Nie , nie chodzi o cycki a piersi z kurczaka.
Mam 2 kg i nie wiem co na obiad zrobić sobie.
Na razie biorę pod uwagę dwie możliwości:
Spaghetti z jakimś sosem i ogromnym dodatkiem piersi (najlepsze jakie może być)
Piersi kurczaka w panierce z sezamem w sosie czosnkowym
Ewentualnie tradycyjny kotlet z piersi
Coś byście doradzili?
Duszone piersi w kawałkach. Mniam.
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/spaghetti-z-warzywami-z-piersia-kurczaka-i-sosem-slodkim-chilli/ Może to? C:
[2] -> No, niestety, ja też xD
Z rzeczy banalnych - ostatnio sprawdzałem reklamowany w tv "pomysł na..." i jest niezły, zwłaszcza z sosem.
Chicken Fettuccine Alfredo, czyli makaron z kurczakiem w sosie smietanowo-serowym. Polecam!
http://foodwishes.blogspot.com/2010/03/chicken-fettuccine-alfredo-since-it-was.html
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art546.html
Prosto się robi i nie trzeba jeść na raz - jak zostanie to spokojnie możesz zjeść jutro (danie poczeka na Ciebie w lodówce) :)
[6] tez właśnie się zastanawiałem nad tym by zrobić te pieczone piersi z dipami (nie wiele różniące się od moich z sezamem i sosem) albo nagetsy. moje zdolności kulinarne nie są zbyt rozwinięte
[3] to za dużo jak dla mnie
[5] mniej-więcej to samo mam w planie
[7] Jakoś nie bardzo mi to lezy
[8] Tez jakoś bez szału
Ewentualnie kiedyś robiłem sobie gyrosa z sałatką i frytkami - tak mnie teraz na to chęć naszła tym bardziej, ze fettę, oliwki i korniszony mam w domu akurat
Ugotuj w niesolonej wodzie. Zjedz z gotowanym, niesolonym ryżem - ot, posiłek wojownika. ; )
Unikam wszelkiego rodzaju fixów i torebek - w mojej ocenie to smakowy śmieć, a skład strach czytać... Z tymi torebkami jest trochę jak z jedzeniem w fast foodach - nazwy różne, a wszystko prawie tak samo smakuje.
Gotuję praktycznie codziennie więc mam niejako pojęcie o tym fachu :)
[12] może masz ale apetycznie to nie wygląda.
Takie podsmażanie, podduszanie - moim zdaniem to zabija smak piersi.
[14] mi chodzi o to, ze robi się taka suchawa, trochę jak chudziutki schab pieczony
Na zdjęciach potrawy rzadko wyglądają podobnie do tego co zrobisz... ;)
Takie podsmażanie, podduszanie - moim zdaniem to zabija smak piersi.
Jest dokładnie odwrotnie. Podsmażasz po to, żeby zamknąć w mięsku pory z zewnątrz wtedy podczas duszenia sok z mięsa zostaje w środku a nie ucieka w całości do sosu.
Jest swietny przepis na piersi kuraczaka w ciescie, w sosie miodowo-cytrynowym, ale wymaga to nieco zachodu...
W razie czego duzo prosciej - w panierke i na gleboki olej, jak frytki. W efekcie sa one SOCZYSTE, bo wiekszosc przepisow na piers kurczaka sprawia, ze mieso po usmazeniu jest suche i wlokniste.
Zrobię sobie gyrosa hehe
W kawałki w zalewę, na kuchnie pokroić sałatki do tego, zrobić sos czosnkowy z jogurtu i usmażyć frytki i w przyprawę do ziemniaków je i obiad gotowy
może i tak Niedzielny Gościu, ale smak jest zajebisty. można dokroić warzyw i będzie mniej szkodliwe jedzenie
a jeśli gotujesz dobrze, to może zamienisz przepis z fixa na rzeczywiste rozwiązanie? jak zamienić wodę, grzyby i kiełki w gęsty sosik bez skrobi
a tak w ogóle to uważam, że piersi z kurczaka nie mają żadnego smaku. są jałowe i bez przypraw smakują jak styropian
pokrój pierś w paski dopraw wegetą, papryką i przyprawą do gyrosa lekko podsmaż
dodaj pokrojoną w paseczki konserową papryką na patelnię, przesmaż sekundę
dodaj śmietanę zamieszaczj, jak trza dodaj soli pieprzu i gotowe.
danie bardzo szybkie i smaczne
W zaprawę, może być samodzielnie robiona (miód, keczup, zioła, przyprawy, sproszkowany czosnek), zawinąć w folię i na trochę ponad godzinę do piekarnika. Podać np. z ryżem i warzywami. Łatwizna, a można naprawdę dobrze i ze smakiem zjeść.
ja ostatnio robilem w rekawie do pieczenia - przyprawione imbirem, czili, pieprzem kajeńskim, cukrem, czekoladą i cynamonem. podlane odrobiną sosu sojowego.
40 minut w opiekaczu w rekawie, potem rekaw rozcinamy i jest git.
1. W kostke na patelnie, smazysz z przyprawami, na koncu dodajesz ze sloika sos knorr smietanowo pomidorowy http://wygodny-market.pl/upload/images/products/big/KNORR_Sos_smietanowo-pomidorowy_500g11.jpg i jesz z ryzem.
2. Jak wyzej w kostke na patelnie z tym ze sos http://wygodny-market.pl/upload/images/products/big/Winiary_Fix_Pomysl_na_kurczaka_w_sosie_smietanowo-ziolowym_30g949.jpg (trzeba do niego smietanke 12%) i jesz z ziemniakami.
Moje 2 ulubione dania z piersi z kurczaka.
Na surowo opierdziel i gitara. Będziesz się przejmował. Jak będziesz kombinował to z głodu padniesz.
jak zamienić wodę, grzyby i kiełki w gęsty sosik bez skrobi
Użyj malaksera, albo gotuj odpowiednio długo. Zagęszczać można delikatnie mąką, ale ja do sosów grzybowych dodaję w trakcie gotowania kromkę razowego chleba. Dodaje wspaniały smak i fajnie zagęszcza sos. Do grzybowych sosów świetnie też się komponuje starty (świeży) imbir, tylko nie za dużo bo potrafi zdominować smak. Powodzenia!
Zrobiłem sobie gyrosa (została jeszcze sporo porcja na jutro) a z reszty piersi w sezamie.
sos robiłem czosnkowy z jogurtu, majonezy, przypraw, ketchupu oraz czosnku. I do gyrosa i do sezamu
A ty mówisz że ja zakładam durne wątki.
[6]
W tym pomyśle na Nuggetsy naprawdę pyszny jest ten sosik, panierka to bułka tarta + przyprawy, więc nic odkrywczego.
Ale dla początkujących jak najbardziej polecam.
Gdybyście zamiast o cyckach pomyśleli o kurczaku to znaczyło by że coś z wami nie tak...
Patrząc na nazwę tematu spodziewałem się czegoś innego. Lepszego.