Znacie jakiś dobry i sprawdzony przepis na pizzę? :) Jak tak to podajcie.
ALe ja chcę trochę pokucharzyć :P :)
To jak? Szukam też teraz w necie, ale jakoś dobrego nie mogę znaleźć, a sprawdzony to zawsze inaczej :)
ma_ko - za cenę jednej pizzy na zamówienie, możesz wykarmić grupkę ludzi
i składniki masz pierwszej jakości, sam kontrolujesz co wkładasz
tak więc czy lepiej ? na pewno łatwiej kupić gotową
Robiąc samemu pizze możesz łatwo coś spierniczyć, poza tym wszytko trwa dłużżżżej.
A takie zdania typu: AAAA zawsze własna pizza/chipsy smakują lepiej, to można se w d*** wsadzić, mówię wam lepiej kupić w pizzeri.
btw. Pytanie o pizze na stronie o grach?
Pizza "na bogato"
1. Kupujesz "pizza knorr" (zawiera pyszny sos)
2. Robisz ciasto zgodnie z przepisem na pudełku - musisz mieć trochę mąki i oleju
3. Sos rozrabiasz - ja go jeszcze zagęszczam przecierem pomidorowym
4. Na gotowy spód rozlewasz sos i dajesz dodatki - salami, pieczarki, oliwki, cebula, papryka, na to ser mozarella w wiórkach, z Carrefoura.
-> WARIANT "na ostro" - dodajesz pokrojone 3 papryczki piri-piri
5. Pieczesz 20 min.
6. Gotową pizzę posypujesz "przyprawą do pizzy".
PYCHA! Żadna pizza z Pizza Hut, czy inne g... się nie umywa.
Czas przygotowania - ok. 1,5h
ja polecam coś takiego, mi wyszło naprawdę super, jeszcze było kilka przepisów w men's healthach ale tylko ten znalazłem na szybko w necie. To co jest ważne to fakt, że tutaj jest opisane jak zrobić ciasto do pizzy które wychodzi naprawdę nieźle i tak naprawdę reszte przepisu możesz potraktować na luzie dobierając sobie sam składniki (bo w MH czasem mnie rozwalają tymi dwiema łyżeczkami "ziół prowansalskich" czy szczyptą soli morskiej, comon facet takich rzeczy w domu nie ma:D)
A ja jak zobaczyłem reklamę MH to wybuchłem ze śmiechu zadając sobie pytanie. "Kto to czyta!?!?".
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłej, przegotowanej wody
15 g drożdży (w kostce)
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
20-30 ml oliwy
oregano
Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier,oregano, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Podane przeze mniie proporcje wody do mąki są orientacyjne, gdyż w zależności od "suchości" mąki dodaje się wody nieco więcej, lub nieco mniej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Sos:
Kartonik przecieru z pomidorów
oregano
bazylia
sól
pieprz
opcjonalnie Tabasco
Wymieszać razem (nie żałuj bazylii i oregano) :)
Resztę dodatków na wyrobione i ukształtowane ciasto dodaj wg uznania i upodobań :) Rada z doświadczenia: jak nałożysz na ciasto sos przesyp je serem nim położysz składniki. Po nich jeszcze jedna warstwa sera :)
Pizzę włóż do rozgrzanego piekarnika (180-190 stopni)
Jak nabierzesz wprawy w robieniu ciasta, to pełnej sody zamawianej pizzy nie będziesz chciał już nawet patykiem dotknąć. :)
No pewnie! Wtedy jest lepsze ale myślę że to kwestia upodobań i smaku :)
Ciekawostka: koleś, który wymyślił pizzę (była sprzedawana w formie placków) kładł na nią tylko bazylię (zielony), ser mozarellę (biały) i pomidory (czerwony) na cześć włoskiej flagi narodowej :)
bob destruktor --> z MH jest tak, że część czasopisma zajmują jakieś pseudo-męskie artykuliki w stylu "jak sprawić by jęczała w łóżku", ale jednak sporą część zajmują świetne treningi, przepisy i porady żywieniowe oraz prezentacja sprzętów sportowych itp itd. więc moim zdaniem od czasu do czasu warto kupić.
A ja z takiego przepisu czasem korzystam,
http://pasimi.pl/przepis/pizza
I pizza wychodzi dobra z tego :)
W większych sklepach(np. Auchan) można kupić taką jakby specjalną mąkę do pizzy. Wystarczy do niej dodać wodę i trochę tłuszczu i masz gotowe ciasto. Jadłem, polecam :)
A właśnie, Telepizza, ciekawe wg jakiej receptury oni robią ciasto, ze wszystkich sieciówek ich ciasto mi najbardziej pasi