Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nowe tortille w Mcdonalds ?

04.07.2011 21:36
1
zanonimizowany791150
3
Chorąży

Nowe tortille w Mcdonalds ?

Był ktoś ostatnio ?
Pododbno jest ich 11 (!) ale nie wierze, na pewno jest krewetkowa z sosem słodko kwasnym i podobno super.

04.07.2011 21:41
Stra Moldas
2
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Szczegóły nowej oferty promocyjnej na oficjalnej stronie McDonald's: http://www.mcdonalds.pl/mcwrap/

To chyba nowa oferta na wakacje, gdzie zawsze jest osobna. Szkoda, bo zawsze podczas wakacji były szklanki, teraz jednak pojawiły się na wiosnę na 125-lecie Coca-Coli. Co do samej oferty wakacyjnej - ja niestety nie przepadam za krewetkami, próbowałem, ale średnio mi posmakowały, więc nie wiem, cz się zainteresuję. Ale muszę się kiedyś wybrać zobaczyć jakie jeszcze nowości. :D

04.07.2011 21:42
NewGravedigger
3
odpowiedz
NewGravedigger
183
spokooj grabarza

......i kosztują 11 zł

z cenami mac juz ostro przegina, w ciągu 2(?) lat tortilla podrożała blisko 3 zł.

04.07.2011 21:45
leem230698
4
odpowiedz
leem230698
127
Lewacki Wojownik

Krewetki są pyszne, ale tym się raczej nie najesz. Dlatego preferuję KFC. Wydasz 10 zł i jesteś pełen, a w McD dasz 20 zł, a Twój brzuch jest pusty w 90%. Mam regułę: "Jeśli chcesz się najeść, idź do KFC. Jeśli chcesz zjeść dobre frytki, idź do McDonald'a"

[6] - nie powiem dokładnie. Nie siedzę przed komputerem z menu...

04.07.2011 21:46
5
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

[3]

ale te zwykłe z kurczakiem są dalej po 9. co by nie mówić to tortille w macu są naprawdę niezłe i obok kurczakburgerów to najlepsza rzecz jaką można tam kupić.

04.07.2011 21:47
6
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Dlatego preferuję KFC. Wydasz 10 zł i jesteś pełen

A to niby co za 10 złotych można w KFC zjeść?

04.07.2011 21:50
j.a.c.k
7
odpowiedz
j.a.c.k
56
u wot m8

Longera, czyli bochenek chleba z kawałeczkiem kurczaka :)

04.07.2011 21:53
leem230698
8
odpowiedz
leem230698
127
Lewacki Wojownik

j.a.c.k - dla biedaków w sam raz :)

04.07.2011 21:55
9
odpowiedz
Icm
109
Winczi

Jadłem tą z krewetkami, całkiem spoko. Chociaż jeśli chodzi o krewetki i inne owoce morza to ciężko stwierdzić ponieważ dobrze smakują tylko świeże:P.

Co do najedzenia się nie macie racji. Jak zjem zestaw + cheesburgera to jestem pełen i to na parę godzin.
Co do frytek lepsze są w BK:)

04.07.2011 21:55
czekers
10
odpowiedz
czekers
28
Legend

Te nowe McWrapy wyglądają naprawdę OK, warto wspomnieć jeszcze, że wypuścili ostatnio nową kanapkę (Wiejska? Swojska? Jakoś tak), która pomimo niskiej ceny (6zł) jest baardzo sycąca. Niestety, cena odbija się na jakości, bo poza strzępkami sałaty, musztardą i wieeeelkim kawałkiem grillowanej wieprzowiny (wygląda obleśnie) nie ma tam nic. Bułka to też jakaś sucha kajzerka.

Generalnie ostatnio jedzenie w Mc jakieś takie niesmaczne - walący gnojówą WieśMac, ohydna i droga 'Kanapka Szefa', w której więcej niż mięsa jest pieczarek, gumowy kurczak burger.

przynajmniej frytki majo dobre

04.07.2011 21:56
Bac02
11
odpowiedz
Bac02
75
StreetRider

[6] Twister, chyba 8 zł

04.07.2011 21:59
peterkarel
12
odpowiedz
peterkarel
61
Legend

za 10 w kfc zjesz 2 b-smarty :) ja preferuje b-smart longer + male frytki :) wiec za 10 masz 2 longery i 2 male frytki

04.07.2011 22:03
Milka^_^
13
odpowiedz
Milka^_^
231
Zjem ci chleb

Są nowe Wrapy - ten z krewetkami ma w sobie sosy majonezowy i chili lemon, a nie jakiś słodko kwaśny. Choć w smaku przypomina słodko-kwaśny. Tylko taki bardziej ostry. Są tam jakieś warzywa grillowane i 3 krewetki. Nie dałbym za to 11 zł (!)

Następny w kolejce - Wrap z Curry - sos curry, sałata, warzywa, kurczak, słabo schodzi.

Next - Miodowo musztardowy sos, sałata, pomidory, bekon, kurczak. Powinien być dobry.

Jeszcze jakieś pytania?

EDIT - są jeszcze nowe lody, kawa z lodami, "sokolodówka" <- lol

04.07.2011 22:19
14
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

peter - I chcesz mi powiedzieć ze po tych dwóch pizdeczkach jesteś "pełny"?

04.07.2011 22:20
Stra Moldas
15
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Co dodali za te krążki ziemniaczane? Coś w stylu zakręconych frytek, łódeczek itd.
Zamiast veggie sticksów są pomidorki?

04.07.2011 22:25
ma_ko
16
odpowiedz
ma_ko
61
 

Milka a co to jest ta sokolodówka? Bo kawe z lodami jadłem/piłem(?) i nawet fajne ale do kawy to sie z wiele nie rózni... Dziwie się że Wrap curry tak mało schodzi bo chyba nie tylko ja lubie ostre... ale to dobrze wiecej dla mnie :>

04.07.2011 22:53
Vaerin
17
odpowiedz
Vaerin
111
Generał

Polecam kebaba.

04.07.2011 23:03
Igierr
18
odpowiedz
Igierr
87
Helter Skelter

Jeśli chcesz się najeść, idź do KFC. Jeśli chcesz zjeść dobre frytki, idź do McDonald'a"
Jeśli chcesz się najeść to na pewno nie w fastfudach typu mac i kfc

04.07.2011 23:13
Łyczek
😊
19
odpowiedz
Łyczek
217
The Chosen One

Igierr ---> Najeść to się można, tylko sytość takiego jedzenia starcza dla mnie maksymalnie na dwie godziny :)

04.07.2011 23:16
siurekm
20
odpowiedz
siurekm
56
Szef wszystkich szefów

Nie lubię ogólnie tortilli. Wole zjeść sobie McChicken`a.

Ale bardziej wole KFC niż McDonalda. Może przez to, że w KFC nie mają, aż tak drogo. Za 30zł czuje się już najedzony. A w Macu musiałbym zapłacić o 10-15zł więcej

04.07.2011 23:16
Dominik1991
21
odpowiedz
Dominik1991
68
Bezimienny

Od czasu do czasu można tam coś z maca zjeść, ale żeby się w tym tak lubować to tego nie rozumiem...

04.07.2011 23:17
22
odpowiedz
zanonimizowany596363
18
Senator

[19] Kiedyś z kumplem wzięliśmy hajs i poszliśmy do Mc'a żeby się "najeść". ok 40 PLN wtedy poszło.

Preferuję piekarnie + coś do picia ze spożywczaka. Pieczywo z delimy(pączki/zapiekanki/pizze) + drink stuff.

04.07.2011 23:24
peterkarel
23
odpowiedz
peterkarel
61
Legend

[14] nie pełny ale na 2-3 godziny styka :D

04.07.2011 23:27
Łyczek
24
odpowiedz
Łyczek
217
The Chosen One

MajkelFPS ---> No to zakładając, że zjedliście po równo, to faktycznie 20 zł może okazać się za mało bo to starczy głównie na powiększony zestaw. Ja w Macu najlepiej najadałem się zestawem powiększonym "Big Tasty" plus + 2 cheesy. Wychodziło około 26 zł.

04.07.2011 23:28
25
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

Od czasu do czasu można tam coś z maca zjeść, ale żeby się w tym tak lubować to tego nie rozumiem...

lol, a gdzie tu się niby ktoś "lubuje"?

04.07.2011 23:41
Bullzeye_NEO
26
odpowiedz
Bullzeye_NEO
222
1977

nie pamietam kiedy ostatni raz cos w mcdonalds zjadlem na trzezwo czy w dzien :D

04.07.2011 23:49
Fett
27
odpowiedz
Fett
232
Avatar

Longera, czyli bochenek chleba z kawałeczkiem kurczaka :)

Tyś widział bochenek chleba... ;) Przecież ta kanapka nie jest większa niż kurczakburger w 'makdupku'. Owszem, napompowana powietrzem bułka pszenna może i jest większa, ale na pewno ma mniejsze mięso i mniej dodatków, a przy tym jest droższa o złotówkę...

Jak kupować B-smarta to tylko ze stripsami, innych się po prostu nie opłaca.
Zgadzam się jednak, że będąc na mieście, mając do dyspozycji tylko "bułczane korporacyjne fastfoody", w cenie do 10zł to jednak najlepsze są dwa B-smarty (ze stripsami oczywiście :)) Chociaż odkąd w makdupku pojawiła się promocja '4 for 2' B-smarty mogą się schować.

04.07.2011 23:58
j.a.c.k
28
odpowiedz
j.a.c.k
56
u wot m8

Fett - chodziło mi o to, że ta kanapka to głównie bułka z ketchupem :P

05.07.2011 00:00
Fett
29
odpowiedz
Fett
232
Avatar

Aaa, nie załapałem ironii ;) Przeczytałem kawałka zamiast kawałeczka :)

05.07.2011 00:34
30
odpowiedz
zanonimizowany444630
9
Senator

Pracuję od jakiegoś czasu w "maku" i muszę przyznać, że wrap z orientalnymi warzywkami i krewetkami jest zajebisty. Dodam, że nowości w "maku" rzadko mi smakują.

05.07.2011 02:11
mgr. Kuba
31
odpowiedz
mgr. Kuba
146
-

Jeśli chcesz się najeść, idź do KFC. Jeśli chcesz zjeść dobre frytki, idź do McDonald'a"

Jeśli chcesz się najeść to zjedz kebab.
Do mc'donalda wchodzę tylko po te szejki, z dwojga złego wole KFC, a cena tej nowości moim zdaniem przesadzona.

05.07.2011 02:16
leem230698
32
odpowiedz
leem230698
127
Lewacki Wojownik

mgr. Kuba - zwrot miał na celu porównanie tych dwóch fastfoodow. Oczywiście, kebab kebabem, ale mówimy tu o KFC i McDonald'zie.

Ostatnio gdy kupiłem szejka, to był kompletnie zmrożony, gęsty - w ogóle nie przechodził przez słomkę.

05.07.2011 04:44
Bukol88
😃
33
odpowiedz
Bukol88
82
_-LORD VADER-_

Stołuj się w mc donald's a bemben sam będzie rosnąc :P nie ma lipy!

05.07.2011 06:30
😍
34
odpowiedz
zanonimizowany598398
49
Generał

Zjesc cos w tych smieciowych barach mozna co najwyzej z raz na miesiac potem to juz jest albo uzaleznienie albo glupota... plastikowe nadmuchane gowno za cene ktorego w dowolnym miejscu gdzie podaja np. chinszczyzne moga sie najesc dwie osoby i to do pelna. To samo sie tyczy miejsc podajacych normalne polskie jedzenie, za 20 PLN poprostu pekasz z zachwytu. Jedyne co jest naprawde dobre w MCSrak to lody i nic poza tym.

05.07.2011 07:59
Milka^_^
35
odpowiedz
Milka^_^
231
Zjem ci chleb

Ale wiecie co McD wyróżnia ze wszystkich tych foodów? To, że na żarcie nie musisz czekać długo. I na tym właśnie McD bazuje głównie - na szybkiej obsłudze. W KFC nie pracowałem, ale tam ponoć dłużej się przyrządza różne rzeczy.

05.07.2011 08:28
Bullzeye_NEO
36
odpowiedz
Bullzeye_NEO
222
1977

[35]

bzdura, w kfc rownie szybko to idzie, o niektorych kebabach juz nie wspominajac
subway zajmuje dluzej z racji tego, ze sam ukladasz kompozycje

05.07.2011 08:37
😈
37
odpowiedz
matik109
42
Senator

Ja chodzę do McD tylko jak mi do skrzynki wrzucą kupony.

05.07.2011 08:40
U.V. Impaler
38
odpowiedz
U.V. Impaler
224
Hurt me plenty

Jeśli chcesz się najeść, idź do KFC. Jeśli chcesz zjeść dobre frytki, idź do McDonald'a

Jak chcesz zjeść dobre frytki, to zrób je sobie sam, bo to gówno, które podają w tych barach frytkę przypomina tylko z wyglądu i smaku.

05.07.2011 08:42
°
39
odpowiedz
°
47
Imperator

Jadłem tę tortillę z krewetkami i nie bardzo mi podeszła. Nie mój smak widocznie.
I tak nic nie przebije potrójnego McRoyal'a.

05.07.2011 12:10
leem230698
40
odpowiedz
leem230698
127
Lewacki Wojownik

Jak chcesz zjeść dobre frytki, to zrób je sobie sam, bo to gówno, które podają w tych barach frytkę przypomina tylko z wyglądu i smaku.

W takim razie mamy inne gusta, bo mi frytki McDonaldowe smakują. Po prostu.

05.07.2011 12:15
41
odpowiedz
zanonimizowany724777
23
Konsul

[40] - A jadłeś kiedyś takie prawdziwe, własnoręcznie zrobione frytki ugotowane na świeżym oleju? Po ich zjedzeniu zmieniłbyś całkowicie zdanie o tych McDonaldsowych.

05.07.2011 12:22
42
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

[38]

+1, nie wiem jak w ogole moze smakowac komus to cos

05.07.2011 12:38
U.V. Impaler
43
odpowiedz
U.V. Impaler
224
Hurt me plenty

Smakować to może wspaniale, ale jak można w ogóle jeść coś, co po dziesięciu tygodniach nie potrafi się rozłożyć? Z czego te frytki są robione?

05.07.2011 12:40
👍
44
odpowiedz
zanonimizowany775998
9
Pretorianin

z ziemniaków a z czego?

05.07.2011 12:43
Łyczek
45
odpowiedz
Łyczek
217
The Chosen One

Niestety ale muszę zgodzić się z UVI'm. Większość frytek z fastfoodów jest robiona z pulp ziemniaczanych, które w sobie nie posiadają 100% ziemniaka (ziemniaki stanowią część, zaś inne części to różnego rodzaju stabilizatory). Dlatego frytki domowe nie smakują tak samo jak kupione w KFC, Macu czy Burger Kingu.

05.07.2011 12:56
D:-->K@jon<--:D
46
odpowiedz
D:-->K@jon<--:D
115
Żubr z puszczy

Nie wiem jak mozna kupować te tortille od kiedy je znacznie zmniejszyli, nie wiem ile by trzeba ich kupić zeby sie najeśc, 4? Lepiej iść na kebab.

05.07.2011 13:08
SULIK
47
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

Jak tam w KFC najbardziej lubię "Mega Pocket", do McD już dawno nie byłem, swojego czasu na zawody jadałem tam chessburgery po 2 PLN/szt, ale mięso w nich jest kiepskie :(
Jakieś wariacje jak kurczak burgery etc - to też nie bardzo.

w KFC są też niezłe te Longery nawet - ale to jak byś coś zjadł, a nie jesteś głodny tak naprawdę :P
co prawda jest to tylko bułka keczup i jakiś kawałek kurczaka.

Żałuję że nie ma już w KFC twisterów z boczkiem, kurczakiem i serem żółtym :(... na szczęście jest Maga Pocket :P

A z innych fastfoodów: Burger King - jakoś wydaje mi się w tych standardowych zestawach z dużą kanapką mięso kiedyś było lepsze, teraz jest dokładnie takie samo jak w McD - czyli dla mnie niepodchodzące, jedynie co - niezłe nawet mają dodatki/sosy w tych kanapkach.

A na koniec Subway - który dla mnie jednak jest na pierwszym miejscu fastfoodowych korporacji.

Łyczek - wystarczy tylko sypać frytki glutaminianem sodu i będą takie same jak McD/KFC/inne :)
Dodatkowo te frytki z fastfoodowych korporacji działają podobnie jak "dmuchane" bułki, też mają w swojej objętości więcej powietrza niż masy :)

[46] prawdę mówiąc, od kiedy w budach/fastfoodach idzie się, aby się najeść ? Tam się idzie aby zaspokoić czasowo głodek ;) Aby się najeść idzie się na obiad ;)
A co do kebabów - to w wielu jest tak, że 10% objętości to buła, 80% to sałata z 8% mięso, a 2% cała reszta ;).

05.07.2011 13:09
dzony600
48
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

Jak chcesz zjeść dobre frytki, to zrób je sobie sam, bo to gówno, które podają w tych barach frytkę przypomina tylko z wyglądu i smaku.

a w domu co niby zrobisz? masz jakiś super olej czy niesamowity rodzaj ziemniaka? :)
to właśnie domowe wychodzą mega tłuste i na dłuższą metę niezbyt smaczne
sory, ale nie uwierzę, że robisz lepsze frytki niż w McDonald's...

spoiler start

a może w piekarniku robisz? to już w ogóle fail :P

spoiler stop

sory, ale to IMO takie pieprzenie, że wszystko co domowe jest lepsze... tak samo jak ktoś mi mówi, że robi lepszą pizzę w domu niż w każdej pizzerii

Smakować to może wspaniale, ale jak można w ogóle jeść coś, co po dziesięciu tygodniach nie potrafi się rozłożyć? Z czego te frytki są robione?

... zrób sobie frytki w domu, odłóż w suche miejsce i po dziesięciu tygodniach tam zajrzyj... niesamowite, nie ma pleśni, jak to możliwe? czyżby ziemniaki kupione od rolnika miały wstrzykiwane specjalne substancje przeciwko pleśni? no lol, dajesz się złapać na te śmieszne filmiki jak ostatnie dziecko

05.07.2011 13:12
marcus alex fenix
49
odpowiedz
marcus alex fenix
83
Marcus

Kiedyś zrobili fajny eksperyment: włożyli Happy Meala do szafki na rok, później otworzyli, a to nadal można było jeść. Dlatego jadam w macach i innych KFC bardzo rzadko.

Aha, i domowe frytki są przynajmniej dwa razy lepsze od tych z barów, gdzie żeby zabić ich ohydny smak, trzeba każdą frytkę maczać w sosie.

Np. moja mama robi lepszą pizzę niż w pizzerii.

05.07.2011 13:14
U.V. Impaler
50
odpowiedz
U.V. Impaler
224
Hurt me plenty

sory, ale nie uwierzę, że robisz lepsze frytki niż w McDonald's...

Oczywiście że w domu robię lepsze, bo w domu robię frytki. F-R-Y-T-K-I. W McDonald's robią gówniany wyrób frytkopodobny, więc ten nie może być lepszy niż frytki.

Po co mam w domu robić wyrób frytkopodobny, skoro mogę robić zwykłe, dobre, naturalne frytki?

05.07.2011 13:15
SULIK
51
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

dzony600 - jeśli olej utrzymujesz w odpowiednio wysokiej temperaturze, to nie ma prawa, aby frytki były po smażeniu zaolejone, nasiąknięte wewnątrz olejem (w odpowiednich temperaturach zewnętrzna warstwa ziemniaka się ścina i staje się nieprzepuszczalna dla płynów). Ale aby takową utrzymać trzeba oleju dawać sporo, i dobrze rozgrzać, a następnie wrzucać frytki w mniejszych ilościach, aby nie nastąpił nagły spadek temperatury oleju na skutek różnic temperatury między ziemniakami, a olejem.
A jeśli chodzi o to, że frytki są tłuste na zewnątrz - zawsze można dobrze odcedzić, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Dodatkowo dobrym rozwiązaniem jest smażyć frytki dwuetapowo, raz a szybko w wysokiej temperaturze, a później dłużej w ciut niższej.

05.07.2011 13:16
Sir klesk
52
odpowiedz
Sir klesk
249
...ślady jak sanek płoza

SULIK wspomnial o Subway'u to ja dorzuce jeszcze Freshpointa :) polecam, bardzo dobre kanapki!

05.07.2011 13:16
marcus alex fenix
👍
53
odpowiedz
marcus alex fenix
83
Marcus

[50], [51] - +1 :)

05.07.2011 13:22
😊
54
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

które podają w tych barach frytkę przypomina tylko z wyglądu i smaku.

A w jakim innym względzie jezscze powinno frytkę przypominać zeby było frytką : )?

05.07.2011 13:43
SULIK
55
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

Sir klesk [52] - niestety w Krakowie chyba nie ma :(

05.07.2011 13:54
56
odpowiedz
el.kocyk
175
Legend

dla mnie najlepszy fastfood to zapiekanka na Placu Nowym w Krakowie, ale nie od Endziora a obok, Full Wypas, ze szczypiorkiem
nie wiem ile teraz kosztuje, ale jakis czas temu za 6 zeta sie dalo najesc:)

05.07.2011 18:04
Łyczek
👍
57
odpowiedz
Łyczek
217
The Chosen One

Freshpoint to firma AmRest do której należą KFC i Pizza Hut. Dziwne, że w Krakowie nie ma ...

Ale i tak według mnie Subway > Freshpoint

05.07.2011 18:56
Milka^_^
58
odpowiedz
Milka^_^
231
Zjem ci chleb

Oj UVI, UVI, popracuj w maku i wtedy się zacznij wypowiadać, bo takie głupoty pieprzysz, że aż szkoda mi Ciebie czytać.

I jeszcze coś - w McDonaldzie frytek się nie robi, tylko je sprzedaje, po wcześniejszej obróbce.

05.07.2011 20:15
59
odpowiedz
zanonimizowany62567
53
Konsul

UVI nie ma pojęcia ;D Frytki z Macdonalda robi się z najlepszych jakościowo ziemniaków (na pewno lepszych niż te, z których UVI robi F-R-Y-T-K-I) a w fabryce gdzie się je produkuję mają specjalnie zatrudnionego technika żywności, który odpowiada tylko i wyłącznie za ich jakość.

05.07.2011 20:33
60
odpowiedz
zanonimizowany170295
104
Legend

A czasem McD nie bierze / nie brał frytek od Farm Frites ?

05.07.2011 20:55
Scatterhead
61
odpowiedz
Scatterhead
118
volvo plz

Chemii z McD nie daje rady raczej moj organizm ogarnac, z KfC jeszcze daje rade, ale unikam frytek i sztucznych bulek ala longer, samo miecho jeszcze nie jest takie zle, ale i tak niezle daje po watrobie

Tortille z Subwaya z indykiem i wszystkimi warzywami preferuje najbardziej z fastfoodow :) Freshpoint tez daje rade

Unikam miesa ze sfinksa bo maja podle mieso, sieciowych pizzerii ala pizza hut, dominium i da grasso przewaznie fatalne ciasto i ser, bez porownania z lokalnymi pizzeriami

05.07.2011 21:16
ElMundo.
📄
62
odpowiedz
ElMundo.
64
Mr Lazy

Frytki z Macdonalda robi się z najlepszych jakościowo ziemniaków (na pewno lepszych niż te, z których UVI robi F-R-Y-T-K-I) a w fabryce gdzie się je produkuję mają specjalnie zatrudnionego technika żywności, który odpowiada tylko i wyłącznie za ich jakość.

No właśnie - problem tych ziemniaków leży w tym, że produkuje się je w fabryce, a nie zbiera się z pola.

05.07.2011 21:41
Love&Pain...
63
odpowiedz
Love&Pain...
101
Generał

Krewetkowa nie przechodzi przez gardło,zawód kucharza jednak odrzuca takie miejsca jak Mac..bleee!

05.07.2011 21:46
64
odpowiedz
zanonimizowany627706
66
Senator

Z Mac'a preferuję tylko tortillę i lody. Hamburgery wolę z budki, albo baru :)

05.07.2011 22:00
raziel88ck
65
odpowiedz
raziel88ck
195
Reaver is the Key!

U.V. Impaler - Dokładnie, to że w macu ladniej wygladaja, bo sa falowane nie oznacza, ze sa lepsze w smaku od domowych frytek. Zreszta w macu wszystko jest sztuczne i ma niewiele wspolnego z faktycznym jedzeniem, dlatego stali goscie sa grubymi spaslakami, chodzacymi hamburgerami.

Ile w zyciu bylem w macu? Na pewno mniej niz 5 razy, sprzedaja tam ladnie opakowane syntetyki. Zawsze omijam szerokim lukiem fast foody.

Rownie dobrze moglibyscie zamiast prawdziwych zup jesc gotowce amino czy inne zupki w 5 minut.

"Frytki z Macdonalda robi się z najlepszych jakościowo ziemniaków" - Zapomniales dodac, sztucznie wyhodowanych, ktore maja moze z 5% prawdziwego ziemniaka w sobie.

05.07.2011 22:08
66
odpowiedz
zanonimizowany62567
53
Konsul

Nie, z normalnych ziemnaków kupowanych od polskich rolników. W dodatku w cholerę trudno zostać dostawcą macdonalda, bo mają znacznie wyższe wymagania od tych, jakie są stawiane żywności dostarczanej do sklepów. Więc jak nie masz pojęcia, to się nie udzielaj :(

05.07.2011 22:08
Milka^_^
67
odpowiedz
Milka^_^
231
Zjem ci chleb

raziel88ck - a tobie kto takich głupot nagadał? Nie wiem, może wezmę sobie jedną frytkę, pójdę do chemika, wezmę to coś co barwi skrobie na fioletowo, zrobię Ci zdjęcie to może uwierzysz, że to są ziemniaki.

05.07.2011 22:43
dzony600
68
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców
Wideo

wszystkie mrożone ziemniaki są z pulpy i chemikaliów!! korporacje chcom nas zabić!!!!111

http://www.youtube.com/watch?v=gMCjVVqWhV8

05.07.2011 23:04
😉
69
odpowiedz
zanonimizowany436564
57
Legend

Maki, wieśmaki, ale żeby podły kebab kosztował już tyle co brandowy zestaw albo kebab w centrum Berlina (12-15 zł), a i o wadze do mięsa chyba już mało co słyszał, wszędzie sami sztukmistrze noża kroją metodą "na oko ile wpadnie" - jak nie wpadnie to się nie najesz.

05.07.2011 23:15
Paudyn
😊
70
odpowiedz
Paudyn
239
Kwisatz Haderach

to właśnie domowe wychodzą mega tłuste i na dłuższą metę niezbyt smaczne

Odpowiednia temperatura oleju + "schłodzone" w lodówce przed wrzuceniem do niego frytki i nie musimy męczyć się z "ociekaniem".

Zresztą kto przynajmniej raz próbował domowych frytek oraz prawdziwych hamburgerów przyrządzanych jako danie w amerykańskich knajpach, ten już nie będzie określał takiego żarcia pochodzącego z sieciówek mianem "dobre".

A tak w ogóle to Subway rulez \m/

05.07.2011 23:18
tadzikg
😃
71
odpowiedz
tadzikg
185
starszy brygadier

dobrze, ze nie lubie frytek

05.07.2011 23:22
📄
72
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

nie żryj w McD. żryj mięso z Tesco 2.99 za kilo i myśl, że jest zdrowe xd

06.07.2011 07:58
SULIK
😊
73
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

A wracając do frytek - w kwestii tych którzy uważają, że najlepsze są z McD, a najgorsze domowe:
- w domu robicie frytki z ziemniaków ? czy mrożonki ?
- jakie utrzymujecie warunki przygotowania ?
- jeśli z ziemniaków to jakiego gatunku ?

06.07.2011 08:57
U.V. Impaler
74
odpowiedz
U.V. Impaler
224
Hurt me plenty

Dobra, biję się w piersi.

Frytki z McDonald's są kapitalne, pochodzą tylko z wyselekcjonowanych, najwyższej jakości gruli, a kroją je wyszkoleni w tajnych placówkach specjaliści, którzy sztukę obsługi noża opanowali do perfekcji - to sprawia, że zawsze są takie same. Sekretny eliksir wytworzony wieki temu przez druida Panoramiksa ma tu również znaczenie - to właśnie dzięki niemu frytki te są tak zajebiste, że nawet po 10 tygodniach leżakowania na talerzu nie zachodzą w nich żadne naturalne procesy biologiczne, takie jak np. gnicie. To kolejna ogromna zaleta tego dania. Pomyśl! Kupisz frytki w grudniu i możesz je odgrzać w lutym, a wciąż będą smakować tak samo!

Dwa razy miałem w życiu zgagę, dwa razy po tych uberfrytkach. Ale co ja tam wiem, w końcu nie pracowałem w Maku!

06.07.2011 09:26
75
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Impaler - Czyli frytki z Maca nie mogą nikomu smakować, bo waćpan Uwi uważa je za gówno?

06.07.2011 09:28
U.V. Impaler
76
odpowiedz
U.V. Impaler
224
Hurt me plenty

Jeśli chodzi o mnie, to możesz je wsuwać na okrągło. Twoje pieniądze, nie moje.

Waćpan, pfff...

06.07.2011 09:32
.:Jj:.
77
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

Ja tam jem tylko Tortille :D (chrupiący kurczak FTW biatch!)

Od dobrych 3 lat. A tak to okazyjnie ostatnio straaasznie smakowały mi brokuły z sosem śmietankowym.
No i raz na rok lody wezmę (te z wymieszanym sypkim nadzieniem).

Z frytkami nigdy nie miałem problemu.

Co do "naturalnych metod wyrobu i konserwacji"- polecam film Super Size Me.

06.07.2011 09:36
78
odpowiedz
zanonimizowany543063
38
Generał

Ciekawe czy efekt z SuperSizeMe drastycznie by się różnił, gdyby gość kalorycznie zjadał codziennie tyle samo steków, ziemniaków, warzyw.

06.07.2011 10:10
raziel88ck
😃
79
odpowiedz
raziel88ck
195
Reaver is the Key!

U.V. Impaler - Dokładnie, pamiętam jak mój kumpel kupił hamburgera, owy hamburger przeleżał u niego pół roku i wyglądał tak samo jak podczas zakupu. Jak myślicie, dlaczego?

.:Jj:. - Raczej chrupiąca guma mięsopodobna. :D

sparrhawk - Zdajesz sobie sprawe ile kasy ma mac? Jaki dla nich problem sypnac pare dolcow osobom odpowiedzialnym za kontrole? Wierzysz, ze sa tacy legalni i sprzedaja zdrowa zywnosc?

Stra Moldas - Po prostu smieszy mnie naiwnosc osob, ktore mysla, ze jedzenie w macu jest prawdziwe i najzdrowsze ze wszystkich.

Chca sobie skrocic zycie, zrobic z siebie kaleke jak hamerykanskie hamburgery? Prosze bardzo, droga wolna, ale niech nie wciskaja tu kitu wyssanego z palca.

83 - Nie lubie sobie nabijac niepotrzebnie postow gdy mam czas na edycje. Kazdy wie po co Mac to robi. Dla kasy. Co do kebabow - rowniez unikam, to nie tak, ze sie uczepilem maca, a kfc i innych nie. Taki sam stosunek mam do wszystkih szybkich dan.

06.07.2011 10:15
80
odpowiedz
sparrhawk
108
Mówca Umarłych

Ale zdajecie sobie sprawę, że jedzenie w McDonaldzie przechodzi więcej kontroli jakościowych niż wszystkie kebaby, Subwaye i inne szybkie żarło razem wzięte?

06.07.2011 10:19
Stra Moldas
81
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Ja nie rozumiem jednego. Każdy je to co chce i to na co ma ochotę. Co wam dają ciągłe krzyki na "gumowe frytki"? Nie chcecie nie kupujecie. Chcecie, kupujecie. I tyle. Nie mówiąc o tym, że temat dotyczył nowych Wrapów w Mc Donald's, a wywiązała się (jak zresztą się spodziewałem) dziwna dyskusja, czy ktoś lubi tego typu jedzenie, czy nie.

06.07.2011 10:29
82
odpowiedz
zanonimizowany751041
21
Generał

Kubełek gingant i jedziesz...

06.07.2011 10:33
83
odpowiedz
sparrhawk
108
Mówca Umarłych

raziel88ck - strasznie irytujący zwyczaj odpowiadania w poście wcześniej. Ale do rzeczy.

Czy Ty się w ogóle zainteresowałeś tematem? Wiesz, kto kontroluje McDonalda? Wiesz, czy to rzetelne instytucje czy nie? Wiesz, po co McDonald to robi? Nie, Ty po prostu wszystko wiesz, ot tak. Śmieszne.

06.07.2011 10:52
Trael
84
odpowiedz
Trael
226
Ja Bez Żadnego Trybu

Dokładnie, pamiętam jak mój kumpel kupił hamburgera, owy hamburger przeleżał u niego pół roku i wyglądał tak samo jak podczas zakupu. Jak myślicie, dlaczego?

Po pierwsze BS do kwadratu. Po drugie jak to jest, że zawsze kumpel, znajomy, lub znajomy znajomego kupił i zostawił na pół roku? Jakbym czerpał wiedzę o życiu tylko z internetu to doszedłbym do wniosku, że co druga osoba kupuje żarcie w McDonalds żeby zostawić/zapomnieć na pół roku.

06.07.2011 11:08
Aen
85
odpowiedz
Aen
231
Anesthetize

Oho, tak jak myślałem. Standardowe pierdolenie Wielkich Forumowych Dietetyków.
Ja tam Maca od czasu do czasu na ruszt wrzucić lubię. Zawsze to samo - Wieśmac w zestawie, gazetka ze stojaczka i od razu przyjemnie się robi. A na tę tortillę smaka mi narobiliście.
Swoją drogą zadziwiacie mnie - Ja po wciągnięciu zestawu jestem pełen do wieczora i w ogóle nie mam ochoty jeść. Może na tasiemca się przebadajcie? ;)

06.07.2011 11:09
Stra Moldas
86
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Jem w McD/KFC od czasu do czasu, żyję, mam się dobrze, na basenie na dno nie idę.

06.07.2011 11:19
wide
87
odpowiedz
wide
25
CEO

Najśmieszniejsze jest to, że zgodnie z polityką McDonalds w każdym kraju jest własna "potrawa" która nie występuje nigdzie indziej. Jak byłem na rodos to w menu widziałem hamburgera z krewetkami, ale nazwy nie pamiętam. Polska fantastycznie promuje się z Wieśmackiem. Szkoda, że nie ma jeszcze "Złodziejskiej sałatki" i "Marudzących nuggetsów". Pozycjonujemy się w świadomości obcokrajowców, nie ma co.

06.07.2011 11:23
88
odpowiedz
zanonimizowany709933
12
Pretorianin

Ja jakbym mógł i miał cash to poszedłbym do MC i kupił jedzenia za 3 stówy i tylko to jadł... Niby niezdrowe, ale mi smakuje :D

06.07.2011 11:26
raziel88ck
😊
89
odpowiedz
raziel88ck
195
Reaver is the Key!

Trael - Nie wierzysz? Kup i zostaw u siebie hamburgera na kilka miesiecy. Przekonaj sie na wlasnej skorze, bo tak najlepiej.

Ja wiem co widywalem u kumpla, jedynie bulka stala sie czerstwa.

Fett - Oni tam wiedza komu sypnac groszem, komus wyzej postawionemu, a kasy maja od pierona. Nie pisalem, ze po kilku miesiacach czy tygodniach jest ten hamburger jadalny, bo to oczywiste, ze nie jest, skupilem sie na jego wygladzie. Nigdzie tez nie pisalem, ze fast foody z budki sa zdrowsze. Nie istnieje cos takiego jak zdrowy fast food. Widze, ze zylka ci peka i probujesz mi wmawiac rozne rzeczy takie jak, ze twierdze, iz salatki czy jajka sa sztuczne. Pisalem tak? Nie? No to o co chodzi? Placi ci mac za obrone?

91 - Dlatego kup tego hamburgera i zostaw na stoliku.

"Taniej i łatwiej rzeczywiście jest utrzymać żywność na wysokim poziomie." - Ktora sie szybko psuje z powodu naturalnosci? Wiele rzeczy jest szpikowanych aby ich data waznosci byla jak najdluzsza i nie mam tu na mysli tylko maca.

Niebawem wyskoczysz z tekstem, ze praca w macu to idealna oferta dla kazdego czlowieka na swiecie.

06.07.2011 11:30
Stra Moldas
90
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

wide -> W węgierskich występuję coś podobnego do Wieśmacka, nazywa się McFarm.

06.07.2011 11:36
Trael
91
odpowiedz
Trael
226
Ja Bez Żadnego Trybu

raziel88ck --> Nie, nie wierzę, co więcej mówię, że gadasz wierutne bzdury. Te teksty są tak samo wiarygodne jak historyjka o siedmiu rodzajach spermy w Shake'u. Czy choćby o tym, że tam jest smród, bród i zaraza i lepiej zjeść coś w budce. Ludzie obejrzeli Super Size Me i teraz każdego kolega/znajomy/wujek zapomniał zjeść hamburgera a co historia to dłuższy czas leżenia tego hamburgera i oczywiście u każdego wyglądał jak nówka. Jak to Kazik kiedyś śpiewał: Czy wy nas macie za idiotów?

06.07.2011 11:39
Fett
😁
92
odpowiedz
Fett
232
Avatar

Widzę, że sie tu ładny flame zrobił :) Rok pracowałem w McD. Czesto będąc w chłodni/mroźni po dostawę czytałem sobie co też jest napisane na kartonach i z czego żarcie jest zrobione.

Raziel - mnie śmieszy naiwność ludzi, którzy wierzą w takie teorie spiskowe na temat tego, jak to korporacja McDonalda kantuje ludzi dookoła podając im do żarcia silikon i azbest wmawiając, że to sałatka..
. Zdajesz sobie sprawę z tego że MC musiałby przekupić inspektorów w każdym mieście w Polsce, do każdej restauracji i przed każdą kontrolą? To nie jest sanepid i stołówka szkolna, że za worek ziemniaków albo szarlotke kontrola przymknie oko na jakiekolwiek uchybienia. Standardy w McDonaldzie są bardzo rygorystyczne. Zdajesz sobie sprawę ile jest makdonaldów w Polsce? Taniej i łatwiej rzeczywiście jest utrzymać żywność na wysokim poziomie. Zwłaszcza, że taka korporacja jak Mcd ma bardzo wiele do stracenia po takiej wpadce, a konkurencja tylko czeka na jakiekolwiek potknięcie.

Spoko, kup sobie takiego cheesburgera, ale nie trzymaj go pół roku. Zjedz go po tygodniu. Tylko jak Cie przesra i przeżyga to nie zwalaj winy na sztuczne składniki w Macu

Ziemniaki na frytki rosną w Lęborku, mięso to rzeczywiście 100% wołowiny (dostarcza je zdaje się firma "Morliny")

A już najbardziej mnie śmieszyło jak ktoś mi próbował wmówić, że jajka do kanapek śniadaniowych także są zrobione z proszku.

06.07.2011 11:57
Trael
93
odpowiedz
Trael
226
Ja Bez Żadnego Trybu

raziel88ck ---> Naucz się odpowiadać normalnie jak człowiek to raz. A dwa nie kupię tego hamburgera bo ktoś w internecie napisał, że jego kolega coś tam. Wiem o czym mówię i nie muszę robić testów tylko po to żeby potwierdzić, że mam racę kiedy wiem, że ją mam.

06.07.2011 11:58
raziel88ck
👍
94
odpowiedz
raziel88ck
195
Reaver is the Key!

Trael - Nie, nie wiesz, bo tego nie sprobowales. Nie wierzysz mi, twoja sprawa, ale dlaczego wierzysz macowi?

Fett - patrz co napisalem wyzej, bo pleciesz takie glupoty, ktorych nawet sie czytac nie chce. Nienawidze gdy ktos wciska mi slowa, ktorych nie napisalem.

Tymczasem zegnam zacieklych obroncow maca wierzacych w kazda ich reklame i slowo. W koncu wedlug was to oni sprzedaja najzdrowsza zywnosc co widac po tlustych jak amerykancach.

95 - Ok, uogolnilem piszac to zdanie.

"Jakoś zawsze te historie pojawiają się przy okazji jaki to brud w McDonald, jak to plują do żarcia, jajka w proszku. Równie dobrze możesz zapytać czemu nie szukam spermy w napoju? " - ale nie zapytam, bo to glupie, chyba nie masz mnie za oszoloma, ktory mysli ze maja jajka w proszku?

Zapomnialbym, nikomu nic nie narzucam. Kazdy robi co chce.

SlyCooper - O wlasnie po tym artykule z kumplem zaczelismy test, on kupil i polozyl, a ja dogladalem co jakis czas.

06.07.2011 12:07
Trael
95
odpowiedz
Trael
226
Ja Bez Żadnego Trybu

Nie wierzę bo to jest kolejny bajka (nawet wiemy na czym oparta Super Size Me). Ktoś napisał, że zna kogoś, który coś tam coś tam. Dziwne nagle wszyscy kupują burgery i zapominaj/zostawiają a po pół roku jak nowe. Jakoś zawsze te historie pojawiają się przy okazji jaki to brud w McDonald, jak to plują do żarcia, jajka w proszku. Równie dobrze możesz zapytać czemu nie szukam spermy w napoju?

Nie wierzysz mi, twoja sprawa, ale dlaczego wierzysz macowi?

No bo według mnie jesteście tak samo wiarygodni, nie, wróć. Mac jest bardziej bo dobrze wiedzą co mogli by stracić gdyby, któraś z tych bajek okazała się prawdziwa. Poza tym dwóch moich znajomych pracowało w fast-foodach. Jeden w McD jeden w KFC. Im jakoś bardziej wierzę niż tobie. Myślisz, że ich przekupili?

Tymczasem zegnam zacieklych obroncow maca wierzacych w kazda ich reklame i slowo. W koncu wedlug was to oni sprzedaja najzdrowsza zywnosc co widac po tlustych jak amerykancach.

A później się pytasz czemu ci nie wierzę. Napisałem gdzieś tak? Nie. Ot kolejna rzecz, którą sobie wymyśliłeś.

06.07.2011 12:08
SlyCooper
👍
96
odpowiedz
SlyCooper
58
Kurszok
06.07.2011 12:16
wysiak
😊
97
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka
Image

Jako ciekawostka, zdjecie zrobione 27 kwietnia, buleczki z Marks and Spencer (ktory jest w UK synonimem jakosci jedzenia), ktore przelezaly w otwartym worku w chlebaku od grudnia (na opakowaniu widac date teoretycznej przydatnosci do spozycia). Dodam, ze byly mieciutkie i pachnace, zero plesni czy czegokolwiek, wygladaly jak prosto ze sklepu. Mimo wszystko nie odwazylem sie ich zjesc - wywalilem po zrobieniu zdjecia.

06.07.2011 12:36
😁
98
odpowiedz
zanonimizowany170295
104
Legend

Zreszta w macu wszystko jest sztuczne i ma niewiele wspolnego z faktycznym jedzeniem, dlatego stali goscie sa grubymi spaslakami, chodzacymi hamburgerami.

Widać, że w McD byłeś mniej niż 5 razy

06.07.2011 12:46
dzony600
99
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

że nawet po 10 tygodniach leżakowania na talerzu nie zachodzą w nich żadne naturalne procesy biologiczne, takie jak np. gnicie
facepalm, po prostu facepalm
a jak zostawisz kromkę chleba na miesiąc w chlebaku to zgnije czy wyschnie? zobaczyłeś coś w dzień dobry tvn i bezmyślnie powtarzasz

[96]
W Colorado jest bardzo suchy klimat
ot i cała tajemnica...

06.07.2011 13:34
SULIK
100
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

Pieczywo jeśli nie będzie zamknięte w folii i będzie wentylowane to wyschnie, co innego np. z ogórkiem, pomidorem, czy wreszcie mięsem.
Ale dużo zależy od wilgotności, temperatury i wreszcie dostępu do powietrza :)

Druga sprawa - co do restrykcyjnych norm :) (może nie dotyczy się to McD, ale pewnie dotyczy wielu innych firm z różnych branż):
Masz dużą korporację produkującą jakiś produkt, nagle pojawia się boom na takie same produktu, produkowane przez konkurencję, każdy robi podobnie, ale jednak inaczej.
Co robisz ? powołujesz sobie spółkę-córkę, zajmującą się normalizacją z dużym działem R&D :) (nazwijmy ją np. Food-Care)
Spółka-córka opracowuje normy i je wydaje pod własnym szyldem, ciekawostką jest to, że te restrykcyjne normy Ty zawsze spełniałeś i spełniać będziesz bo tak wynika z technologii którą wprowadziłeś z 10 lat wcześniej :D.
Teraz tylko wystarczy wprowadzić tą normę do zakładu i przy każdej kontroli powoływać się na normy "Food-Care", wtedy kontrola porównuje twoją produkcję z normami i wychodzi na to, że produkujesz wg. bardzo restrykcyjnych norm :)
Twoja konkurencja natomiast aby trzymać się tych norm musi przerabiać zakład produkcyjny, albo też wprowadzić swoją spółkę - ale jako że Ty byłeś wcześniej, to oni już nie będą wiarygodni :P
Dlatego tylko Ty produkujesz zgodnie z restrykcyjnymi normami :D

Inny przykład z życia: wprowadź sobie "restrykcyjne normy" na np. wysiłek fizyczny - co udowodni, że zdrowo żyjesz :)
Jako normę weź swoją drogę piechotą do autobusu i z powrotem, następnie zapisz to jako "twoja droga" +/- 0,1%.
Chodząc codziennie tą samą trasą spełniasz wtedy "restrykcyjne" normy których nikt inny nie jest w stanie spełnić - efekt - żyjesz zdrowo w odróżnieniu od reszty <lol>.
I co ważne przestrzegasz dokładnie zaleceń norm :)

06.07.2011 13:43
101
odpowiedz
zanonimizowany641653
43
Generał

Czytając wątek naszła mnie ochota na frytki własnej roboty. Zrobię sobie dwa kilogramy frytek za niecałe 4 złote. Ile dostałbym za to frytek McDonladzie?

06.07.2011 14:03
102
odpowiedz
zanonimizowany170295
104
Legend

dolicz jeszcze koszty oleju i energii

06.07.2011 14:55
103
odpowiedz
Tuminure
105
Senator

@up
Ale olej można wykorzystywać tygodniami.

06.07.2011 15:04
104
odpowiedz
zanonimizowany641653
43
Generał

Nie posiadam frytkownicy, także wszystko robię na kuchence gazowej. W takim razie płacę tylko za gaz :)

Ale olej można wykorzystywać tygodniami.

Otóż to.

06.07.2011 15:09
dzony600
105
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

na pewno frytki smażone na oleju używanym przez miesiąc będą zdrowsze od tych z maca...

06.07.2011 15:13
Fett
106
odpowiedz
Fett
232
Avatar

Raziel - Nie za bardzo ogarniam, którą Twoją wypowiedź powinienem traktować jak odpowiedź na mój post.

Oni tam wiedza komu sypnac groszem, komus wyzej postawionemu, a kasy maja od pierona.
Konkurencja też wie komu sypnąć groszem, żeby coś znaleziono. Nie ma czegoś takiego że każdy raport przechodzi przez jedną osobę na górze. Dodatkowo większość McDonaldów nie jest korporacyjna, tylko należy do prywatnych właścicieli, którzy po prostu opłacają franczyzę. Nie wmawiaj mi, że ktoś na górze opłaca kogoś jeszcze wyżej. To jest po prostu nierealne. Zresztą prędzej czy później to by wyszło, czy to w mediach czy gdzie indziej...

Widze, ze zylka ci peka i probujesz mi wmawiac rozne rzeczy takie jak, ze twierdze, iz salatki czy jajka sa sztuczne. Pisalem tak? Nie? No to o co chodzi

- Raczej chrupiąca guma mięsopodobna. :D
- Wierzysz, ze sa tacy legalni i sprzedaja zdrowa zywnosc?
- Po prostu smieszy mnie naiwnosc osob, ktore mysla, ze jedzenie w macu jest prawdziwe
- Zreszta w macu wszystko jest sztuczne i ma niewiele wspolnego z faktycznym jedzeniem
- sprzedaja tam ladnie opakowane syntetyki
- Zapomniales dodac, sztucznie wyhodowanych, ktore maja moze z 5% prawdziwego ziemniaka w sobie.

To wszystko Twoje słowa, zebrane tylko z dwóch postów...

Nienawidze gdy ktos wciska mi slowa, ktorych nie napisalem.
Tutaj to już nawet komentarz nie jest potrzebny

Placi ci mac za obrone?
Płaci, oj płaci i to grube pieniądze. Stać ich.

I błagam Cię, zachowaj netykietę i nie odpisuj mi 10 postów wcześniej. Nikt Ci nie będzie liczył tych "nabitych" postów a nie będzie się burdel robił

06.07.2011 15:15
SULIK
107
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

Z olejem niestety jest tak, że po pierwszym smażeniu nie powinien już być do niczego używany - bo zachodzą w nim jakieś przemiany i wydzielają się związki szkodliwe dla wątroby - ale ten temat to chyba bliższy jest z wykształcenia Łyczkowi i pewnie więcej może na ten temat powiedzieć.

06.07.2011 15:18
Bullzeye_NEO
📄
108
odpowiedz
Bullzeye_NEO
222
1977

no ja tez nie rozumiem tych, co to mowia ze w mcd nie da sie najesc - jak kupuje to zwykle 2 cheeseburgery, jesli zjem 3 to jestem mega napchany

trael - nie wiesz, nie wiesz! kup paczke l&mow, wloz na 5 sekund do wody, potem do zamrazarki, a nastepnie zostaw na parapecie za oknem - gwarantuje ci, ze po 2 latach zaczna latac

06.07.2011 15:19
Fett
109
odpowiedz
Fett
232
Avatar

Sulik - w restauracjach wykorzystuje się fryturę a nie olej. Nie wiem dokładnie co to jest bo się nie znam, ale stworzone jest to specjalnie do kilkunastokrotnego smażenia.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Frytura

06.07.2011 15:24
j.a.c.k
110
odpowiedz
j.a.c.k
56
u wot m8

No przecież wszystko co domowe jest lepsze! Frytki na oleju używanym dziesiątki razy + byle jakie ziemniaki (no bo jaką wiedzę na ten temat posiada przeciętny zjadacz frytek i w ilu sklepach są opisane ich rodzaje? najczęściej są "ZIEMNIAKI", i weź tu człowieku wiedz co z tego wyjdzie - loteria) na pewno przebiją to co jest w McDonald's.

06.07.2011 15:26
SULIK
111
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

Fett - ja do maka mogę się przyczepić tylko do takich aspektów:
- smak mięsa jest jakiś trocinowaty, ale podobnie jest w Burger Kingu,
- bułki kiedyś były chyba smaczniejsze,
- ceny (póki chessbuła kosztowała 2 PLN top było ok, ale później już nie bardzo),
- zapychacz.

A teraz reszta zażaleń:
- krowy z których robi się mięso są karmione np. kukurydzą, która jest tania i zwiększa udział wody w mięsie.... ale takie mięso jest praktycznie wszędzie w tym momencie,
na dzień dzisiejszy rzadko kiedy można mówić o mięsie w sklepach, a jeśli już to o produktach mięsopodobnych - ale jak mówię, tak jest wszędzie gdzie tego mięsa zużywa się dużo

Dodatkowo mięso to jest mieszane z błonnikiem (?) aby zwiększyć ilość mięsa z 1 kg ;) - ale to samo robi się z szynką - ponoć z 1 kg mięsa ubitej świni można zrobić i 3 kilo szynki lub więcej.

Co do frytek - zawsze wydawały mi się dziwne z tego powodu, że posiadają cienką chrupiącą skórkę, później trochę powietrza i papkę miąższu :) może jest to spowodowane pozbywaniem się cukrów na drodze produkcji, a może z tego powodu, że frytki te są formowane ze zmielonych ziemniaków - nie wiem :)

- wszechobecny glutaminian sodu - dzięki niemu jedzenie ma bardziej intensywny smak, nawet bo bardzo mocnym przerobieniu

Kiedyś będę musiał sobie kupić trochę glutaminianu sodu, zrobić frytki i je nimi posypać i zobaczyć czy będą lepsze :)

------------
ktoś tam pisał o wykrywaniu ziemniaka w ziemniaku - wykrywa się skrobię, która jest też w produktach zbożowych, a czynnikiem jest jod, który jest np. w jodynie - następuje zmiana zabarwienia na ciemnoniebieską-czarną (z brązowo-pomarańczowej)

Fett - co do oleju - ja biję do smażenia w domu kilka dni pod rząd np, kotlecika na tym samym oleju :P

06.07.2011 15:28
112
odpowiedz
zanonimizowany545112
8
Generał

walić to, nie ma już zestawu 4 for 2. zestawu klasyk uskutecznianego zawsze po pijaku

06.07.2011 15:35
Fett
113
odpowiedz
Fett
232
Avatar

Sulik - a ja domowe fryteczki reflektuje raczej z piekarnika :)

06.07.2011 15:40
SULIK
114
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

takich z krojonych ziemniaków (a nie mrożonki) w piekarniku jeszcze nie robiłem.

06.07.2011 15:47
dzony600
115
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

ee z piekarnika imo słabe, suche są
chociaż niby mrożonki mają w sobie olej już czy coś w tym stylu ;P

06.07.2011 17:05
preDratronIX
116
odpowiedz
preDratronIX
88
Generau

Czytam posty, gdyby nie tytuł to myślałbym że to debata o fast foodach.

Kolega zaczął o nowych tortillach w McDonaldzie a kończy się tutaj na oleju do "kawałka pierdolonego ziemniaka" - frytek.

06.07.2011 18:28
😱
117
odpowiedz
zanonimizowany170295
104
Legend

Ale olej można wykorzystywać tygodniami

fajnie masz

06.07.2011 20:12
Łyczek
118
odpowiedz
Łyczek
217
The Chosen One

Sulik ---> W następnym semestrze będę na specjalizacji "tłuszcze i koncentraty spożywcze", zatem będę mógł coś więcej napisać na temat smażenia i konsekwencjach zdrowotnych. Ogólnie na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że najgorszym do smażenia olejem jest słonecznikowy. Związane jest to głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy (tutaj akurat chodzi o witaminę E). W najgorszym wypadku ten olej potrafi w wysokiej temperaturze wytworzyć toksyczną żywicę.

preDratronIX ---> To jest forum dyskusyjne, zatem w czym problem widzisz ? Dzięki takim wątkom można rozwiać niektóre wyjątki bo np. ktoś pracował w takim Macu i potwierdzi lub zaneguje jakieś stwierdzenie oczerniające tego typu "restauracje".

06.07.2011 20:19
Stra Moldas
119
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Nie ma 4 for 2? Jak to nie ma 4 for 2? :( Wspaniały zestaw, dawniej cheesburgery można było brać dwa do Mc Zestawu, teraz w 4 for 2... I wycofali. Znowu trzeba będzie osobno. :/

06.07.2011 20:25
dzony600
120
odpowiedz
dzony600
41
ru ru ru rurkowców

ee raczej jest, przynajmniej z ich strony nie zniknął

06.07.2011 20:39
Milka^_^
121
odpowiedz
Milka^_^
231
Zjem ci chleb

Sulik => krowy z których robi się mięso są karmione np. kukurydzą, która jest tania i zwiększa udział wody w mięsie....

Ty chyab sobie jaja robisz. Cała woda odparuje Ci w temperaturze ponad 200 stopni w chwile. Z tego co zaobserwowałem to kotlety po szybkim grillowaniu są faktycznie mniejsze, mówi Ci to coś?

raziel88ck=> W koncu wedlug was to oni sprzedaja najzdrowsza zywnosc co widac po tlustych jak amerykancac.

No więc taka odpowiedź: siedź na dupie, żryj, to na pewno nie schudniesz. Siedzący tryb życia...

dzony600 => 4f2 i 6f2 nie ma już w sprzedaży, ale pewnie wróci bo dużo ludzi się o to upomina.

06.07.2011 20:42
Stra Moldas
122
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Oby wróciło, przynajmniej to pierwsze. Albo niech chociaż da się "władować" cheesburgery to zwykłego zestawu, tak jak przed paroma laty...

06.07.2011 20:44
Milka^_^
123
odpowiedz
Milka^_^
231
Zjem ci chleb

Stra Moldas => teoretycznie możesz sobie kupić happy meala, zabawkę wyrzucić. I jeszcze masz jabłko do tego, a w środku masz cheesa, m.frytki, mała cola (np.) za 10,50. osobno jakbys brał to byś zapłacił 10,80 i nie miał zabawki i jabłka :P

06.07.2011 20:47
Stra Moldas
124
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Ja chcę frytki średnie/sezonową przekąskę (łódeczki, kratofelki, talarki, ostatnio krążki - nie wiem co jest w letniej promocji), średnią colę i dodatkowo sałatkę... A Happy Meal to tylko mała cola i małe fryteczki. :( Ja tam czekam na powrót cheesów w normalnych zestawach.

06.07.2011 20:54
Łyczek
125
odpowiedz
Łyczek
217
The Chosen One

Łódeczki z tym sosem śmietankowym są pyszne :) To trzeba przyznać. Jedyna kanapka, którą bardzo lubię w Macu to "Big Tasty" i też się pojawia raz na 2 lata na 1-2 miesiące :(

06.07.2011 20:57
Stra Moldas
126
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Ja łódeczki z tych sezonowych preferuję najmniej, krążki były okej, lubię też zakręcone frytki czy kartofelki/kratofelki.
W ogóle fajne są też "warzywne" przekąski, brokułki były dobre, veggie sticksy też. Teraz chyba są niestety pomidorki, a ja pomidorów nie lubię. :(

07.07.2011 08:26
SULIK
127
odpowiedz
SULIK
250
olewam zasady

Milka^_^ - no i widzisz kurczą się - czyli kupując 1 kg mięsa dostajesz tak naprawdę w tym 1 kg ileś % wody :)

a z kukurydzą to chyba bardziej chodzi o białko (ale to Łyczek w przyszłym semestrze będzie od tego specem, jam jest tylko prosty analityk chemiczny);

dodatkowo do mięsa często dodaje się błonnik (chyba go) aby zwiększyć masę, w tym też właśnie spowodowaną nasiąkaniem wodą.

Co do szynek - ich się już później nie smaży, więc nie maleją i nie widać, że zostaliśmy oszukani.

To samo tyczy się ryb na wagę, które są głęboko mrożone, ale wcześniej nacierane solą, aby wchłaniały więcej wody, dzięki czemu są dużo cięższe podczas sprzedaży, a po smażeniu wielokrotnie są wodniste i niedosmażone (zewnątrz spalona, wewnątrz woda).

I chodzi mi nie o to, że jakoś jest to szkodliwe dla nas, a o to, że po prostu na każdym kroku robi się nas w balona :)
Wszelkie kwestie typu: "mięso z krowy niekarmionej sterydami", "albo mięso z ekologicznej hodowli" - spoko, nie musi być karmiona sterydami, wystarczy karmić ją kukurydzą, a później odpowiednio przerobić mięso na produkt mięso-podobny.
To wszystko są tylko półprawdy.

Podobnie się ma sprawa np. piw niepasteryzowanych :) małe browary w wielu wypadkach rzeczywiście nie poddają piwa dodatkowym zabiegom przedłużającym możliwość spożycia, co przyjęło się nazywać pasteryzacją... ale przedłużyć datę ważności do spożycia można na wiele innych sposobów (przy okazji tracąc walory danego produktu) i nazwać później produkt produktem "niepasteryzowanym".
Można też np. nazwać coś "bez konserwantów", ale ominąć to właśnie pasteryzacją - czyli pozbywamy się szkodliwych konserwantów, ale w zamian pozbywamy się też substancji odżywczych dzięki pasteryzacji czy też mikro-filtracji.
I za każdym razem firmy te będą spełniały wszelkie "restrykcyjne" normy produkcyjne :), bo wszytko zależy od nazewnictwa - efekt końcowy jest dokładnie ten sam - tylko, aby to wiedzieć trzeba sporo siedzieć w temacie.

Forum: Nowe tortille w Mcdonalds ?