej diety, jednak od czasu do czasu kupie dla urozmaicenia posiłków.

Angel_Of_Pain
Pozdrawiam yerbo-pijce;) Sugeruję się avatarem.

04.10.2011 09:33
30
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

smuggler->
"albo konczyc ja jakas wycieczka osobista? "

robienie wycieczek osobistych nie lezy w mojej naturze. Musi ktos sie wykazac bardzo wysokim poziomem debilizmu, zebym to zrobil.

ps.
ostatnie slowo znowu do mnie! I win.

joshi->
Właśnie dla tego prosiłem o podanie przepisów oraz o opinie

to moje wyrzuc tofu to wlasnie byla moja opinia, czyli produkt nie majacy wartosci wg mnie.

no ale widze, ze masz bardzo podobne zdanie do mojego juz po zjedzeniu.... :)

04.10.2011 09:43
31
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

EOT

04.10.2011 10:35
32
odpowiedz
siwCa
85
Legend

Dessloch, odnośnie postu 2 w jakich proporcjach to wszystko dajesz, bo wygląda ciekawie.

04.10.2011 11:43
33
odpowiedz
Dessloch
257
Legend

400gr kurczaka
mieszanka chinska paczka
jedno mleko kokosowe
tofu 0gr
zielona pasta wg uznania - tylko najlepiej pasta, zgniecione wszystkie skladniki, anie jakas papka ze sloika taotao
ogolnie pamietac trzeba ze pasta moze byc za ostra, wtedy mozna np zwiekszyc ilosc pewnego skladnika recznie go dodajac (ja np imbir dodatkowo daje i limonke).
kolendra peczek.

ryz do tego

ogolnie najlepiej samemu potestowac, bo ja np bardzo lubie aromatyczne i ciut bardziej kwasne niz w oryginale= limonka.
niektorzy lubia bardziej slodkie i np cukier palmowy dodaja...

ogolnie zasada jest taka, ze najpierw sprawdza sie slodkosc, jak za slodkie to dodajemy limonke, pozniej sprawdzamy ostrosc, jak za ostre to dodajemy mleko kokosowe.
i dopiero na koniec sprawzdamy ostrosc.

04.10.2011 12:01
Backside
👍
34
odpowiedz
Backside
78
Senator

<--- Tofu wyrzucasz do smieci, bo jest to bezwartosciowe i niedobre gowno bez smaku

04.10.2011 12:44
35
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Lysack -- Jak można przyrządzić tofu, aby miało zachwalane przez ciebie walory smakowe? Ja jadłem w różnych chińskich potrawach, nawet w pysznych Noodlach w pudle i wszędzie nie miało po prostu smaku...

04.10.2011 15:39
Lysack
36
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Lookash -> ja dopiero zaczynam eksperymentować z tofu, więc ze swoich eksperymentów przepisów podawał nie będę, poza tym co napisałem powyżej, że do warzyw w pikantnym sosie jest dobrym, łagodnym uzupełnieniem. Kiedyś jednak jadłem tortellini z wędzonym tofu, brokułami i gorgonzolą w sosie śmietanowo-cytrynowym - rewelacja :)

04.10.2011 17:18
Awerik
👍
37
odpowiedz
Awerik
62
Backpacker

Dessloch

04.10.2011 17:21
38
odpowiedz
siwCa
85
Legend

Dessloch, dzięki, będę musiał wypróbować, bo brzmi smakowicie.

Forum: Tofu- z czym i jak?